iPon Hírek

Trösztellenes per elé nézhet az Apple?

Dátum | 2010. 05. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt pár nap az Apple és az Adobe csatájától volt hangos, amelyben mindkét fél elmondta véleményét a másikról, majd ennek eredményeként az Adobe inkább feladta a harcot és a Google oldalán kezdett új együttműködésbe, így az iPhone és az iPad FlashPlayer támogatásáról nyugodtan le is mondhatunk.

Most úgy tűnik, hogy nem csak az Adobe sérelmezi az iPhone SDK szabályzatában megjelent igen csak furcsa kikötéseket, amelyek szerint csak Objective-C, C, C++ vagy JavaScript nyelven lehet alkalmazásokat írni iPhone OS-re, a programnyelvek közötti fordítók és egyéb kompatibilitási rétegek használat pedig szigorúan tilos. A szabályozásnak köszönhetően gyakorlatilag csak az Apple saját fejlesztőeszközeivel lehet alkalmazásokat készíteni iPhone OS-re, az Adobe CS5 szoftvercsomagjában található Package for iPhone és a Novel Mono Touch megoldások így kiszorulnak az alkalmazható eszközök listájáról.

Az Adobe ezt a gyarkolatot nem tartja üzletileg korrekt magatartásnak, de úgy tűnik, hogy ezzel nincs egyedül, ugyanis már az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) és az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgálódik az ügyben. A két szervezet egyelőre azzal kapcsolatban próbál dűlőre jutni, hogy pontosan melyikük hatáskörébe tartozik a kérdés (hiába, a bürökrácia útvesztői).

A furcsa alkalmazásfejlesztéssel kapcsolatos szabályzat mellett egyéb téren is vannak gondok. Az Apple iAD néven saját megoldással lépett be a reklámpiacra, amely megtiltja a fejlesztőknek, hogy olyan kódrészletet szúrjanak be a reklám forráskódjába, amely az adott készülék adatait harmadik fél számára továbbítja, illetve elérhetővé teszi. Ez azért kényes kérdés, mert a különböző reklámszolgáltatással foglalkozó vállalatoknak bizonyos adatokra szükségük van, hogy az adott reklámkampány sikerességéről, illetve a célközönségről megbizonyosodhassanak (beállított nyelv, tartózkodás helye), valamint különböző statisztikát készíthessenek.

Hogy az ügyből végül mi lesz, az egyelőre rejtély. Egyes vélemények szerint az Apple túl kicsi szereplője az okostelefon-piacnak ahhoz, hogy erőfölénnyel való visszaéléssel vádolhassák, mivel nem egyeduralkodó az említett szegmensben. Mások úgy vélik, hogy a gyártó némi magyarázkodással, esetleg az iPhone SDK szabályzatának módosításával könnyedén kibújhat a büntetés alól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. nullify
2010.05.05. 19:58
Helyes, már épp ideje volt, hogy valaki megrugdossa a seggüket!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster
2010.05.05. 20:34
"Egyes vélemények szerint az Apple túl kicsi szereplője az okostelefon-piacnak ahhoz, hogy erőfölénnyel való visszaéléssel vádolhassák"

Akkor mi is volt a 3G és 3GS megjelenésével, mikor mindent sepert a polcokról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Smith166
2010.05.05. 20:48
Egyes agyakban tényleg mindent sepert De szerencsére nem sikerült mindekit hasbaakasztani ezzel az iphone őrülettel.

Amúgy az Apple is ugyanaz mint a microsoft, mindegyik azt képzeli magáról hogy BÁRMIT megtehetnek. Az apple különösen makacs vaskalapos. De a win mobile is az ilyen bebetonozott rendszerek felé tart, a win mobile 7 hasonló lesz az iphone-hoz és az androidhoz, nem lez már ennyira szabadon piszkálható mint a 6.5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. vna
2010.05.05. 20:49
Az iPad-ből is hiány volt (van?), de a darabszám amit eladtak ennek ellenére nem túl sok.
Drága cuccból keveset gyártanak, így a készlethiány még magasabbra emeli az árat és mégnagyobb lehet a hype.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gixivo
2010.05.05. 21:03
Most mi is a probléma?
Az Apple megmondja, hogy milyen szoftvert lehet csinálni az ő telefonjára, és ez másoknak nem tetszik, jó és? Ki nem szarik rá? Most emiatt minek kell igazságügyi hercehurcát csinálni? Az Apple mondja meg mi lesz az iPhoneval, hiszen az övé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. axe
2010.05.05. 21:44
majd szolj ha nem lesz 1000 program az iphonodra mer havonta csinál 2-t az apple és szerinte az elég, és még jósok pénzt is kér érte, ellentétben a flashel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kiskoller
2010.05.05. 21:48
én egyetértek valamilyen szinten gixivo-val, hisz az Apple-é a cucc, ő dolga, ő dönti el h milyen app-ok lehetnek rajta. Én személy szerint a Microsoftos windowsba-alapbol-belepakolt-internetexplorer-es ügyet se értettem, Az ö termékük, azt raknak bele és vesznek ki amit akarnak, max nem veszed meg a terméket. Pl nem vezsed meg az iphonet mer havonta csak 2 app jelenik meg rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. 620hun
2010.05.05. 21:59
kiskoller: valami hihetetlen lusta ember vagyok, de ha valaki ekkora baromságot ír ki, mint te, kényszeresen utánnajárok, hogy pontos adatot közöljek. AppStore 2008. 07. 10.-óta van, 2010. 05 .05.-ig 664 nap telt el. Az AppStore-ban több mint 185000 app van, ha ezt napra leosztod, akkor napi 278 app jött ki naponta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Sytyx
2010.05.05. 23:29
620hun: látszik lusta vagy mert egyel kevesebb hozzászólást olvasol el és nekiállsz észt osztani. Ez már nem magyarázható lustasággal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Azrael
2010.05.06. 06:35
@gixivo:
Ezzel az érveléssel csak az a probléma, hogy nem mondhatja meg az Apple hogy milyen appokat írj rá, és nem korlátozhatná a külső fejlesztéseket, mivel ezt tiltják a törvények. Szóval tökéletesen jogos a panasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. or!on
2010.05.06. 06:50
620hun: Én nem értek hozzá, de... Ezen programok 99.9% szerintem nem az Apple írta, hanem külső fejlesztők...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. renato0128
2010.05.06. 09:16
Nem rendelkezem egyik Apple termékkel sem, de szerintem azért nem engedik a Flash-t, mert akkor megrövidülne az a híresen jó üzemidejük, ami miatt már több táblagépet/mobiltelefont is visszahívtak, mondván, hogy az iPhone/iPad 2x-3x annyit bírnak aksival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. papus016
2010.05.06. 11:20
Na most sokan nekem fognak esni... Nem baj...

Ha mondjuk én terveznék és legyártanék 1 ilyen iPhone félét ami az én licenszem (vagy vásárolt licensz Mind1) Akkor ÉN döntöm el hogy azon a készüléken amit ÉN terveztem meg ÉN gyártottam le és ÉN fizettem minden vele járó költséget akkor had mondjam már meg hogy mit akarok aízon a készüléken látni és mit nem...


Mindenki szidja az Apple-t hogy igy szar vagy ugy szar... meg hogy ilyet hogy képzel.

Apple 1 cég akárcsak a MicroSoft vagy a VW vagy az a kis cég aki az ágytálakat csinálja... Mind1ik eldöntheti hogy a saját készülékén mit akar látni mit nem... hogy a Microsoft akar e a következő rendszerén pl aero t vagy nem (csak mondtam vmit) Vagy a VW 2-4-6 féle motorral adje e az autoit. vagy az ágytálas cég hogy hány deci/kg anyag férjen el benne...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. renato0128
2010.05.06. 11:34
Ez mind szép és jó, de mi lenne akkor, ha te lennél mondjuk egy sportmárka tulajdonosa, és egy nagyobb sportszövetség kijelentené, hogy nem enged pályára lépni játékost a te márkádban? Tudom, hogy szélsőséges példa, de szerintem jól tükrözi a mostaniakat. Egyébként ez nem hasonlítható a MS IE-es példához, mivel a MS nem tiltott senkit sem ki az OP rendszeréből. Hasonló, de nem ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. agyturbini...
2010.05.06. 11:51
Mie Itt a Baj Kerdem En ?

Ahogy az Elottem Levok Is Szepen Leirtak az Autogyartoknal is Adott Celhardver van jelen amit Egy adott Programmal Uzemeltetnek es ha nem Azzal akarod Felprogramozni akkor Bukta...
Ergo a Cel-hardwerehez Kiadnak Cel-Softwaret akkor azzal kell csinalni Es Ennek Oka Van a Legtobb Esetben(Megbizhatosag Garancia...) Es ha Ezt Torveny tiltana akkor nagy bajban Lennenrk a Jarmuvesek mert mindenki azt es ugy babralna ahogy akarna aminek mint tudjuk rengeteg kockazata van..De nem kell messze menni a regiebbi telefonok Software-je is ilyen dolog volt: Adott a fizikai mivolt adtak hozza egy fejlesztokornyezetet aztan kiadtak valakinek hogy ezt es azt csinaljon meg ra. Szerintem ennyi.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Landon
2010.05.06. 12:03
Egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy az Apple végre megégethetné kicsit magát. Kezd mérhetetlenül elpofátlanodni. De ennek lassan-lassan úgyis vége lesz mert a legutolsó statisztikák szerint a vásárlók (ha jól emlékszem) 60-80% úgy gondolja, hogy túl drágák az Apple termékei és nem vásárolna tőlük. Bár tartok tőle ez nem feltétlen az iphone-ra vonatkozik. Az most akárhogyan is nézzük egy erős trend lett. Ebben tényleg csak az a bosszantó, hogy az új iphone-nál olyan dolgoknak "kell örülnünk" amelyek más telefonoknál már rég bevett szokás. De ez van ettől függetlenül sok aspektusból véleményem szerint az iphone egy remek kis kütyü csak az Apple ha képes lenne az elhatalmasodó arcából (vagy ez már pofa?) visszavenni akkor AKÁR még több profitot is hozhatna. Nyilván itt azt kell kiszámolni, hogy mi hoz nagyobb hasznot. Ha megkötnek mindent és minden fejlesztő csak az Apple saját vackával tud fejleszteni vagy ha engedik a fejlesztőket kibontakozni, kibékülnek az Adobe-al és végre lesz normális flash támogatás stb. Mert ezzel lehet több vásárlót vonzanának. Meg ha egyszer az életben vmi igazán újat is képesek lennének felmutatni. 4G/HD: amit eddig tudunk: első kamera - éljen hány éve is van ez más telefonoknál kb a 70Ft-os utolsó vacaknál is? HD képernyő/nagyobb felbontás - ez sem egy új dolog. Új Apple OS - legnagyobb és talán egyetlen ""újdonsága"" a multi tasking - nah pár évtized múltán Apple-nél is csak felfedezik a csőben a lyukat... Új erősebb CPU nagyobb tárkapacitás - ez szerintem a "minimum" ahhoz, hogy egy új generációt valóban újnak nevezhessünk úgyhogy ettől nem kéne hasra esni... Nagyon dióhéjban ennyi a 4G. Ezektől azért még elbírt volna vmi igazán újat is... Persze még1x mondom, hogy ettől függetlenül sok más aspektusban nagyon jó kényelmes etc telefon az iP. Netezni nincs jobb teló, az érintőképernyőjénél szintén nincs jobb, meg az apple os pont egy előny SZTEM a win6.5 el szemben... (van htc-m és iP is sztem az apple os sokkal user barátabb). All in all apple pár engedményt tehetne és akkor talán jobban profitálhatna is de ez nem ennyire egyszerű persze... sokmindent figyelembe kell még venni pl törvényke etc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 620hun
2010.05.06. 14:57
or!on: tényleg nem az Apple fejleszti őket, az Apple kb. 10 programot írt az AppStore-ba.
Sytyx: nem tudom, te honnan tudod, hogy én mit, és hányszor olvasok Én legalább azt osztom, ami van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szedah
2010.05.06. 16:48
Az, hogy sok program van az AppStoreban, és az Apple szűri ezeket, még jó is lehetne, csakhogy azt a látszatott kelti, hogy tökéletesen ellenőrzött szoftverekről van szó (nem igaz), másrészt bizonyos területeken meg visszaél a helyzetével. Pont ott, ahol az MS-t is megvágták. Hány böngészőt lehet letölteni iPhonera? Az FF már az elején bepróbálkozott, és egy nagyon kasu indokkal kitiltották. Na itt vannak a gondok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 620hun
2010.05.06. 19:11
Szedah, azért van rá böngésző, most pl. kijött rá az Opera, szerintem használhatatlan. Nekem tökéletes a Safari.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sytyx
2010.05.07. 00:27
620hun: De a vigyorgásod mellé szövegértés megint nem társult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szedah
2010.05.07. 10:18
620hun:
Itt nem az a probléma, hogy jó a Safari, vagy sem, hanem hogy az Apple egy erősen megkérdőjelezhető indokkal tiltja ki (a számára fontos területen) a konkurenciáját egy platformról.
Érdekes módon a Fire Foxot elutasították (aminek jóval nagyobb a piaci részesedése, mint a Safarinak), az Operát meg nem (aminek viszont kisebb, bár a mobil szegmensben már jobban állnak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 620hun
2010.05.07. 11:20
Szedah: én értem, mire gondolsz, ezért is fordul a legtöbb ember a Jailbreak felé. Itt azt fejlesztesz, amit csak akarsz, nem fog senki se cenzúrázni. Az Apple csak a saját érdekeit nézi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2010.05.08. 10:56
Udv ujra

Itt jon kepbe a masik lehetosg az Apple megfegyelmezeseben ha a Vasarloknak nem tetszik amit Muvel. Ezt az Impotenseget nem is ertem a fogyasztoi tarsadalomba de lehet hogy annyira primmitive tettek az egeszet hogy nem is tudja hogy lehet ezt tenni: Megpedig a Bojkott..nagyon egyszeru es hatasos modja annak hogy ha a fogyasztonak elvarasai vannak amik nem teljesulnek.
Ezert nem ertem a sok hirnel a sok problemat...ja de mar ertem mert ahozz ossze kellene fogni amihez senkinek nem fullik a foga...se baj de ha ra lennenek kenyszeritve nem a GYARTOK diktalnanak hanem a PIAC tenylegesen de ugye mert trendi ezert mindenki megy az arral...ennek itt a kovetkezmenye....
Lehet gondolkozni de ha valaki 5X penzt kiad egy vadi zsir dologert ami csak 5-10 esetleg 50% javulast hoz addig nem lesz valtozas mert a VALOS AR/ERTEK arany sehol sincs...
Hajra kapitalizmus...Vagy kiforgatlakizmus...

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balucsek agytu...
2010.05.08. 11:12
Hát ezért tojom én le nagy ívben a trendeket... Csak azért, hogy legyen rajta egy almás matrica nem vagyok hajlandó több tízezret kiadni, abból meg pláne nem kérek, hogy a gyártó akinek szívességet teszek, hogy az ő termékét választom megkösse, hogy mit rakhatok rá... De még mindig nem értem, hogy öcsikém miért vett egy almás mp 3 lejátszót amin még egy vacak kijelző sincs, ösz-visz 2 gigás és 20k-ba került... annyiért már akkoriban is lehetett mp4 lejátszót venni nagyobb tárhellyel... Szal éljen a trend és a sok márka függő vevő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2010.05.08. 15:23
axe - A flash egy nagy rakás xar! Az összes böngésző miatta omlik össze, nembeszélve, hogy a telefonokba létfontosságú az akku időtartama! Márpedig a flash nem processzorbarát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!