iPon Hírek

TSMC: a 40 nm-es termelés csak jövőre nőhet?

Dátum | 2009. 12. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A TSMC hetek óta szórja az infókat magáról, amikben biztosítja partnereit arról, hogy a 40 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorain még az év vége előtt visszaáll a termelékenység a normális rendbe. Sajnos úgy néz ki, hogy ebből mégsem lesz semmi.

Sok a probléma  a 40 nm-es gyártástechnológia körül.A gyártó az Nvidia és az AMD számára is készít grafikus processzorokat, és pont a TSMC az, aki miatt az AMD Radeon HD 5800-as sorozatú kártyáiból jelenleg is hiány van a piacon. A chipgyártó óriásvállalat első embere október folyamán elismerte, hogy tényleg gondok vannak a termeléssel, ám ígéretet tett ezek mielőbbi elhárítására.

Azzal, hogy a TSMC gyengélkedése a következő év elejére is áthúzódhat, nem csak az AMD 40 nm-es Cypress GPU-i, hanem az Nvidia új, Fermi alapú GF100-as grafikus processzorai sem készülhetnek majd elegendő mennyiségben. A GF1000-as egységek nagyobbak és bonyolultabbak az AMD Cypress modelljeinél, ami gondokat okozhat, márpedig az Nvidia egyelőre kisebb, szerényebb teljesítménnyel rendelkező DirectX 11-es GPU-k gyártását nem tervezi, legalábbis nem az év első negyedévében.

Ezzel egy időben a források arról is beszámoltak, hogy az Nvidia amúgy sem tudná megkezdeni a Fermi alapú kártyák sorozatgyártását a következő negyedév végénél előbb, ugyanis a termékek első mintapéldányai csak januárban állnak majd rendelkezésre. Ennek fényében most úgy tűnik, hogy jelentősebb mennyiségben majd csak 2010 márciusában kerülhetnek forgalomba az Nvidia újdonságai, persze addig még sokminden változhat.

A TSMC a legfrissebb hírekre hivatalos sajtóközlemény formájában még nem reagált, de ami késik, nem múlik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rabib
2009.12.04. 22:35
"márpedig az Nvidia egyelőre kisebb, szerényebb teljesítménnyel rendelkező DirectX 11-es GPU-k gyártását nem tervezi, legalábbis nem az év első negyedévében."
Szerintem nem véletlenül. Gyorsan el akarja érni az NV, hogy újra az övé legyen a legerősebb videokártya a piacon. "Adj király koronát!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. raiden
2009.12.04. 23:02
annyira erőltetett ez a 40nm.... már rég mehetne a 32nm, nagyon sajtolni akarják a pénzt belőle... de sztem már bőven 20nm alatt is tudnának gyártani, ha akarnának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rabib
2009.12.05. 09:44
Hát nemtudom. Ha a TSMC-nek a 40nm-rel is gondja van, akkor mi lesz, ha majd egy 32nm-es vagy még bonyolultabb gyártástechnológiával kell neki elkészítenie GPU-kat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her...
2009.12.05. 18:29
Amit írtam és nem jelent meg, kb:
Mi van akkor, ha az NV áll az egész mögött, mert nem akarja, hogy az ATI kártyáiból sokat gyártsanak le... De ha nincs is benne, akkor is.... Több mint 3 hónap alatt nem tudják elhárítani a hibát????? Milyen emberek dolgoznak ott???? És mit csinálnak munkaidőben??? Kávéznak????!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.12.05. 20:07
Szerintem a háttérben olyan dolgok folynak, ami már nagyon gusztustalan ... mindenki gondolkozzon csal el !Hermy


jogos - talán ujratervezik/gyártanak ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.12.05. 23:18
Hát nem tudom, lehet, hogy kávézgatnak. Én se tartom kizártnak, hogy az NV keze van a dologban. Aztán majd amikor kijönnek a Fermik, láss csodát, egyből nem lesz majd a termeléssel gond! És a nagy és bonyolult Fermiket úgy fogják gyártani, mint a ragasztót! Nem lesz hiány belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!