iPon Hírek

Tölcséres szélkerék gyenge széljáráshoz

Dátum | 2013. 05. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy minnesotai cég érdekes, „tölcséres” szélturbináival kínál megoldást a gyengébb széljárású vidékek számára. Az INVELOX nevű rendszerben magasra emelkedő, széles szájú tölcsérek gyűjtik össze a légáramlatokat, majd ezeket egyre szűkülő csöveken keresztül a felszínhez közel elhelyezett, kisebb átmérőjű turbinákhoz vezetik. A szél a csökkenő átmérőnek köszönhetően felgyorsul, így egy lenge szellő is képes lesz meghajtani az áramtermelő turbinákat. A technológia kiötlője, a SheerWind ígérete szerint a rendszer már 1,6 km/órás sebességű szél esetén is képes elektromos energiát termelni. A tesztelés során kiderült, hogy ha a 16 km/órás szélsebesség mellett használják a rendszert, a turbinát elérő légmozgás ennek négyszeresére, 64 km/órára gyorsul. A kerék meghajtása után az immár „lemerített”, 24 km/órás széllökés visszakerül a környezetbe.

A technológia fejlesztői úgy találták, hogy kis szélmozgású régiókban a rendszer akár 660 százalékkal több áramot is megtermelhet, mintha egy azonos méretű turbinát hagyományos szélkerékként használnák ugyanolyan szélviszonyok mellett. A cég elmondása szerint a rendszer nagyobb és kisebb kivitelben egyaránt hatékony lehet, így szélfarmokon való használatra és kisebb energiaigényű rendszerek ellátásának biztosítására egyformán alkalmas. Ami a gyártási és üzembe állítási költségeket illeti, az INVELOX pillanatnyilag kilowattonként 750 dollárba kerül, a felállítás után viszont egy kilowattóra előállítása mindössze egy centből megoldható, állítják a cég képviselői.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Humbuk
2013.05.15. 12:46
Okos ötlet, azonban kíváncsi lennék a "lég" védelemre is
Mert jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz ha az a szelecske ami éppen beugrik a csövön, az nem 16 km/h-s hanem mondjuk 110km/h lenne? Nem hiszem, hogy a turbina elviselné a felturbózott X x 110Km/h-s szelet.

Továbá azért van benne anyag, mennyibe kerülhet az építés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pogi67
2013.05.15. 13:47
Tovább fejlesztettem
A tölcsér aljáról a felgyorsult levegőt visszavezetjük a tetejébe, ott még jobban felgyorsul és így tovább.
Öngerjesztő folyamat, egyszer kell csak belefújni a tölcsérbe, és kész a perpetumobile.
Na megyek aludni vagy mégse,túl pihent vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Firsh
2013.05.15. 14:21
Milyen kellemes lehet az aljánál állni szeles esőben mikor belefujja a vizet a szél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szemerelas...
2013.05.15. 18:28
Nem lennék belerepülő madár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. petXYZW
2013.05.15. 21:00
pogi67: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2013.05.15. 21:03
Az az érdekes az alacsony sebességű áramlatokkal, hogy a jelentkező kis ingadozás nagymértékben befolyásolja a szélsebességet. Az irányváltozásokra biztosan rosszul reagál, ahogy elnézem, elég nehéz ezt forgatni.

@Humbuk: Lehet nyomáshatárolókat beépíteni, így a túl nagy szélsebességek esetén (nagy dinamikus nyomás) egyszerűen kinyitnak és probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. crowly
2013.05.15. 21:08
@pogi67 Bár gondolom ezt viccnek szántad, de ha mégsem. A tetején bejutó szél össze szűkült csövön át távozik ezért gyorsabb. Ha megint szétosztod a tetején lévő nagyobb méretre akkor ezzel nem jutsz egyre nagyobb és nagyobb sebességhez, csupán energiát veszítesz a gép falán át távozó rezgéseken és a súrlódás miatt keletkező hőveszteségen keresztül. Ez pont olyan ötlet mintha saját magába dugnád egy hosszabbító végét ˘˘
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. crowly
2013.05.15. 21:10
@lorddiablo Minek forgatni ha 360°-ban tud bele menni a szél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!