iPon Hírek

Trükkös statisztikák: Vista-nak látszó XP-k

Dátum | 2008. 04. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Érdekes jogi trükköt bújtatott el a Microsoft a Vista két verziójának - a Business-nek és az Ultimate-nek - licenszszerződésében, amely a rendszerépítőknek lehetőséget ad arra, hogy Vista licensz alatt XP-vel szereljék fel a gépeiket. A Microsoft ezt az opciót "downgrade" licenszként emlegeti, és lényegében ugyanazokat a jogokat biztosítja ez is, mint a rendes Vista-s.

Hogy akkor mi értelme a csavarnak? Egyszerűen annyi, hogy az ily módon Vista licensszel eladott XP rendszerek értelemszerűen a hivatalos statisztikákon is Vista-eladásokként tűnnek fel, így a Microsoft igen ügyes kettős játékot játszhat: egyrészt mintegy "titokban" elláthatja XP-vel azokat, akiknek nagyon nem fűlik a foguk a Vistához, másrészt viszont eközben mégis állíthatja azt, hogy a Vista-eladások folyamatosan nőnek (és akár azt is, hogy nincs igény az XP-re).

Ezt a kiskaput használja fel a Dell is annak az - időközben hivatalos megerősítést is nyert - elgondolásának a megvalósítására, hogy az idei júniusi záródátum után is, akár egészen 2012-ig is elláthassa a gépeit XP-vel. Természetesen így ezek az eladásaik is azt a látszatot keltik majd, mintha a Vista-k fogynának egyre jobban, de ha ez az ára annak, hogy az ember azt a rendszert használhassa, amelyiket szeretné, nos, azon ne múljon.

Mindenesetre ez az eset is szépen példázza, hogy mennyire megbízhatóak a statisztikák - főleg akkor, ha azokat marketinges hivatkozási alapnak használják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. naaa
2008.04.28. 18:31
akinek nem inge ne vegye magára, már több , mint 1 éve használom a Vistát
tökéltesen működik, minden újdonság igényel hardware növekedést, pl 2000 és XP
ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2008.04.30. 13:22
(Vendég_arty_* @ 2008 Apr 29, 10:25) [snapback]24146[/snapback]
1 éve használok vistát.
Elmultak a merevedési zavaraim és a kutyám is mintha jobban tisztelne.
Viszont maga az oprencer nagyon szar, a cukormáz alatt nincs semmi, ami miatt értelme lenne használni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!