iPon Hírek

Trójait tartalmaznak egyes Razer driverek

Dátum | 2009. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Olykor-olykor előfordul, hogy egyes neves gyártók termékeire vagy terméktámogatási oldalára felkerülnek olyan fájlok, amelyek vagy vírussal vagy trójaival fertőzöttek. Az elmúlt évek folyamán számtalan ilyen eset történt, ám az utóbbi hónapokban hasonló problémával kapcsolatban nem érkeztek hírek, egészen máig.


A pendrive-okon vagy külső merevlemezeken, amelyeken sokszor extra alkalmazások is helyet foglalnak, ha ritkán is, de előfordul, hogy a komoly ellenőrzés ellenére is bekerül egy-egy vírus vagy trójai. Ezek az esetek többnyire hamar kiderülnek, ám addigra már kereskedelmi forgalomba is kerül néhány termék, amelyek kellemetlenségeket okozhatnak az elővigyázatlan felhasználók és a nem megfelelő védelemmel ellátott rendszerek számára. Ezúttal  Trend Micro adott ki figyelmeztetést: a biztonságtechnikai nagyvállalat szerint a népszerű, játékosok számára különböző perifériákat készítő Razer terméktámogatási weboldalán számos trójaival fertőzött driver található. A fertőzött driver telepítése után a rendszerre, egészen pontosan a System könyvtárba kerül a WORM.ASPXOR.AB névre keresztelt trójai.

A Razer felhívása.
A szakértők szerint a fent említett kártékony kód azért tud könnyedén terjedni, mert a piacon lévő 41 vírusirtót kínáló nagyvállalat termékei közül csak 7 ismeri fel azt. A Razer egyébként rendkívül gyorsan reagált a problémára, ugyanis  a hiba elhárításáig elérhetetlenné tették a szóban forgó terméktámogatási oldalt. Azok, akik szeptember 19-e után bármilyen drivert vagy firmware-t töltöttek le a Razer weboldaláról, mindenképpen ellenőrizzék rendszerüket, mert jó eséllyel fertőzéssel állnak szemben. A Razer terméktámogatási weblapja azóta is szünetel, ha végeztek a vírusellenőrzésekkel újra lesz indítva.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. asimov007
2009.09.22. 14:20
VISSZA A HIRHEZ

Ez már vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adam0205
2009.09.22. 18:04
Hát az nem hiszem el hogyha tényleg leellenőrzik a féjlt upload előtt akkor nem szúrják ki. o.O Az más kérdés, hogy hogyan került bele a trójai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atee92
2009.09.22. 18:40
Emberekből vannak, becsúszik néha 1-1 hiba. De legalább szóltak róla, mert megtehették volna azt is hogy nem vesznek róla tudomást...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jano12
2009.09.22. 20:44
Én is becsületesnek találom őket. 1-2 nap és le is zárták az oldalt, nehogy más leszedje. Mindenképpen követendő példa., mert nem terjed szét (elég komoly lehet, ha 41 közkedvelt vírusirtóból csak 7 észlelte).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 620hun
2009.09.22. 21:21
A virustotal egyike a leghasznosabb oldalaknak! Nem használok víruskeresőt/irtót, bármyilen gyanús fájl akad, feltöltöm és megvizsgálom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!