iPon Hírek

TSMC: megindult a 40 nm-es sorozatgyártás

Dátum | 2008. 11. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Már az idei év márciusában megjelentek az első hírek azzal kapcsolatban, hogy a TSMC az év végére készen áll a 40 nm-es gyártósorokkal, így ebben az időszakban várhatóan megindulhat a 40 nm-es gyártási technológiával készülő chipek sorozatgyártása is. A korábbi információk helyesek voltak, ugyanis a vállalat tegnap bejelentette: elindult a 40 nm-es chipek termelése.


A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) egy rendkívül fontos gyártó, aki a piacon számos gyárral rendelkező és gyárnélküli cégtől fogad rendeléseket. A TSMC gyáraiban készülnek többek között az AMD és az Nvidia GPU-i is. A félvezetőgyártó óriásvállalat mostantól kétféle 40 nm-es csíkszélességű technológiával áll a vásárlók rendelkezésére: az egyik technológia 40G, míg a másik 40LP jelöléssel bír, ez utóbbi eljárás az alacsony fogyasztással bíró chipek gyártásához használatos.

A TSMC két legnagyobb üzleti partnere, azaz az AMD és az Nvidia már gőzerővel dolgoznak a 40 nm-es csíkszélességű GPU-k fejlesztésén. A jelenlegi információk szerint ezek a chipek várhatóan a jövő év első negyedévének végére, illetve második negyedévének elejére készülhetnek el, ezután nem sokkal pedig - ha minden jól megy - meg is indulhat az új grafikus processzorok sorozatgyártása. A 40nm-es csíkszélességű Radeon és GeForce modellekkel kapcsolatban korában már egy-két információmorzsáról beszámoltunk, az Nvidia 40 nm-es termékeivel kapcsolatban azonban néhány apró részlet is kiszivárgott. Ezzel egy időben az AMD mérnökei sem tétlenkednek: a szakemberek készülnek az Nvidia elleni következő nagy csatára. Reméljük, hamarosan további részletekről is beszámolhatunk

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2008.11.18. 14:35
Gonosz: Az nV-tól csak Q3-tól, vagy Q4-től érdemes várni a meglepetést, mert addig csak a GT21x-esekkel fognak bajlódni. Az ATi új generációjának megjelenését én Q2-re tenném... Ez volna a legértelmesebb megoldás. És ha igazak a pletykák, akkor komoly meglepetést fognak okozni. (És ha jobban belegondolok, hosszú távon nem csak az NVIDIA-nak, hanem az intelnek is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.11.18. 16:56
robyeger: Szerintem még a 800-asokat is a TSMC fogja gyártani... Nem hiszem, hogy annyival olcsóbb volna a FC-ban gyártatni, akármennyire is 44% az övék. Eleve az FC csak 09Q2-ben áll majd készen a bulk 45nm-es gyártásra. Addigra már kint is lesznek az új ATi-k.

Viszont azt eltudom képzelni, hogy a 800-as MBchipset már az FC-ban fog készülni, mivel a felsőkategóriások debütálása el lett tolva 09Q3-ig.

Bár az sem lehetetlen, hogy a vezérlő és számoló GPU-k máshol, más gyártástechnologián lesznek gyártva (mondjuk pl. a vezérlők 45nm-en, a számolók 40nm-en)... Így hihetőbb volna, hogy az FC is részt vehet a GPU-k gyártásában is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!