iPon Hírek

Tovább zsugorodott a PC piac

Dátum | 2014. 10. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gartner és az IDC elemzői is elkészültek legfrissebb statisztikáikkal, amelyek arról rántják le a leplet, milyen teljesítményt tudott felmutatni a PC piac az idei év harmadik negyedévében. Ahogy az lenni szokott, a két vállalat szakemberei között nincs tökéletes egyetértés, már ami a pontos számokat illeti, de tendenciák tekintetében azért közös nevezőn vannak: úgy látják, az elmúlt negyedév során ismét zsugorodott a PC piac. Ezzel együtt arról is lehullott a lepel, hogyan teljesítettek az egyes gyártók az említett időszakban. A TOP 3 esetében tökéletes az egyetértés: mindkét cég szerint első lett a Lenovo, a második helyre a HP, a harmadikra pedig a Dell futott be. A negyedik helyezett Acer pozíciója sem kérdéses, az ötödik helyen azonban már van némi probléma. Az IDC szerint az ötödik legnagyobb PC gyártó az előző negyedévben az Apple volt, míg a Gartner ugyanezt a címet az ASUS-nak adta. Lássuk először a Gartner számait:
A Gartner adatai nem tartalmazzák a Chromebookokat, viszont a Windows alapú táblákat, illetve a konvertibilis noteszgépeket igen. Ebben a felmérésben valószínűleg komoly szerepet játszott az ASUS kedvező pozíciójának kialakításában a vállalat költséghatékony Transformer Book T100-as konvertibilis táblája. Az IDC számaiban ezzel szemben nem szerepelnek a táblák, illetve a konvertibilis noteszgépek sem, viszont a Chromebookok igen. Ennek fényében lássuk, milyen különbségek mutatkoznak az egyes gyártók között:
Az élvonalban lévő számítógépgyártók esetében nőttek a szállítási mutatók, a többieknél azonban csökkentek, és ez a csökkenés összességében elég nagy volt ahhoz, hogy negatívba fordítsa a teljes piacot jellemző mutatót ؘ– igaz, a végeredmény a vártnál azért valamivel jobb lett. Az Amerikai Egyesült Államok területén az elemzők szerint 4,2-4,3%-os növekedés mutatkozott a szállítási mutatók esetében, ami az iskolakezdést megelőző vásárlási hullámnak tudható be. Ezzel együtt azok is hozzájárultak a pozitív kép kialakulásához, akik éppen ebben az időszakban cserélték le régi, Windows XP-t futtató konfigurációjukat egy modernebb PC-re. Az Amerikai Egyesült Államokban az Apple a harmadik helyet foglalja el a HP és a Dell mögött. Az IDC szerint a negyedik és az ötödik helyen a Lenovo és az Acer áll, a Gartner elemzői viszont úgy látják, hogy a negyedik a Lenovo, az ötödik pedig a Toshiba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. noPublicFG
2014.10.10. 12:37
Most, hogy az új konzolok miatt megnövekednek a gépigények, megint növekedni fog a PC-s piac... szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sensorprim...
2014.10.10. 12:38
már vagy 10 éve hallgatjuk hogy zsugorodik a pc piac (konkrétan emléxem hogy már 2004-ben is ez volt a duma)
minden negyed évben
Mostanra nem kellett volna meg is szűnnie?
Vagy ez már megint ilyen kapitális hülyeség(a kapitalizmusra utalva) mint a cégeknél a negyedéves profit, hogy csak azért veszteséges mert nem annyival több mint várták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. wishformor...
2014.10.10. 12:52
@sensorprime
nem is baj, zsugorodjon is, nekem gaming szempontbol az csak jo!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LechooEdy
2014.10.10. 13:38
Ebben még mindig az előre szerelt dolgok vannak, az alkatrészvásárlók nincsenek benne. Elég csak a VGA-kra nézni, nincsen GTX 970, mert viszik mint a cukrot. Miről beszélünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim senso...
2014.10.10. 13:50
Amikor az XP támogatása megszűnt és le kellett cserélni az XP-s gépeket, akkor abban a negyedévben nőtt.

Szóval nem folyamatosan csökken 10 éve, csak az időszakos növekedések esnek vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Reinkz
2014.10.10. 14:00
Nem kell ezen csodálkozni van aki még mindig hd5870el játszik, hogy miért? ja hogy mert elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2014.10.10. 14:09
T. Ipon, Légyszi dobjatok már össze egy olyan statisztikát a az alkatrészenkénti vásárlásokat összegzitek mintha komplett PCnek vették volna őket.. Tudjátok, 1cpu +1vga+2ram+1hdd(esetleg+táp+ház) Ekkor már talán reálisabb képet lehetne leadni, és nem csak hülyíteni a népet. Meg dobjátok mellé az általatok eladott komplett előreszerelt gépek összegzését.. csak úgy összehasonlításképpen...

Azért nőtt akkor, mert a cégek akik előreszerelt gépeket vesznek többségében, lecserélték a gépparkjukat. Ennyi, és nem több. Egyéni PC tulajok sokkal ritkábban és kisebb mennyiségben vásárolnak kész gépeket, mintsem alkatrészenként összerakottat (saját szerelés, szomszéd pistike, vagy a bolt ahol veszik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Avisto Szefm...
2014.10.10. 16:45
Nem hinném hogy van erről összefoglaló adat, meg aztán nem jelentene semmit amúgy se. Ha én megveszek egy videókártyát egyáltalán nem biztos hogy azért teszem mert épp egy új gépet rakok össze, simán lehet hogy csak a meglévő gépemben cserélek alkatrészt.
Más kérdés hogy én se látom mi értelme ennek az összesítésnek. Ez kb olyasmi lehet mint amikor olyan adatokra figyelnek egyesek, hogy az egyesült államokban hányan igényelnek először munkanélküli segélyt. Abban sincsenek benne azok akik másodjára vagy 20adjára igénylik pedig a teljes képnek nem elhanyagolható részei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester Avist...
2014.10.10. 19:03
Azt értem hogy aki vesz egy vga-t az nem egy egész gépet vesz, de az egyenként eladott alkatrészekből össze lehet rakni X gépet.

Csak a kompletten eladott konfigokat számolni tökéletesen értelmetlen egy olyan világba ahol 5 különböző boltból vett alkatrészekből összeraksz magadnak egy gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 Szefm...
2014.10.10. 19:09
Azt hiszik egyesek hogy a külön alkatrészekből összerakott gépek mekkora jövedelem a gyártóknak és milyen nagy hatással van az eladásokra, hát nem mert pld. Amerikában és minden gazdagabb országban senki sem foglalkozik ilyesmivel, a csóróbb helyeken meg mindenből az olcsót veszik, nem akármiért nem számolja senki, amúgy az nagykerek adatait sokkal könnyebb összelapátolni mint a kis boltokét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan atti2...
2014.10.10. 20:09
Ez az egyik, a másik, hogy egy bolt csak nem hozza nyilvánosságra az eladásait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. PACSA
2014.10.10. 20:23
Sziasztok

Majd ha lesz időm megsajnálom a PC gyártó cégeket.

Megint csak a mókusvakítás a cím. Az összes neves cég pozitívan zárt. Csak a többiek sor volt negatív.
Összesen -1,7% ami mondjuk meg őszintén semmi.

Dolgoztam ilyen pc gyártónak és a nettó bevételünk 4 milliárd Ft volt. Szóval akkor miről beszélünk? Majd ha a nettó bevétel - 4 milliárd lesz akkor sajnáltassák magukat.
Olyan mint a bank van nettó bevétel(tiszta haszon, levéve az adó minden más költség) pl 1 milliárd forint. Tavaly ugyanekkor 1,1 milliárd volt a bevétel. Máris jönnek a hírek,hogy bajban vannak a bankok és nincs pénzük. Azért mert 100 millával kevesebb a haszon. Akkor is van 1 milliárd haszon, de az én és társaim bőrét is lenyúzzák,mert azt mondják nincs haszon.. Röhej...

Szóval röviden a PC élt/él/élni fog. Sose veszi át a console,laptop,tablet,telefon, stb.. a PC helyét.
Mindig lesz haszon a gyártóknak és mindig lesz ember,cég aki vesz PC-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. I.Jozsef83
2014.10.11. 09:06
Tovább zsugorodott a PC piac

Mert úgy gondolják/szeretnék , hogy all user évente cserélje két szép szemükért a gépjeiket

No nem még felsőrétegben sem mindenki kocka őrült ...

PACSA
Majd ha lesz időm megsajnálom a PC gyártó cégeket.

+1

NE azt nézzék , hogy előző éven évben 40Millárd $ volt a haszon , utána éven meg "csak" 36M ... ez miért is veszteség ?


Szóval röviden a PC élt/él/élni fog. Sose veszi át a console,laptop,tablet,telefon, stb.. a PC helyét.


Így van , egyetértek !
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. I.Jozsef83 Szefm...
2014.10.11. 09:16
Ahogy mondod ....

Nem kell kilépni MO -ból . Tudni kell , hogy Bankok , Kormányhivatali intézmények ( Okmányirodák) évente automatikusan cserélik a gépeket - nem arra várnak meddig bírják , mikor megyen tönkre , de ez esetben még a világításberendezést is cserélik ( ahol készülnek igazolványok ) automatikusan .
Van egy cég aki ezeket a gépeket megveheti és aztán átnézve esetleg bővítve 1év garral árusítják . Nevet nem szeretnék írni , aki tudja az tudja . Soha az életben nem vettem kész-gépet és még csak ismerőseim sem . Az már más , hogy az előbb említett használt Banki gépeket jó áron lehet megvenni , ezek alapból már 2 magos CPU -val ellátott gépek Akinek kevés a pénze az úgyis rátalál . Aki keres talál ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sergio555
2014.10.11. 10:09
Ez megint a szokásos hülyeség hogy csökken Pc piac ha az embernek van jó alaplapja nem kell évente számítógépet venni elég belerakni egy komolyabb hardver elemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. codex
2014.10.11. 10:25
Azt nem tudom mit vártak. Egy év alatt 2 új foglalat jelenik meg az inteles alaplapokon, ezzel új alaplap széria, új processzor bele, új fícsörök. Majd mindig mindenki váltani fog nem, ahogy megjelenik valami újdonság? Hogyne. Ezt a felvevőpiac már nem tudja követni. És akkor mellé még jönnek a hírek, hogy majd jövőre ez, meg az, meg amaz lesz. A user meg kivár. Na majd akkor. Na majd ha kicsit lejjebb megy az ára. Meg ha megjelenik XY VGA/proci/alaplap stb. Mert még a jelenleg aktuális technológiát se veszi meg, mert drága. Ha megjelenik az eggyel újabb, ami lenyomja annak az árát, akkor talán. Az egész egy nagy sakk játszma. Nem kell csodálkozni rajta. A PC-s hardveripar saját magát nyírja ki az állandó, gyors változtatgatással. Az Intel iszonyatos iramot diktál az elmúlt 4-5 évben, bár a VGA piac is ugyanez. Ennyire nem volt ez gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2014.10.11. 13:18
codex

Akkor a memóriákról ne is beszéljünk . Leesett hulladék nyáklapokat feltudnak szinte erre a célra használni ( akár ) költséghatékony egy dolog lenne ... ennek szinte filléreknek illene lenni bármely PC alkatrészhez viszonyítva !
Tápegység
Alaplap
CPU
VGA
DVD-RW netán Blu-Ray
SSD - HDD

szóval na ... alaplapgyártók gyárthatnák a ramokat is - csak a memó modulokat kellene megvásárolni ... 8-16db méretétől függően , azt alaplap mellé adni 2-4-8-12-16-24GB nagyságokban , kinek mire van szüksége .
DE ezt is nagyon mérlegelni kell , hogy vegyen-e az ember egy újabb konfigot , mert már 2x4GB normális DDR3 1600MHz memória 22.000Ft-tól ! ! ! Vicc az egész , mert ezen árért kani egy Alaplapot , amin ugye nem pár csip van !?! Kegyetlenül túlárazott a memória ...
MSI ZH77A-G43
22.900Ft ... ehhez viszonyítva a 8Gb ram max 4ezer Ft-nak illene lenni .

DDR4 -es gépeket meg ne is említsük meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... I.Joz...
2014.10.11. 23:30
Ez a túlárazott a memória dolog egy kicsit érdekes kérdéskör. Még mindig kétszer annyiba kerül, mint a nagy áremelések előtt és lejjebb menni, már nem fog.

Ahhoz képest, hogy pár műanyagba öntött szilíciumkocka van egy műanyag lemezen, tényleg drága. Filléres cucc, még negyed áron mérve is hatalmas lenne az árrés.

Viszont egy számítógép kihagyhatatlan alkatrészéről van szó. Gyakorlatilag annyiért adhatják, amennyiért nekik tetszik, meg kell venni. Mivel egy számítógép nélküle be sem kapcsol, szinte bármennyit "megér", mindaddig, amíg olyan magasra nem emelik az árát, hogy már számítógép nélkül is olcsóbb megcsinálni azt a bizonyos feladatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. malvoisen
2014.10.12. 11:39
Ha az IDC szerint az Apple az ötödik, nem az Asus, akkor a második tábla nem hibás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint PACSA
2014.10.13. 11:12
Nincsen olyan gazdasági fogalom, hogy nettó bevétel. Te az adózott eredményről beszélhetsz. És még ez sem jelent semmit önmagában, hogy 4 milliárd, hogy az sok vagy kevés, mert nem tudjuk mekkora cégről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2014.10.13. 11:16
Amúgy most történt először a környezetemben, hogy valaki új PC (laptop) helyett tabletet vett inkább (megtartva a régi PC-jét arra, amire nem jó a tablet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 I.Joz...
2014.10.13. 12:14
Leesett hulladék nyáklapokat feltudnak szinte erre a célra használni ( akár ) költséghatékony egy dolog lenne ... ennek szinte filléreknek illene lenni bármely PC alkatrészhez viszonyítva !

Többrétegű nyaknál ez nem működik mert az első rétegtől az utolsóig úgy kell felépíteni ahogy a nyákterv előírja, az alaplapok általában 4 rétegűek és rétegenként rakják egymásra így az ezekből leeső selejt vagy darabka semmire sem használható.


Phantomstranger Ezekben az alkatrészekben nem a szilícium és a műanyag kapszula a drága hanem a gyárak fenntartási és működési költsége, a tervezés és a karbantartás, a memória árak még így is jóval alacsonyabbak mint 7 évvel ezelőtt mikor egy 1GB modul ára majdnem a CPU árával volt egyenlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!