iPon Hírek

Trükközéssel nyomja le az SSD-árakat az Apple?

Dátum | 2009. 12. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Igen 'érdekes' - pontosabban erőszakos - praktikával vádolták meg az Apple-t a NAND flash memóriagyártók köreiből a Korea Times jelentése szerint: az almás cég durván visszaél a gyártókkal szembeni erőfölényével és egyre lejjebb kényszeríti a flash-árakat.

Az eljárás a jelek szerint a következőképpen néz ki: az Apple rendszeresen sokkal több memóriaegységet rendel meg a Hynixtől és a Samsungtól, mint amennyit aztán ténylegesen felvásárol, amikor azok elkészülnek. Az Apple egyszerűen kivárja, amíg a túlkínálat árcsökkentésre kényszeríti a gyártókat, és csak akkor vásárol - ám akkor is kevesebbet az eredetileg rendeltnél, továbbra is felesleges készleteket hagyva a gyártók raktáraiban.

Mivel azonban mind a Hynix, mind pedig a Samsung memória-üzletága szinte kizárólagos Apple-függőségben él, ezért teljes mértékben ki is vannak szolgáltatva nekik, és nem is nagyon tudnak tenni semmit az almás cég e gyakorlata ellen - a folyamatos, kikényszerített árcsökkentések dacára sem. A legtöbb, amit megengedhetnek maguknak, hogy "abszurdnak" bélyegzik ezt a bánásmódot, de még ezt is csak névtelenül merik megtenni.

Igazából senki sem tudja, meddig folytathatja még ezt a módit az Apple, az azonban tudvalevő róluk, hogy a lehető leggyorsabban igyekeznek növelni a flash alapú kézi készülékeik kapacitását: az iPod nano 2005-ös indulása óta évente megduplázzák, miközben az áraikat igyekeznek a lehető legkevésbé, vagy egyáltalán nem változtatni. E gyakorlat fenntartásához pedig nyilván szükséges az egyre nagyobb kapacitású memóriák folyamatos "olcsósítása".

Hivatalos forrásokból természetesen senki nem kommentálta az értesüléseket, se az Apple-től, se az érintett gyártóktól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. pjszilard
2009.12.01. 13:12
Rosszul targyal a masik ket ceg. Ok is kesleltethetnek a szallitast egy uj termek startja vagy karacsony elott. Vegyenek fel valakit aki tud targyalni es ne sirjanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rini
2009.12.01. 13:33
Ennek a nagy árcsökkentés örömére nem egy 64 gigás ssd- veszek, mert ennek árából kapok két egy terrás Samu F1 -et. Visszatérve a cikkre ezt nem értem, ha az Apple megrendel nálam 1000 darab ssd-ét akkor én 100 darabot fogok leszállítani. Ennek kérem az árát. Olyan nincs, hogy csak 500-at vesz át mert neki nincs szüksége többre. Ez egyértelműen a szerződés hibájára utal ha ezt megtudja csinálni az Apple. Ezért meg szét kell rúgni a szerződést aláírok fenekét annak aki ezt aláírta ilyen formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Insignia
2009.12.01. 13:51
mi az hogy kevesebbet veszek mint amit megrendeltem? ha meg van fölösleges raktárkészlet köv rendelésnél abból kapnak... de amíg esik az ssd ára az csak nekünk jó mondjuk tény amit rini írt hogy 2 1TB-s hddvel most még jobban jár az ember főleg ha raid0 ba köti őket... lehet nem ugyan akkora a sebsség de a tárkapacitásban agyonveri...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Melkor
2009.12.01. 14:06
Ez nevetséges
Miért kellene levinni az SSD árát azért mert raktáron van? Nem tej ez h 3 nap után megromlik
Egyébként sajnos elég sok különbség van a rendelés, a visszaigazolt rendelés és a ténylegesen vásárolt/szállított mennyiségek között. Pláne ilyen termékeknél ami effektíve nem "romlandó".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2009.12.01. 14:26
Valóban nem romlandó árú, de amíg a raktárban porosodik addig a konkurencia kidob egy nagyobb, jobb, olcsó modellt és ezért kénytelen vagy engedni az árú árából holott te azt a terméket még drágábban gyártottad le. A másik, hogy a raktárban nem hajt hasznot viszont a helyet foglalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Parano1d
2009.12.01. 14:46
Azért ez furcsa, mert a Samsung maga is gyárt SSD-ket, és forgalomba is hozza. És gondolom kismillió gyártó használ még Fashmemóriákat akik, akik az említett gyártóktól vesznek. Kötve hiszem, hogy az Apple a kizárólagos felvásárlójuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.12.01. 15:13


Erre nincs mit mondani. Az Apple nem hülye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tszaboo
2009.12.01. 19:56
Kérem mi már veszteséggel gyártjuk a Flash memóriát, de csak azért nem állunk le, mert valamiből mégis élni kell. Nevetséges. A kimarad némi haszon és elkezdett sírni a szájuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. flashball
2009.12.02. 09:24
szvsz nem baj, hogy a pofátlanúl magas árakat lentebb "kényszeríti" az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.12.02. 10:10
Én a Samsung és a Hynix helyében tennének egy kis szerződésmódosítást , de előtte jól kirúgnám a szerződéskötőket.(csak 1 mondatot raktak volna bele a szerződésbe és máris nem lenne ilyen problémájuk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!