iPon Hírek

Tölthető érintőtollat szabadalmaztatott a Microsoft

Dátum | 2016. 01. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft nemcsak a Surface táblagépeken dolgozik sokat évről évre annak érdekében, hogy minél jobbá váljanak, hanem a készülékekhez tartozó érintőtollak is nagy figyelmet kapnak. A napokban egy olyan szabadalom bukkant fel a vállalat neve mellett, ami arról árulkodik, hogy a következő Surface Pen már újratölthető lesz. A Surface tabletekhez tartozó érintőceruza már az aktuális generáció esetében is aktív, szóval erőforrásra is szüksége van. Igen ám, azonban a Microsoft szakemberei a kiegészítőt nem akkumulátor köré építették, hanem szimplán egy elem számára alakítottak ki benne helyet. A Surface Pen belsejébe egy cseppet sem szokványos, AAAA-s formátumú elem illeszkedik, ami egyébként meglehetősen hosszú időre megoldja az energiaszükségleteinek kielégítését, hiszen a vállalat állítása szerint egy teljes évig bírja. Ez kétségtelenül szép eredmény, de van a dolognak árnyoldala is. Például ha mégis megadja magát egy idő után az AAAA-s elem, akkor nem egyszerű újat szerezni, ráadásul nehezebb így a Surface Pen, mint amilyen egy beépített akkumulátorral lehetne.
Egyértelműen jobb döntés az akkumulátor használata ezen a területen is, de eddig a Microsoft valószínűleg nem tudta, hogyan kivitelezze az újratöltést. Nos, a vállalat szakemberei mostanra ezt megoldották, és a szabadalmi leírás alapján egészen korrektnek ígérkezik a kivitelezés. Ha minden a Microsoft tervei szerint alakul, akkor a következő Surface Pen már töltődni fog a dokkolóján keresztül, ami mágnesesen rögzíti majd a ceruzát olyan pozícióban, hogy az oldalán található érintkezőkkel rögtön rá is csatlakozzon a külső energiaforrásra, és töltődni kezdjen. A rajzból arra nem lehet pontosan következtetni, hogy a redmondiak külső egységgel fogják-e tölteni a tollat, vagy magába a táblagépbe lesz beépítve a képen szereplő egység, de szinte biztos, hogy ez utóbbi opcióról van szó.
A táblagépről tölthető érintőceruza ötlete nem új, az Apple az iPad Prót egy ilyen kiegészítővel dobta piacra. Az Apple Pencil névre hallgató megoldása egyszerűen a táblagépen található Lightning csatlakozóra dugható rá, ha fogytán lenne benne a szufla. A Microsoft megoldása egyértelműen elegánsabb az eddigi információk alapján, de tagadhatatlan, hogy az elsőség most már az Apple neve mellé került. Arról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, hogy a következő, immáron ötödik generációs Surface táblagépek mikor kerülhetnek bevetésre, de előre láthatólag csak valamikor ősszel kerülhetnek a kamerák kereszttüzébe. A Surface Pro 4 különböző kivitelei tavaly október 26-án mutatkoztak be. A kettő az egyben gép sokféle konfigurációban került forgalomba, és vélhetően ugyanez lesz a helyzet a következő kiadásnál is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2016.01.21. 18:25
Nem is tudtam, hogy létezik AAAA-s elem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.21. 18:58
Én is most hallok róla először, de van: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706... tibai...
2016.01.21. 18:58
Mostmár igen.. - Köszönjük EME$E.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam tibai...
2016.01.21. 22:52
Nagyon-nagyonn rég, 90' közepe talán, amikor kaptam egy digitizer táblát (még RS-232-es), és abban is ez a borzasztó elwm volt a cerkában. Azt hittem 20 év után nem kerül elő újra, főleg hogy a wacom cerka elem nélkül tudja a nyomásérzékeny tollat. A bánatnak elem???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan dbela...
2016.01.22. 07:02
Nem elem, akksi.

Nagyon sok helyen használnak 1/3 AAAA elemet, pl. autóriasztó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam Fzolt...
2016.01.22. 15:05
Jó, akkor akku, de azon nem változtat, hogy a végre villanymentes eszköz megint igényli az extra törődést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!