iPon Hírek

Török minisztérium vizsgálja az erőszakos Minecraftot

Dátum | 2015. 02. 12.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Nem gondoltam volna, hogy egyszer eljön az a nap, amikor egy ország minisztériuma erőszakos játékként tekint a Minecraftra, és azt vizsgálat alá helyezi, de Törökországban most pontosan ez történik. Egészen konkrétan az a helyzet, hogy a török családi és szociális miniszter, Aysenur Islam feleségének azt mondta egy újságíró, hogy a Minecraftban pontokat lehet kapni azért, hogy megölöd a többi játékost - legyen az akár férfi, akár nő. Ez annyira felbosszantotta a feleséget, hogy panaszkodott egyet az urának, aki ezt követően ráállította a minisztériumot a komoly helyzet kivizsgálására. A török LeaderGamer játékos magazin egyik szerkesztője, Kaan Gezer bővebben írt az esetről. Szerinte ez rendkívül káros, és hátráltatja, vagy akár vissza is fordíthatja a török játékipart. A helyzet súlyosságát alátámasztandó, Gezer idézett néhány dolgot a vizsgálatban résztvevő szakemberektől. A gyermekpszichiátria professzora, Dr. Emine Sword Zinner véleménye még viszonylag pozitív. Szerinte a Minecraft-szerű játékok elsősorban a túlélésről szólnak a játék saját, belső szabályai szerint, így tehát hasonlítanak a "Survivor című műsorra". A professzor hozzátette, semmi rosszat nem lát ebben az egészben. Alanur Ozalp klinikai pszichológus szerint azonban "az olyan játékok, mint a Minecraft, negatív hatással vannak a gyerekekre. Nem tudják elválasztani a valódi világot a játéktól, így ha a valóságban megütnek egy állatot, vagy embert, akkor azt hiszik, hogy annak nem fáj. Ennek hatására agresszívabban viselkednek a barátaikkal is". A Koc Egyetem professzora, Dr. Cigdem Kagitcibasi is hasonló véleményen van, szerinte ugyanis a Minecraft agresszióra neveli a gyerekeket, az agressziót vonzó és kívánatos tevékenységként tünteti fel számukra. A BBC szerint ha a vizsgálat úgy zárul, hogy a Minecraftot túl agresszívnek találják, akkor akár az országból is kitilthatják a játékot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. csx01
2015.02.12. 15:18
2015-ben miért merül fel megint az az unalom megdöntött tévhit, hogy a gyerekek nem tudják megkülönböztetni a játékot a valóságtól?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. csesze
2015.02.12. 15:23
Őszinté, azt a pszichopata gyereket aki nem tudja megkülönböztetni a való életét a játéktól, az a szülei ne is engedjék játszani.
És mennyire lehet erőszakos egy olyan játék ahol még vér sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zoligaby
2015.02.12. 15:24
Hát igen.... látom hogy a török barátaink még nem játszottak sem Mortal Kombatot sem pedig Manhunt-ot. A véleményem egyik fele ez. A másik pedig igen..van valami a dologban,mivel mamár mindenki xbox-ozik és gépel, nem homokozik és bújócskázik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Supra
2015.02.12. 15:24
Valakinek vizsgálni kellene a török minisztériumot, és a kedves feleségét is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zoligaby Supra
2015.02.12. 15:25
De az újságirót se hagyja ki....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Supra zolig...
2015.02.12. 15:38
Jah, ha már vizsgálat, legyen teljes körű :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2015.02.12. 15:39
Azért a bigottságnak és a szűklátógkörüségnek vannak olyan szintjei amik mai napig meglepnek Pedig már láttam öregasszonyt magából kikelve üvölteni amikor a pap!!!! azt mondta testvéreim, hogy márpedig neki senki nem testvére aki itt van, mert ilyen bűnös életűekkel nem hajlandó közösséget vállalni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zoligaby Supra
2015.02.12. 16:35
Hát muszály, végülis a török életek forognak kockán mert "erőszakos" a Minecraft .. Játszunk Harry Pottert: "ne mond ki a nevét mert megjelenik"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim
2015.02.12. 16:54
Doom-ot már látta a kedves? Kérdezek jobbat ... tisztában van vele, hogy teljes játékműfajok alapulnak erre a célra?

Szerintem az országban az internetet kellene betiltani, míg el nem jut a mentalitásuk arra a szintre, hogy a helyén kezeljék a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asdsa
2015.02.12. 17:45
Legalább ott adnak a nők szavára. Öröm az ürömben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomchee
2015.02.12. 19:02
Aki ennyire hüly3, abba miért szorult ennyi ambíció?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim tomch...
2015.02.12. 19:06
Tudod van az a mondás, hogy az a legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul. Itt látjuk a mintapéldáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Atesz1987
2015.02.12. 19:29
"Alanur Ozalp klinikai pszichológus szerint azonban "az olyan játékok, mint a Minecraft, negatív hatással vannak a gyerekekre. Nem tudják elválasztani a valódi világot a játéktól, így ha a valóságban megütnek egy állatot, vagy embert, akkor azt hiszik, hogy annak nem fáj. Ennek hatására agresszívabban viselkednek a barátaikkal is"."

Ebben az az érdekes, hogy komoly(?) szaktekintélyek gondolkodás nélkül böfögnek be ilyen kocsmai szintű hiedelmeket, mindenféle vizsgálat nélkül, és nem egy, nem kettő... Valahol már írtam egyszer, hogy (szerintem) még a legszebb grafikájú játékban is ugyanaz a jutalmazási rendszer működik az agyunkban egy frag megszerzésekor, mint akár egy sima tetrisben, ha kirakunk egy sort. Egyszerűen a legélethűbb grafika is annyira messze van a valóságtól, hogy az agyunk egy pillanatra sem keveri össze. Az más kérdés, hogy mi lesz, ha a játékok elérik a fotó realisztikus szintet, és egy lelőtt emberből kijönnek a belek, rimánkodik az életéért, a családját emlegeti, stb... szerintem a játékosok 99.9% az első ilyen "frag"-nél dobná félre a játékot. Én úgy tippelem, hogy a fotó realisztikus grafika megjelenésével komoly válság elé fog nézni a gyilkolós játékok világa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Atesz1987 Asagr...
2015.02.12. 19:30
szorgalommal, na meg hatalommal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Digu
2015.02.12. 20:27
A hölgy inkább azzal foglalkozna, hogy annak idején sok száz évvel ezelőtt az ősei végigtarolták a fél világot, nőket, gyerekeket is öldöstek le, mindenféle gyerekkori videójáték behatás nélkül. Tehát itt inkább a hataloméhség és az eleve elmebeteg egyéniség az, ami kivált az emberből olyant, hogy ölni lenne képes, nem pedig egy játékra kell fogni azt, amit nevelés hiányában nem tudnak kordában tartani.

Az pedig megint megér egy misét, hogy nem embereket ölünk egy játékban, hanem az emberek karaktereit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2015.02.13. 02:48
Tudhatnátok hogy a török nép nem az az erőszakos fajta! Ők csak azért foglalták el majd az egész országunkat, mert barátkozni jöttek! (Legalább is ezt tanítják náluk az iskolában.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. madcaptain Digu
2015.02.13. 03:20
Pont a tortnelemuk miatt ilyen kenyes kerdes a dolog.

Koztudott hogy a multban letaroltak rengeteg orszagot gyerekhadseregekkel.

Janicsaroknak hivtak oket 10-15 eves gyerekek voltak. Wikipedia

Vagyis az o tortenelmuk az embereket gyilkolo gyerekhadseregekrol szol.

Ugyanugy kenyes tema, mint Nemetorszagban a nacizmus/fasizmus.
Aminek emberek helyet olj zombit cenzurajabol notte ki magat a mai zombis jatekipar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!