iPon Hírek

Toshiba TransferJet - egy újabb érdekes adatátvitel megoldás

Dátum | 2013. 12. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok és a táblagépek terjedésével az adatátviteli megoldások is folyamatosan fejlődnek. Sok mindenre tökéletesen megfelelnek már a mai hordozható készülékek, de egy valamire ezidáig biztosan nem: nagy mennyiségű adat tárolására. Erre a célra mind a mai napig a lakásokban "állomásozó" számítógépek a legmegfelelőbbek – illetve egyre több esetben az online tárhelyek is, de a cikkünk alanya nem a felhős tároláshoz kapcsolódik. A Sony kétfejű pendrive-ja után most egy másik különleges adatátviteli eszköz tűnt fel a színen. A Toshiba TransferJet érkezésére már számítani lehetett, a technológia és az új termék elődje ugyanis az elmúlt egy év során a legtöbb neves kiállításon jelen volt. Először a CES során vehettük szemügyre az apró, USB csatlakozós eszközpárost, amik egymás közt az adatátvitelért felelnek. A több prototípust is megért kiegészítő végül Toshiba TG-UA00A néven került a boltok polcaira.

Ezek a speciális USB-s eszközök egymás közt fognak adatot átküldeni anélkül, hogy vezeték kapcsolná őket össze. Az eljárás rendkívül nagy átviteli sebességgel fog dolgozni. Az effektív sávszélessége eléri a 375 Mbps-ot, az elméleti maximum pedig 560 Mbps. Ez jóval gyorsabb például a Bluetooth által nyújtott sebességnél, és pofonegyszerű használni is, így a Wi-Fi sem jelent mellette élhetőbb alternatívát. Akkor hát ez lenne a jövő egyik úttörő technológiai újítása? Nos, nem teljesen, ugyanis a TransferJetnek is akad azért árnyoldala. Az átvitel ugyan gyors, ám egyáltalán nem alkalmas nagyobb távolságok áthidalására. Mindössze néhány centis távolságon belül tud a két eszköz ilyen sebességgel dolgozni, így ebből a szempontból leginkább az NFC-hez lehetne hasonlítani a technológiát, amin azóta is dolgozik a Toshiba, és már elkészítették a mobilba építhető változatát.

A megoldás nem használható bármilyen okostelefonnal, és a PC felé is lesz némi elvárása. Az operációs rendszer mindkét esetben meg van szabva. A számítógépen a Microsoft Windows 7 vagy a Windows 8 rendszerek valamelyikének kell szolgálatot teljesítenie, míg a telefonon vagy táblagépen legalább az Android 4.0 Ice Cream Sandwich szükségeltetik. Érdekes módon azonban hivatalosan csak az Android 4.2-ig van megoldva a támogatás, így a frissebb gépekkel is gondja lehet. Az USB-OTG-ről nem esett szó, így azt nem tudni, hogy az eszköznek ezt is támogatnia kell-e ahhoz, hogy megvalósulhasson az adatátvitel. Az egységpáros tagjai nem nagyobbak 1-1 apró pendrive-nál. A micro-USB felületű rész csatlakozó nélkül 24,7 x 21 x 7,8 milliméteres, a hagyományos USB felületű meg 24,3 x 15,0 x 7,0 mm térfogatú (szintén a csatlakozó nélkül). A Toshiba TransferJet először Japánban került kereskedelmi forgalomba. A szigetországban átszámolva kb. 38 dollárt kérnek el a TG-UA00A-ért cserébe. Ez bizony nem rossz annak fényében, hogy csaknem egy évvel ezelőtt, az első demonstrációk során még 100 dollárról lehetett hallani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. freyr
2013.12.23. 03:12
Egyszerűbb lenne, ha mindenki beállna a WiFi Direct mögé. Egyszerű, gyors, elég egy eszköznek támogatnia a kapcsolatban, WiFi-t meg már minden támogat és nem korlátozódik pár centire. Kábeleknél megoldották, hogy az USB standard legyen, most elkövetik a gyártók a teljes széttagoltság hibáját a vezeték nélküli kapcsolatoknál, hogy egy halom egymással inkompatibilis és korlátozott használhatóságú technológiát fejlesztenek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nagysandor...
2013.12.23. 03:21
Airdroid...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2013.12.23. 10:29
Igen, én is az airdroidot használom. Messze a legjobb ilyesmire. Amúgy igaza van feyr-nek. Ebben is kéne egy szabvány, ami mögé mindenki beáll, mert ez senkinek sem jó. Amúgy ha nem működik legalább egy szobányi távolságból akkor semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gamerod
2013.12.28. 10:11
Feltalálták a kies air-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!