iPon Hírek

Trónfosztás az interneten

Dátum | 2011. 01. 02.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt év leglátogatottabb honlapja a Facebook lett az Egyesült Államokban, a Google már csak a második - derül ki az Expertian Hitwise adataiból. Az árbevételének javát reklámokból szerző közösségi oldalra irányult az összes látogatás 8,9 százaléka az egész évben, míg a Google 7,2 százalékkal a második leglátogatottabb oldal lett. 2007-ben még a Myspace volt a leglátogatottabb, idén viszont csak a hetedik lett; 2008-at és 2009-et a Google vitte. Amennyiben azonban a Google teljes portfólióját, például a népszerű videómegosztó YouTube-ot is figyelembe vesszük, akkor továbbra is az övé az első hely a vizsgált időszakban 9,9 százalékkal.

Nem csoda tehát, hogy július óta közel 50 százalékkal, 42 milliárd dollárra nőtt a Facebook értéke; ezzel a legnépszerűbb közösségi oldal már jóval többet ér, mint a komolyabb árbevétellel és hosszú ideje tartó tőzsdei jelenléttel bíró Ebay vagy Yahoo. Hasonló módon nő töretlenül más népszerű webkettes, tőzsdei bevezetés előtt álló cégek, például a Twitter vagy a LinkedIn értéke. Elemzők szerint a befektetők hajlandóak prémiumot fizetni azokért a cégekért, amelyekben a hosszú távú fejlődés lehetőségét látják. Ugyanakkor a Facebook, mivel egyelőre nem tőzsdei társaság, nem hozza nyilvánosságra pénzügyi adatait, így a másodlagos piaci bevásárlás elég nagy merészségre vall a befektetők részéről. Az intenzív kereskedés a vállalat belső részvényeivel már felkeltette az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) figyelmét is, amely az év utolsó napjaiban bejelentette, vizsgálatot kezdeményez az ügyben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. P100
2011.01.03. 09:58
Azt valahogy elfelejtik megemlíteni, hogy a Facebook oldallátogatásaiban benne vannak azok a "Like" gombok is, amelyeket mindenféle külső weboldalakra helyeznek el (pl. Iponon is van). Ezek iframe-ban töltődnek be, így olyan, mintha 1 oldallátogatás lenne.


A FACEBOOK LÁTOGATOTTSÁG KB. A GOOGLE LÁTOGATOTTSÁGÁNAK 5%-a! Ez a valós adat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!