iPon Hírek

Tovább csökken a PC piac

Dátum | 2017. 07. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gartner piaci elemzői megvizsgálták, hogyan alakult a PC piac teljesítménye az év második negyedévében, igaz, az adatok még csak előzetes eredményeknek tekinthetőek, nem végleges, kőbe vésett számoknak, de a tendencia már így is remekül kivehető belőlük. Az IDC korábbi adatai alapján úgy tűnt, a PC piac végre stagnálni kezd, megáll a régóta tartó csökkenés, ám a friss eredmények alapján már látszik, hogy erről sajnos szó sincs. A friss adatok alapján az előző év azonos időszakában tapasztalthoz képest 4,3 %-kal kevesebb PC talált gazdára az év második negyedévében, vagyis 63,9 millió helyett csak 61,1 millió egységet szállítottak le. Ennek egyik oka, hogy az egyes komponensekből hiány alakult ki, amely az árak emelkedését és így a felhasználói kereslet csökkenését okozta. Gondoljunk csak a kriptopénz bányászok videokártya-éhségére, vagy éppen a NAND Flash és DRAM chipek szűkös termelésére.
Ha gyártónként vizsgáljuk a képet, azt láthatjuk, hogy a HP könyvelhette el a legjobb eredményt, így a maga 12,7 millió leszállított konfigurációjával a világ legnagyobb PC gyártójának járó címet birtokolhatja. Tavaly ilyenkor a cég még csak 12,3 millió PC-t szállított le, így az idei adat 3,3%-os javulást mutat, ami a piaci részesedést 20,8%-ra emelte. A második ezúttal az örök rivális Lenovo lett a maga 12,2 millió leszállított számítógépével és 19,9%-os globális piaci részesedésével. Őket a Dell követi 9,6 millió leszállított egységgel és 15,6%-os piaci részesedéssel. A negyedik helyre az Apple futott be 6,9%-kal, míg az ötödik az ASUS 6,6%-kal, a hatodik pedig az Acer a maga 6,3%-os piaci részesedésével. A teljes képet nézve azt láthatjuk, hogy az év második negyedévében tovább folytatódott a csökkenő tendencia, azaz globális szinten egyre kevesebb PC-t szállítanak le a cégek. A helyzetet rontja a komponenshiányból fakadó áremelkedés, valamint az a tény is, hogy a Chromebookok egyre nagyobb konkurenciát jelentenek. Utóbbit remekül alátámasztja, hogy míg a globális PC piac 6%-os csökkenést könyvelt el, addig a Chromebookok szállítási mutatója 38%-kal javult. A PC piac forgalmának alakulásában az is szerepet játszott, hogy a mobileszközök egyre inkább képesek helyettesíteni az asztali számítógépeket. A PC piacon biztató színfolt lehet a gamer szegmens, amelyre minden hardvergyártó nagy figyelmet fordít, hiszen igazi húzóágazatról van szó, ami minden bizonnyal idén is komoly növekedést ér el az év végéig. Az előrejelzések szerint az elkövetkező öt év folyamán a gamer szegmens akkor is növekedést produkál majd, ha a PC piac tovább zsugorodik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. sarat
2017.07.18. 12:10
Én csak az 580-ast akarom, az "eredeti" árán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. KisDre
2017.07.18. 13:34
Nem csökkenés, hanem szabályos kinyírás megy már az említett hardverek beszerezhetetlensége vagy épp áruk okán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Laci19
2017.07.18. 14:02
Csak a brand pc-k eladása csökkent, a házilag összerakottak köszönik jól vannak. Persze a ram és vga árak ámokfutása nem tesz jót senkinek. Én is pont ebben az időszakban veszek új gépet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KisDre Laci1...
2017.07.18. 14:40
Hát ha más nem, legalább procik terén jó most a helyzet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chrematori...
2017.07.18. 15:25
Szerintem az a szitu, hogy az emberek egyre erősebb vasakat vesznek, és elvannak vele jó sokáig. Hiába az új HW k tengere, választék van, kereslet nincs. Sokan vesznek máig is gépet, vagy alkatrészt, de egyre kevesebben. PL én a gépemmel szerintem elleszek még évekig is, ha nem üt közbe egy halott HW. Nem tudom mit vártak, hogy az emberek negyedévente váltanak HW t, esetleg évente konfigot az új generációs HW k miatt? LOL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock Chrem...
2017.07.18. 15:58
Én inkább a tabletek terjedésére voksolok.
Sokan gondolkodnak úgy hogy majd "ellesznek jó sokáig", aztán nem egy olyannal találkozni aki anno 1155-ről 1150-re váltott, vagy rögtön átnyargalt DDR4-re. A vásárlók különbözőek, de ez szerintem 10 évvel ezelőtt sem volt másképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vazul267
2017.07.18. 17:25
Direkt manipulálják a ram és videokártya árakat. Nehogy azt higgyétek, hogy kevés van raktáron, szimplán csak meg tekehetik. Használt cuccokat kell venni, úgy is van rengeteg és baromi olcsók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Busterftw Chrem...
2017.07.18. 17:53
Ezek a statisztikak inkabb cegesnek felelnek meg.
Fix konfiguraciok a "honlaprol".

Az, hogy te mit raksz ossze otthon magadnak 4 evre, ebben a statisztikaban tuti nincs benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tuttu
2017.07.18. 20:48
Persze, hogy csökken! Anno a középkategória, amivel elvoltam egy jó darabig került 30-35kba! (HD5770-es volt 32K) Most vettem egy RX480-at "hú de jó" áron 70K-ért! Aztán kifeszültem amikor egy játékban 40re leesett az fps! Konzolt meg berakod a tv alá oszt megy! (Bár én sosem váltanék konzolra, megértem azokat akik igen!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Samanoske
2017.07.18. 22:44
Fenét olcsó használtan,pár ezressel,kivéve a vgát.
Amúgy mit vártak?Nyalják a seggüket a bányászoknak és 60-asával árulják a vgát.
Versenyhivatal hol van?
Lenovo egy kalap kaki állítólag,akkor,hogy lehet a 2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras
2017.07.19. 15:01
Inkább az van, hogy szinte megállt a COU-k fejlődése, így nincs értelme olyan sűrűn gépet cserélni, mint régen.
A 2000-es évek elején gyakorlatilag évente cseréltem gépet, mert annyi idő alatt lett egy csúcs proci használhatatlanul lassú.
2010 környékére már elég volt 3 évente cserélni.
Most meg a 3 éves procim még mindíg a leggyorsabbak közt van, de létezik annál is öregebb hasonló teljesítménnyel. Sőt, akár egy 6 éves felső kategóriás procival is jól el lehet lenni ma is.
A baj az, hogy a szilíciumból kifogyott a szufla. Ideje lenne valami radikálisan új technológiának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!