iPon Hírek

Tovább csökkennek a DDR3 árak, a NAND Flash stagnál

Dátum | 2011. 08. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tovább csökkennek a DDR3-as memóriachipek árai

A legfrissebb hírek szerint a DDR3-as memóriachipek ára nem nagyon akar stagnálni, illetve emelkedésnek indulni – éppen ellenkezőleg, a gyártók további ármérséklődésre számítanak. A DigiTimes forrásai szerint a márkátlan (white-labeled) 2 Gb-es DDR3-as memóriachipek 0,71 dollár körüli, míg márkás társaik 0,98 dollár körüli áron találnak gazdára.

A fenti tendencia a közeljövőben szinte biztos, hogy nem változik, azaz a DDR3-as memóriaárak további csökkenésére lehet számítani. Hogy mi van a dolgok hátterében? Nos, a források szerint az, hogy a DDR3-as memóriachipek gyártói túlbecsülték a piaci igényeket, így a DDR3-as memóriachipekből túlkínálat van a piacon, ez pedig az árak csökkenéséhez vezet. A PC eladási mutatók a vártnál gyengébben alakulnak és a tábla PC-k, valamint a felhő alapú szerverkonfigurációk sem generálnak akkora forgalmat a memóriapiacon, mint amekkorára korábban a piac szereplői számítottak.

A memóriachipek gyártói a túlélés és a veszteségek minimalizálásának érdekében több lépést is hoztak, hogy minél hatékonyabban átvészeljék ezt a számukra kellemetlen időszakot. A Samsung például felgyorsította a legfrissebb, 20 nm-es osztályú gyártástechnológiára történő átálláshoz szükséges fejlesztéseket, hiszen a fejlett gyártástechnológia segítségével jelentős mértékben csökkenthetőek a DDR3-as memóriachipek előállítási költségei. Más vállalatok a termékpalettájuk átrendezésével, működési kiadásaik csökkentésével, illetve a termelés hatékonyságának növelésével próbálják túlélni a krízist.

Egyelőre még csak meg sem lehet jósolni, hogy a DDR3-as memóriachipek esetében mikor jön el a fordulat, azaz mikor kezdenek emelkedni az árak.

A NAND Flash memóriachipek piaca stagnál

A NAND Flash memóriachipek piacán ezzel egy időben viszonylagos nyugalom van, igaz, az állóvizet két Apple termék azért némileg felkavarja: az egyik a szeptember végén, illetve október elején érkező iPhone 5, míg a másik az iPad 3, amely valamikor 2012 elején jelenik meg az üzletek polcain.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Tuzvihar
2011.08.24. 08:40
Én viszont látok olyan ramot ami au utobbi időben drágult.
KINGSTON 4096MB HyperX Blu DDR3 1600MHz CL9 KIT +1000ft mig ugyanennyi idő alatt a
CORSAIR 4096MB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT kb -3500ft-tal kóstál kevesebbet az utobbi 1-1,5 hónap megfigyelései alapján.
Mindent összegezve télleg drasztikuszan csökkennek az árak, de reméljuk marad az ára és nem drágul vissza annyira amenyiről indult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2011.08.24. 10:32
Majd később bőven behozzák a veszteséget, úgyhogy én feltankolok most. DDR4 meg pláne überdrága lesz ezek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2011.08.24. 12:12
Igen. Lehet, hogy én is veszek még 1 garnitúrát a meglévő 2 mellé tartaléknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cotta
2011.08.24. 12:22
Ennek nagyon örülünk csak az itthoni és az IPON árakon is látható legyen majd ez.
Van egy olyan érzésem mi ebből keveset fogunk érezni mert sokan meg akarnak gazdagodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. -Melkor-
2011.08.24. 16:49
Végre valaminek csökken is az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!