iPon Hírek

Tökéletes fókusz minden távra - egyszerre

Dátum | 2010. 05. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Közelre és távolra is egyaránt - és egyszerre, egyazon képnél - képes fókuszálni a Torontoi Egyetem kutatóinak legújabb alkotása, az Omni-Focus videókamera, egymagában megvalósítva mindazt, amihez eddig utólagos képmanipulációk sora kellett.


Az Omni-Focus különlegessége egyrészt abban áll, hogy ez valójában egyetlen kamera, hanem több, egybeépítve, amelyek mindegyike különböző fókusztávolságokat "fed le", a rendszer pedig az ezekből beérkező képek összefésülésével alakítja ki a végsőt.

Természetesen itt nem csupán arról van szó, hogy a különböző képeket egymásra rakják, vagy hogy mindegyikből kiollózzák a legélesebb részeket; 3D-ben leképeznek és azonosítanak minden egyes pixelt, pontról pontra építve fel a teljes képet.

A hagyományos fényképészetnél és videózásnál persze sokszor még kimondottan jól is mutat egy-egy jól eltalált elmosódás, viszont az épp divattá váló 3D-s filmkészítésnél igen hasznos lehet ez a technológia, mivel ott komoly erőpróbát jelenthet a szemnek bármi, ami nincs rendesen fókuszban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. axe
2010.05.13. 14:31
Azt hittem valami komolyabb technika, közben meg csak több kamera....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Melkor
2010.05.13. 17:40
"hogy ez valójában egyetlen kamera, hanem több, egybeépítve"
ha egy NEM-et beillesztünk minnyá több értelme lesz a cikknek
Első olvasásra furának tűnt így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2010.05.13. 18:01
axe: A képek összefésülése nem elég modern?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Winyettyu
2010.05.14. 09:23
axe mit gondoltál? ez teljesen egyértelmű volt a cikk címének olvasásánál hogy több kamera képéből állítják elő ha az embernek egy iciripiciri érzéke van a fizikához. amúgy okos, tényleg zavaró volt imax-ben mikor az űrállomás filmben a tengerparta volt fókuszálva akép alján meg látszott cosmó elmosódott gaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!