iPon Hírek

Toshiba Encore 7 – Windows 8.1 7 hüvelyken

Dátum | 2014. 06. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft már mindent elkövet annak érdekében, hogy minél lentebb szorítsák a táblagépeik árát, és így keljenek versenyre az Androiddal. Létrehoztak már egy olyan Windows variánst is, ami bizonyos feltételek mellett teljesen ingyenesen vehető igénybe, most pedig a Toshiba révén már méltó társat is találtak maguknak az olcsó tablet elkészítésében. A bérmentesen bevethető Windows with Bing esetében szinte minden éppen úgy fest, ahogy azt a mezei Windows 8.1-nél megszokhatták a felhasználók, a különbség ugyanis az alapértelmezett keresőben húzta meg magát. Itt a gyártóknak kötelezően a Binget kell az elsődleges keresőmotor szerepében alkalmaznia, így nemcsak a Windows, hanem a redmondiak online keresőszolgáltatása is potenciális felhasználókra tesz szert az értékesítésekkor. Ez eddig persze szép és jó, azonban megfelelően olcsó hardver is kell ahhoz, hogy a költségeket le tudják faragni. És itt jött képbe a Toshiba, aki nemrégiben az Encore 2 tabletekkel 10,1 és 8 colos formában már nagyon kedvező ajánlatokkal állt elő, ám az igazán nagy dobást a Computexre tartogatta.
Az Encore 7 néven érkező eszköz pillanatnyilag teljesen egyedülálló, nincs másik tablet, ami ilyen kis képátló mellett Windows 8.1 operációs rendszernek adna otthont. Mivel itt tényleg próbáltak már a tervezés során is a létminimumra törekedni, bizony számítani kell néhány komoly kompromisszumra. A 7 hüvelykes kijelzőnél be kell érni a TN+Film technológiával, vagyis a betekintési szögei meglehetősen szűkösnek ígérkeznek, ráadásul a képfelbontás is csak 1024 x 600-as, ebből fakadóan 170 PPI-s pixelsűrűségre van kilátás. Az alacsony felbontás a teljesítmény szempontjából akár még jól is jöhet, bár az Intel Atom Z3735E chip mellett ezzel igazából amúgy sem valószínű, hogy gond lenne. Ez a SoC alapjáraton 1,33 GHz-es órajelen üzemelő Silvermont magok kvartettjére épül, ám a Turbo Boostnak köszönhetően adott esetben 1,83 GHz-re is gyorsíthat. A rendszernek 1 GB-nyi memóriát kell majd beosztania, míg a jövendőbeli tulajdonosok rendelkezésére 16 GB áll majd, illetve mindössze 5 GB, ennyi marad ugyanis szabadon felhasználható a tárhely-éhes Windows mellett. Amennyiben ez a kapacitás nem elegendő, utólag lehet gondoskodni a bővítéséről microSD kártya segítségével. Pontosabb betekintést nem engedett egyelőre az Encore 7 képességeibe a Toshiba, így a továbbiakban már csak a szemünkre hagyatkozhatunk. Az előlapon a megjelenítőn túlmenően megfigyelhető még egy kamera, ami magányosan került a gép fedélzetére. Videócsevegéseket tehát lehet majd vele folytatni, de fényképezésre csak korlátozottan lesz alkalmas. A kereten a memóriakártya helyén túlmenően felfedezhető egy Micro-USB csatlakozó, egy Micro-HDMI aljzat, valamint egy 3,5 mm-es jack csatlakozó is. A Toshiba Encore 7 megjelenésével kapcsolatban hivatalosan még semmit nem árult el a vállalat. Sem az érkezésének időpontja, sem pedig az ajánlott fogyasztói ár nem derült ki, de a várakozások szerint 150 dollár körül – de inkább ez alatt – fog rajthoz állni az újdonság.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Pandion
2014.06.05. 13:59
150 $-ért én megvenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.06.05. 14:25
Az itthon 150 euró lesz. 45-50k között. De az is baromi jó ár. Én most egy 8 colos Win8 masinát nyúzok, és személy szerint nekem még az is kicsi (10 de inkább 12 colos lenne az igazi) viszont egyfelől én is 7 colon kezdtem, másfelől nagyon sok ismerősöm még most is 7 colos (többnyire olcsó, kínai) tabit nyúz, nekik tökéletes Win-es alternatív lehet egy ilyen. Főleg 50k alatt. Bár nekem tényleg nem kéne, nagy örömmel látom, hogy végre ilyen tabik is belépnek a piacra. Ha az MS komolyan gondolta a tablet piacon való részvételt, nagyon is hogy kellenek az ilyenek, hogy felvegyék a versenyt az olcsó kínai droidokkal.
(No meg a Win9-nek oda kell tenni magát, mert a Win8 egy katasztrófa)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilagyiv
2014.06.05. 17:19
"Itt a gyártóknak kötelezően a Binget kell az elsődleges keresőmotor szerepében alkalmaznia" - amit egy mozdulattal át lehet állítani bármi másra. Gondolom. Különben megint jól s****rúgná a MS-ot valami bíróság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer szila...
2014.06.05. 17:37
Nem biztos. Elvégre ők ezt nevezik meg a termékük ellenértékének. És amúgy speciel szerintem ez így korrekt is. Ingyen megkapod az OS-t, de cserébe az ő szolgáltatásaikat kell használnod. Ha meg nem akarod, akkor fizesd ki a szoftver árát.

(Gyakorlatilag ugyan olyan mint az Android. Azt is addig használhatják ingyen a gyártók, míg vállalják, hogy a Google Play Store-t és egyéb Google szolgáltatásokat használnak. Ha módosítani akarják, akkor fizetni kell érte. Lásd az Androidra épülő Kindle vagy Nokia cuccokat).

Egyébiránt ha azt vesszük, hogy az én Win8-as tabimon is minden alapértelmezetten Bingre volt állítva, és ott lehetett váltani, akkor az általad felvázolt koncepcióban mi a pláne? Ugyan azt adnák ingyen?

De persze csak találgatok. Majd idővel eldől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pigeon
2014.06.06. 01:41
Egy szépséghibája azért van a cikknek. A készüléken nincsen micro-HDMI aljzat, amit az alábbi kis videó is bizonyít:
https://www.youtube.com/watch?v=Ma1uf77sSjE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!