iPon Hírek

Tovább gyorsítja az USB 3.0-t a NEC

Dátum | 2010. 02. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Olyan új lapkakészlettel állt elő a NEC, ami háromszorosára vagy még annál is gyorsabbra turbózhatja fel az USB 3.0 elérhető sebességét - köszönhetően mindössze annak, hogy sikeresen leküzdöttek egy interferenciát.

Ami a technikai részleteket illeti, arról annyit közöltek, hogy bár az új interfész éppúgy bináris adatátviteli mintával dolgozik, ahogy az USB és a PCI Express, a folyamatba beiktat még egy előrecsatolt hullámkiegyenlítést is, semlegesítve így a bitközi interferenciát és lényegesen megnövelve az átviteli sebességet. Becsléseik szerint az új fejlesztés révén az USB 3.0 elérheti akár a 16Gb/s-os sebességet is, vagyis a hivatalos specifikációban szereplő 5Gb/s-os érték mintegy 3,3-szorosát.

Ez tehát egyetlen másodperc leforgása alatt is 2GB-nyi adat átvitelét jelenti, ami elég gyors ahhoz, hogy egyszerre több összekapcsolt SSD adatforgalmát is minden probléma nélkül kezelni tudja. Saját bevallása szerint a NEC főként a HD TV-k és 3D-s videók szükségleteit tartotta szem előtt a fejlesztés során.

Persze a fejlesztésre még az USB Implementers Forum illetékeseinek is rá kell bólintania ahhoz, hogy az ténylegesen beépülhessen a szabványba, de erre feltehetőleg nem is kell túl sokat várni. Ezzel a tempóval pedig az USB 3.0 még az Intel 10Gb/s-os Light Peakjét is kenterbe verheti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. mihaly.her...
2010.02.25. 13:02
Jah.... Jövőre talán elkezdik gyártani a chipeket..... Majd akkora engedélyezik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hmisi
2010.02.25. 19:40
2GB/s-ot bírni fogják a mai stataII-es hdd-k?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2010.02.25. 20:38
Én is ezen gondolkoztam, hogy hogy lehet kihasználni, ha a többi gyártó nem ismeri ezt a féle kiegyenlítést.
De ahogy a cikk írója is írja, ha többet kötsz rá, akkor azok sebessége összeadódik. Bár nem tom... Valaki okosabb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!