iPon Hírek

Töltés nélkül is működni fog a Swatch okosórája

Dátum | 2015. 02. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okosórákat sokan az elmúlt évek egyik legnagyobb vívmányának tartják, de ezek a készülékek jóformán egytől-egyig ugyanabban a betegségben szenvednek, ami miatt rendre kapják is a kemény kritikákat. Nem másról van szó, mint az üzemidőről. A hagyományos karórák a mechanikájuktól függően akár évekig is képesek úgy működni, hogy bármilyen beavatkozást igényelnének, ezzel szemben az okosórákat legjobb esetben is hetente újra kell tölteni, néhányukat pedig akár naponta is muszáj energiaforrásra csatlakoztatni. A legendás svájci óragyártó képében tetszelgő Swatch sem volt rest az elmúlt években határozottan kritizálni, egyebek mellett ezen oknál fogva is az okosórákat. Most azonban fordulni látszik a kocka. Nick Hayek, a Swatch jelenlegi vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjújában elárulta, hogy nem kell már sokat várni rá, és ők is bemutatják a saját okosórájukat. A Svájciak által fejlesztett megoldásról azonban egyelőre nem tudni, pontosan milyen is lesz, mindenesetre Hayek nagyon érdekes dolgot mondott róla.
A vállalat egyik régebbi Bluetooth-os megoldása.
A Swatch első embere a Bloombergnek nem számolt be mélyrehatóbban arról, hogy milyen készüléken dolgoznak a vállalat berkeiben, de az érkező újdonság két „képességére” rávilágított. Az általuk fejlesztett termék tartalmazni fog NFC chipet, és nem kell majd állandóan tölteni. Ez utóbbi hallatán valószínűleg sokaknak felcsillan a szeme, és azonnal tudni szeretnék a legapróbb részleteket, ám sajnos ennél többet erről a tulajdonságáról az órának egyelőre mi sem tudhattunk meg. Pillanatnyilag tehát nincs rálátásunk arra, hogy mégis mit forralnak az Alpokban található boszorkánykonyhában, de emiatt nagyon érdekesnek ígérkezik az Swatch órája. Nick Hayek elmondta, hogy az NFC-t a lehető legtöbb módon próbálják kihasználni, ennek a segítségével lehet majd például az okostelefonokhoz társítani a készüléket, illetve mobilfizetéskor is segítségül lehet hívni az karórát. A legtöbb céghez hasonlóan sajnos a Swatch tervei között sem szerepel a Windows Phone – illetve hamarosan már Windows – támogatás, az Androiddal és az iOS-sel viszont vidáman együtt fog működni az okosórájuk. Jelen állás szerint nem kell már sokáig várni rá, ugyanis hamarosan a boltok polcain landolhat. Nick Hayek elárulta, hogy a színfalak mögött már tárgyalnak a forgalmazókkal, sőt, a fizetési rendszeren is munkálkodnak, és amennyiben minden a terveik szerint alakul, hozzávetőlegesen két-három hónapon belül kereskedelmi forgalomba kerül a különlegesnek ígérkező szerkezet.
Az okosóráktól egyébként elsőre szinte minden luxusórákkal foglalkozó vállalat idegenkedett, mostanra azonban egyre többen rukkolnak elő valamilyen egyedi fejlesztéssel. A Swatch előtt már a TAG Heuer is jelezte, hogy idén bemutatnak majd egy okosórát, a Montblanc pedig már le is leplezte a saját megoldását, ami egyébként szintén nem szokványos. Ők okosóra helyett csak egy szíjat alakítottak át úgy, hogy rápakoltak egy a fitneszkarpereceknél alkalmazott egységhez hasonló készüléket, így nem kell lemondani a luxusról és a modern technikáról sem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. tookmindeg...
2015.02.06. 19:20
Nem csak az okos óráknak, hanem minden eszköznek ez a baja, lásd naponta tölthető telefonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun
2015.02.06. 19:35
Érdekes mint a svájci hitel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2015.02.06. 22:14
Én napi 1 óra netezgetéssel, és 5-10 perc telefonálgatással, + némi viber, és pár mail használati szint mellett 4 napig simán kihúzom a Z1C-vel.
Ha nagyon megnyúzom, meg még navigálok is vele, 3 nap, ha meg visszafogom magam 5 nap. Igaz játszani nem szoktam, és faxbook sincs. Helyette van BBM, folyamatos 3G-s kapcsolaton.
Szóval szerintem a telók lassan elértek arra a szintre, ami már ésszerű használat mellett tolerálható.
(Okos)óránál viszont más a helyzet. Számomra minimum követelmény, hogy folyamatosan mutassa az időt, ne csak blackscreen, és csak gombnyomásra mutatja, hogy hány óra. Ezen felül bírja legalább 2 hétig egy töltéssel, (egy külföldi utat bírjon ki anélkül, hogy baxogatni kéne). Működjön a telefon nélkül is (nem úgy értem, hogy arról akarnék telefonálni, hanem úgy, hogy a naptár, a jegyzetek és a kontaktok telefon nélkül is elérhetőek, használhatóak legyenek) legyen ténylegesen vízálló 50 méterig (Az kb. a water rasistant 200M), és legyen ütésálló.

Ja, és 50-60 rugónál ne kérjenek érte többet. Amíg ezek nem teljesülnek, nem érdekel a dolog.

Ami a swatch-ot illeti, gondolom lesz majd valami igénytelen műanyag házban (sajnos a Swatch-ok 99%-a ilyen) valamilyen mechanikus generátor, egy lassú E-ink kijelzővel, mindez jó ronda kivitelezésben (lehetőleg a legrikítóbb, legundorítóbb színekben, és mintázattal) és kb. arra lesz jó, hogy mutass az időt, meg hogy XY esemény történt. Másra nem hiszem, hogy alkalmas lesz.
De ne legyen igazam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Crytek01 tookm...
2015.02.07. 08:16
Ez sajnos így van. Én elég sokat nyomkodom a telefonomat ,mert rettentő sokat netezek rajta (3G-vel) és 2-3 óra kijelző idő és gatter. Nem moccanhatók sehova töltő nélkül.

Órákba értelmes megoldás az lehetne, hogy olyan szíjjal látják el ami a mozgási ill. a hőt visszaalakítja magának naftává! Vagy segítségül lehetne hívni még a napelemet is bár ilyen kicsi kivitelben semmit nem érne . Szóval kíváncsian várom milyen bullshittel állnak elő. Mert szerintem cska marketing duma hogy mindenki rájuk figyeljen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2015.02.07. 16:31
Önfelhúzó mechanikus órák eddig is voltak(főleg a márkásakra jellemző), gondolom a mechanikai energia még mindig elektromossá alakítható, így nem lesz nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KaiotEch
2015.02.07. 19:18
Az általuk fejlesztett termék tartalmazni fog NFC chipet, és nem kell majd állandóan tölteni. Ez utóbbi hallatán valószínűleg sokaknak felcsillan a szeme, és azonnal tudni szeretnék a legapróbb részleteket, ám sajnos ennél többet erről a tulajdonságáról az órának egyelőre mi sem tudhattunk meg.

Meg van adva a válasz. NFC-n fogja a telefonból szipkázni a töltést. Ú most elárultam volna a titkot? Remélem a részvényeik nem fognak rohamosan esni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Kaiot...
2015.02.07. 21:22
Vagy a válasz ott leledzik, hogy a "nem kell majd állandóan tölteni" kijelentést úgy kell értelmezni, hogy nem kell sűrűn tölteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2015.02.07. 22:22
szerintem is a röpsúlyos visszatáplálás a megoldás, míg áttörés nem lesz az akkumulátorok fejlesztésében, és e-ink kijelző szerintem tökéletes az okosórákra! Háttérvilágítással ami mozgásra aktiválódik vagy gombnyomásra, ami állítható lenne mint a mostani okosórákon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Philo
2015.02.08. 15:32
Egy átlátszó kerek amoled kijelzővel és az óraszíjba épített napelemmel azért sokat lehetne dobni az üzemidőn. Na meg meg kellene válogatni az elérhető funkciókat és hardvert.
Szerintem létezhetne vállalható kompromisszum 4-5 napos üzemidővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.09. 09:42
Nagy reszevel egyetertek, de miert kell 50m-ig vizallonak lennie? Buvarkodashoz is hasznalnad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!