iPon Hírek

Tovább csökkent a tabletek iránti érdeklődés

Dátum | 2016. 11. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok piaca az IDC elemzései alapján tavaly ért a csúcsra, idén pedig erős stagnálást mutat, ezzel pedig nincs semmi gond, hiszen már számítani lehetett arra, hogy egyszer nem tud majd tovább nőni a piac – a mobileladások félelmetes magasságba értek 2015-ben és idén is. A táblagépek szegmense viszont egyáltalán nem ilyen dicsőséges, a tabletek sosem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és pillanatnyilag úgy fest, hogy ez már nem is fog megváltozni. 2016 harmadik negyedévében is csökkentek az értékesítések az elmúlt éves adatokhoz képest, de az év első feléhez mérten viszonylag még erős is volt az elmúlt három hónapos időszak. A júliust, augusztust és szeptembert felölelő harmadik negyedévben sikerült 40 milliónál több eszközt (43 millió) értékesíteni, miközben az első két negyedévben csak 39,6, illetve 38,6 millió táblagép talált gazdára világszerte. A 2015-ös eladási mutatókhoz képest most 14,7 százalékos csökkenésről számolhatunk be. Az IDC toplistáján helycserék is voltak, viszont a szereplők személye nem változott az élmezőnyben. Itt van velünk a rendkívül jól szereplő Amazon, az Apple, a Lenovo, a Huawei és a persze a Samsung sem hiányozhat a sorból.
Apple iPad Pro 9.7
Az élen változatlanul az Apple és a Samsung tanyázik ebben a sorrendben. Az Apple legutóbb tavasszal mutatott be új táblagépet, viszont a tárkapacitások szeptemberi átszervezése érintette az iPad modelleket is; ennek köszönhetően valószínűleg már több vásárló talált számára megfelelő alternatívát a vállalat kínálatában. Az Apple továbbá vélhetően sok eladást köszönhet annak is, hogy valamelyest csökkentette az iPad Air 2 árát, így sokan cserélhették erre a korábbi iPadjüket. 6,2 százalékos visszaesést követően 9,3 millió eladott készülék szerepel az Apple neve mellett. A Samsung korábban többször is arról beszélt, hogy piacvezető lesz a tabletek tekintetében is, most viszont ez csak vágyálomnak tűnik, mivel nagyobbat esett a dél-koreaiak forgalma, mint az Apple-é. Éves viszonylatban nézve 19,3%-kal csökkent a Galaxy Tabok iránti kereslet, így a vállalat piaci részesedése is redukálódott valamelyest, miközben az Apple jobban szerepelt ilyen tekintetben, mint 2015-ben. A dél-koreaiak idén a Galaxy TabPro S sikerében bízhattak igazán, de végül nem mozgatott meg a korábbinál nagyobb tömegeket a Windows 10 operációs rendszert futtató „kettő az egyben” megoldás.
Galaxy TabPro S
Az idei év nagy meglepetése eddig az Amazon: a második negyedévben még az ötödik helyen futott be miután több mint a tízszeresére nőtt a forgalma egy év alatt, most pedig már a harmadik helyre tudott felállni a tartalomszolgáltató. Az Amazon annak köszönheti a kirobbanó formáját, hogy nagyon bejöttek neki a tavaly útnak indított költséghatékony újdonságok. Az Kindle táblagépek legolcsóbb variánsát már mindössze 50 dollárért megkaparinthatják a vásárlók, sőt mi több, meg lehet venni ezt a készüléket hatos csomagban is, így pedig még szerényebb árat kell egy-egyért fizetni – mindössze 250 dollárba kerül a hat táblagép. A Fire HD 6 és a Fire HD 8 már valamelyest jobb felhasználói élményt fognak nyújtani, és még ezeket is megvásárolhatják az emberek 100 dollár alatt. Szóval az Amazon most tényleg nagyon erős kínálattal van jelen a piacon. Háromszáz százalékos növekedést követően az Amazon 3,1 millió táblagép értékesítését követően állhatott fel a dobogó harmadik fokára.
Amazon Kindle Six Pack
A Lenovo a negyedik helyre szorult vissza, és némileg csökkentek az eladási éves szinten, szóval nem lehet felhőtlen az öröm a vállalatnál, de így sincs miért szégyenkeznie. A kínai gyártó megoldásai főleg hazájában és más ázsiai területeken nagyon keresettek, de az alacsony árfekvésű termékei aránylag nagy népszerűségnek örvendenek még a Közel-Keleten és Európa elmaradottabb területein is. A Lenovo számos különleges készülékkel is szolgál az olcsóbb megoldásokon felül, amelyek szintén sokak érdeklődését kelthetik fel, gondolunk itt elsősorban a Yoga termékcsalád tagjaira. A gyártó 2,7 milliós forgalommal a háta mögött 6,3 százalékos piaci részt tudhat magának pillanatnyilag. Az IDC külön kiemelte itt, hogy az IFA egyik legnagyobb sztárjának tekinthető Yoga Book a PC-s eladásokat erősíti, nem a tabletekét.
Lenovo Yoga Tablet 2
A Huawei nem tudott számottevően erősödni a második negyedévet követően, a 2,2 milliós példányszámot a vállalat 2,4 millióig volt képes növelni, ezzel pedig elveszítette a negyedik helyét a toplistán. Az IDC meglátása szerint a Huawei annak köszönhetően tud bekerülni a legjobbak közé, hogy nagyon kedvező áron biztosít olyan táblagépeket az érdeklődőknek, amelyek mobilhálózati modemmel is fel vannak szerelve, szóval nemcsak Wi-Fi, hanem 4G/3G kapcsolódási lehetőséget is biztosítanak, illetve képesek telefonhívások bonyolítására. Ezek a készülékek főleg azoknak járhatnak a kedvükben, akik például sokat utaznak a mindennapjaik során. A vállalatnak az amerikai kontinensen kellene erősíteni, ha fentebb szeretne kerülni a ranglétrán, és elsősorban az Egyesült Államokra gondolunk itt, mint potenciális felvevőpiacra.
Huawei MediaPad M3
A táblagépek szegmense nagyon tagolt volt korábban, a legfrissebb elemzésekből viszont az derül ki, hogy itt is egyre inkább néhány gyártó kezébe kezd összpontosulni a forgalom, mint a mobiloknál. Az „egyéb” kategória neve mellett 29,2 százalékos forgalomcsökkenés figyelhető meg, és ebből kifolyólag a kiemelt gyártók ötöse a piac 55,8%-os részét kaparintotta meg. Főleg a sok kicsi kínai szereplő lehet ennek a vesztese, de ne feledjük, hogy olyanok is lecsúsztak a toplistáról, mint az LG vagy az ASUS.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. j.panzer
2016.11.14. 22:21
Röviden: A tablet piaccal két fő probléma van:
1 - Nem váltanak ki egy PC-t, de még egy notebook-ot sem igazán.
2 - Nem fejlődnek a tabletek.

Hosszabban kifejtve: Anno mindenki azt jósolta, hogy hú de ez a jövő, majd mindenki tabletet fog venni notebbok helyett. És volt is egy ilyen bumm, mindenki rohant tabletet venni, mert trendi, a szomszédnak is van, stb.
Aztán rájöttek, hogy nem sok mindenre jó, lehet rajta netezni, azt ennyi.
Minden más (sőt még ez is) erősen kompromisszumos tableten.

Nálunk is kitalálta valami nagyon hülye, hogy tableteken kell dolgozni. Az megvan, mikor a 22 colos monitorokat száz számra cserélik le 10 colos vackokra, aztán ott gubbasztunk felette, megvakulunk, a Win XP-re meg W7-re tervezett progik meg 10 percenként fagynak ki. Haha... csodás...
4 hónap alatt megbukott az egész project.

Aztán ott van a fejlődés része. Lényegében évek óta alig fejlődnek. Én pl 2014 elején vettem egy 8 colos Windows-os tabletet, HD kijelzővel, 2 giga RAM-mal. Mostanában érzem, hogy már kicsi (megszoktam a benti 10 colosokat) le akarnám cserélni, és nincs normális. Olyan 150K-t még adnék is érte, de csak akkor, ha jobb lenne, mint a mostani tabletem. 10 coll, full HD, 4 Gb RAM, 128 GB háttértár. Egyáltalán nem lehet ilyet kapni. Vannak a 100-150 rugó közötti vackok, amiken vagy a SOC vacak, vagy a kijelző HD (10 colon az már nagyon trágya pixelhalom).
150-300 ezer forint között van egy gigantikus lyuk, és utána jönnek a Core M-es tabletek, FHD és 2K-s kijelzővel. Mondjuk egy jó kis surface, fél milláért???? A hülyének is megéri nem? Rögtön kettőt kérek.

Szóval ott tartunk, hogy 2 év után SZERTNÉM lecserélni a tabletemet, KÖLTENÉK is rá egy korrekt összeget, és mégsem tudom megtenni, mert nincs olyan tablet a piacon, ami korrekt áron korrekt tudást ad. Csak jóval olcsóbban jóval vackabb tabletek vannak, vagy jóval drágábban olyanok, amik számomra feleslegesen erősek. Az ésszerű középút, amiből milliós eladásokat tudnának csinálni, sehol.

De androidos fronton sem sokkal jobb a helyzet. Ott is nehéz FHD-s tabletet találni, ami van, az is 100+ rugó felett kapható, és általában még így is vacak, kompromisszumos jószágok. Nincs teljes értékű USB port, stb. Sosem lesz jó munkára, szórakozni meg drága. Notit nem vált ki, androiddal még annyira sem, mint Windows-al.
100K alatt meg még mindig a HD felbontás dívik. Kérdem én, ha valaki vett egy 8-10 colos tabletet 2-3 éve, egy középkategóriás chipsettel, ami akkor sem volt gyors, de még most sem annyira lassú, minek cserélné le egy szinte smmivel sem jobbra, 60-80-100+ ezerért?

Amekkora fejlődés van a telefonok frontján, annyira döglődik a fejlődés tabletek frontján.
Esküszöm ott tart a piac, hogy "prémiumnak" hírdetett iPad-ek lassan már üzletileg, racionálisan is sokkal jobb választásnak bizonyulnak az Androidos szutykoknál, mondom ezt úgy, hogy utálom az Applet, mégis, a többiek a nyomukban sincsenek.
Szomorú.

Nem csoda, hogy itt tart a piac. Én is kivárok még a tabletcserével, lévén NINCS a piacon olyan tablet, amit meg tudnék venni.
Pedig AKAROK - ez az igazán szép.

(Szerk: lenne még "faxa" kínai tablet, ami minden általam felállított követelménynek megfelel, még olcsóbb is a rá szánt összegnél, majd fele annyiba kerül, 70-80 rugó... csak kínai, nem merem megvenni. De ezek után nekem ne akarja senki bemesélni, hogy egy Asus vagy egy Lenovo nem tudna ilyen tableteket gyártani, mondjuk dupla áron. Tudna. Nem akarásnak nyögés a vége.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. AxoPy
2016.11.14. 23:15
a fooldalon a cikk leirasa hibas:

Egy évvel ezelőtt még több mint 50 millió tablet fogyott a harmadik negyedév során, most viszont csak 43 milliós forgalmat generáltak a vállalat...

Es valoban, a tablet 1 dologra jo, ha sokat utazol legyen valami viszonylag kicsi es kompakt(pl ipad mini) amin tudsz filmet nezni hogy ne az 5colos telefonod folott gornyedj... en is pont ennyire hasznalom az enyemet(2-3 havonta osszesen 4 orat), addig ul a fiokban keszenleti allapotban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2016.11.15. 08:45
Sokszor nálam is hónapokig porosodik hozzányúlás nélkül, vagy max csak az akksit merítem le. Aztán néha rámjön a képregény olvasás, de rájöttem, hogy erre a 8 col kicsi, 10 colon sokkal jobb.
Cserébe én filmezni pont nem filmezek rajta, nekem az 50 col alatt nem élmény, de a nagy filmeket projektoron nézem inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hunluki
2016.11.16. 07:37
iPad mini 4 tulajként úgy érzem hosszú távú befektetés volt egy ilyen kütyü. Napi átlag 4-5 órát használom, játék, netezés, olvasgatás, filmezés, ha meg úton vagyok akkor mindenesként. Igazából nálam ez az optimális méret, ennél nagyobb már nekem kényelmetlen és igazából hasít mint újkorában, miért is cserélném le bármire is?
Droidos tablet? Próbáltam az Nvidia shieldjét, de valahogy az androidos világ nekem nem fekszik. Akad még itt egy kínai nóném cuccos is, unokaöcséim remekül elvannak vele ha itt vannak, egyébként meg másik szobában töltőn lóg és boincot számol.
Windows tablet? Elég az asztali gépre játékok alá windows, ahol lehet már ott is kerülöm (dual boot).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy j.pan...
2016.11.20. 09:23
Pontosan ugyan ebben a dilemmában tipródom! Hajlandó lennék egy emészthető összeget áldozni egy korszerű gépre de SEMMI! Valóban vagy gagyi vagy atomerőmű az ahhoz passzinttott áron. Ami engem érdekelne: 10 vagy inkább 12" minimum FHD, de 12-őn már 2k 8mag, mert dolgozni kellene és egy időben sok minden futna 4GB mem minimum! De nem lenne baj a 6-8 se Egy rendes kamera elől hátul minimum a hátlapin egy rendes villanóval. Jó volna egy cerka is, hogy lehessen jegyzetelni. Nem zavarna ha kicsit nehezebb, vaskosabb lenne egy masszív aksi miatt, amivel egy napot végig lehet dolgozni! 10.000 mAH alsó hangon, de a duplája se fájna! ÉS a legfontosabb: dual os!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!