iPon Hírek

TSMC: vége a 40 nm-es nehézségeknek

Dátum | 2010. 01. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A TSMC-től az elmúlt hetek folyamán már rengeteg bejelentést/ígéretet hallhattunk, amelyek a 40 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokkal kapcsolatos problémák megoldását helyezték kilátásba. A szerződéses gyártó igen nagy jelentőséggel bír a piacon, hiszen többek között az AMD  és az Nvidia videokártyáihoz szükséges GPU-k nagy részét is az ő gyártósorai készítik el, így a gyengélkedés bizony a videokártya piacra is rányomja bélyegét.Sok volt a probléma  a 40 nm-es gyártástechnológia körül.

Korábban az AMD Radeon HD 5800-as sorozatú videokártyáiból pont a TSMC miatt volt kisebb hiány, ami azóta szerencsére megszűnt, de a piac az Nvidia Fermi architektúrájára épülő következő generációs GeForce-ok késését is a TSMC számlájára írja. Fontos azonban leszögezni, hogy a rendkívül sok tranzisztort tartalmazó, igen komplex GPU gyártása amúgy sem egyszerű feladat, gyengélkedés ide vagy oda. A TSMC műveletekért felelős részlegének rangidős alelnöke, Mark Liu egy igen örömteli hírről számolt be a minap: az illetékes állítása szerint a 40 nm-es gyártástechnológia esetében már sikerült hasonló termelékenységet elérni, mint a régebbi, de sokkal stabilabb 65 nm-es gyártástechnológiával, ami tényleg azt jelenti, hogy elhárították a problémákat.

Mivel ez a kérdés, ha sokára is, de immáron tisztázva van, a gyártó végre egyéb területekre helyezheti át a hangsúlyt. A tervek között szerepel a 28 nm-es csíkszélesség alkalmazása, amelyet az idei év harmadik negyedévében vethet be először a vállalat. A távolabbi tervek között szerepel a 22 nm-es gyártástechnológiára történő átállás, amellyel a TSMC még versenyképesebbé szeretne válni a GlobalFoundries-zel, illetve a piac többi szereplőjével szemben. Reméljük, a következő csíkszélesség-váltás már zökkenőmentesebb lesz, mint a 40 nm-es, de persze nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy-egy ilyen áttérés komoly technikai kihívásokat jelent.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. mihaly.her...
2010.01.20. 12:25
Végre egy jó hír Már vártam erre! Remélem nem is lesznek már gondok a gyártással, és a Fermi is beindul, mert akkor talán lejjebb nyomja majd az árakat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!