iPon Hírek

Tükrös és átlátszó OLED panelekkel rukkolt elő a Samsung

Dátum | 2015. 06. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Samsung nemrégiben két érdekes OLED panelt mutatott be egy kiállításon, amelynek Hongkong adott helyet. A vállalat újdonságai közül az egyik tükörként, a másik átlátszó kijelzőként funkcionál – ezeket az Intel RealSense technológiájával kombinálva meglehetősen újszerű felhasználói élmény biztosítható a különböző üzletekben, értékesítési pontokon vagy éppen otthon, a fürdőszobában.
Az új OLED paneleket az Intel RealSense technológiájával kombinálva – ami 3D-s mélységérzékelős kamerákat alkalmaz – újszerű digitális platform alkotható, ami autószalonokban innovatív információs pontként éppúgy helytállhat, mint például ékszer- vagy ruhaüzletekben, ahol a méregdrága ékszereket és ruhákat öltözködés nélkül tudjuk magunkra kapni és megnézni, hogyan fognak állni. A kijelzők – pontosabban tartalmaik – a RealSense technológiával karöltve gesztus- és hangvezérléssel irányíthatóak, így a nézőpontot könnyedén elforgathatjuk. A tükrös OLED panel akár az otthoni fürdőszobai tükröket is leválthatja, így reggeli készülődés közben releváns információkhoz is juthatunk – például hírekhez, időjárással kapcsolatos előrejelzésekhez, stb., ezáltal időt lehet megtakarítani. Az újítás jóvoltából az ember-számítógép interakció összességében egy merőben új szintre léphet, az ebből fakadó lehetőségek tárháza pedig döbbenetesen színes – ennek szinte csak a képzelet szabhat határt.
Az új OLED panelek közül a tükrös, azaz a Mirror OLED változat 75 százalék feletti visszaverődési szintet nyújt, ami legalább 50 százalékkal jobb érték, mint a hasonló szinten elhelyezkedő Mirror LCD kijelzőké. Az új termék az OLED technológia jóvoltából élethű színeket kínál, valamint képminősége is jobb – az NTSC színteret például 70% helyett már 100%-ban képes lefedni. A Samsung a kontrasztarány összehasonlításánál az OLED paneleknél 100 000:1 feletti, az LCD paneleknél pedig 4000:1 kontrasztaránnyal példálózott, válaszidő tekintetében pedig ugyancsak komoly a különbség – 1 ms. vs 8 ms –, természetesen az OLED javára. Az új kijelzőnek természetesen háttérvilágításra sincs szüksége. Az átlátszó változat, amely Full HD Transparent OLED Display néven fut, szintén 100%-ban képes lefedni az NTSC színteret, szemben az átlátszó LCD kijelzőkkel, amelyek 70% körüli lefedettséggel dolgoznak. Az átlátszó OLED kijelző képminősége és betekintési szögei is jobbak, sőt, átlátszóság tekintetében is köröket ver LCD alapú társaira, hiszen 10% helyett 45% körüli átlátszósággal bír. Az új panelekhez társítható Intel RealSense technológia három beépített kamerát használ. Az előlapi a felhasználó arcának legfinomabb változásait, illetve az ujj- és kéz alapú gesztusokat is képes precízen követni, de emellett könnyedén és tisztán el tudja választani az előteret a háttértől is. A rendszer hátlapi kamerát is tartalmazhat, ami a szobában vagy teremben lévő objektumokat látja, méghozzá rettentő pontosan. Ezeken felül fényképkészítés céljára is beépíthetnek egy kamerát – a vele készített kép aztán könnyedén módosítható, például lecserélhető a komplett háttere.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. yoman3d
2015.06.10. 12:12
Ez érdekes, kíváncsi vagyok hogy oldották meg a fekete pixeleket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. penzes21
2015.06.10. 12:24
Szerintem ahol feketének kéne lennie ott áttetsző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. djgeg yoman...
2015.06.10. 12:27
Vagy csak simán fekete... Mivlel ahol átlátszóbb ott látszik, hogy azért sötétebb a rész. Így kvázi nem áttetsző, vagy nem nem megvilágított egy egy rész, csak szimplán az egész átlátszó... Olyan mint egy színes átlátszóbb teljes kitöltésű grafikai fólia egy üvegen. Látod a képet de át is látsz rajta halványan... Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FaL
2015.06.10. 13:25
Na akkor végre lehetne egy értelmes HUD-ot gyártani az autókba? 'Beépített', amolyan VR-os navigációval, rendes információval, ami este és nappal is működik... de szép is lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ThomasStev... FaL
2015.06.10. 14:09
Ezt tényleg az autó ....meg repülő meg minden aminek szélvédője van ott lehetne kamatoztatni. A lakásban szerintem kevésbé....bár az ablak....?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. neomaster
2015.06.10. 14:21
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.10. 14:44
jaja, akár úgy is!

egyik kedvenc filmem, méltatlanul elhanyagolt gyöngyszem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tibike1993
2015.06.10. 21:28
Na, az elmúlt pár évben az első olyan tv, amiben van vmi tényleges innováció (ne gyertek nekem a 4k-val meg a hajlított kijelzővel...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.11. 13:57
Az ablakba én inkább a jövőben, majd napelemeket tennék.

[LINK]

Szép és sok helyen felhasználható ez a tükrös és átlátszó oled panel, de én annak inkább örülnék, hogy ha a tévékben az Oled lenne az általános, mert gazdaságosan tudnának már hosszú távon is tartós nagy méretű oled kijelzőket gyártani. De sajnos nem itt tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2015.06.11. 16:33
Kocsiba felejtsétek el, annyira elvonná a figyelmeteket és a szemetek fókuszát a vezetéstől hogy még a helyszínen mehetnétek a spagettiöntet mellé úgy összetörnétek magatokat vagy mást. Repülőgépeknél viszont előnyös lehet pl. leszállásnál viszont eddig is elboldogultak enélkül. Inkább kirakati reklámok és egykét műszaki cikknél lehetne hasznosítani. Monitornak amiket scifibe láttunk kicsit idegesítő lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.12. 09:47
Miért lenne rosszabb, ha a szélvédőn kinézve, a szemem sarkában lenne, hogy mennyivel megyek, stb mint az, hogy le kell néznem a műszerfalra, hogy lássam a sebességmérőt? Vagy mennyivel jobb, hogy rá kell nézzek esetleg a GPS-re, mint az, hogy egy diszkrét de jól látható nyíl mutatja, hogy merre menjek, mint anno mondjuk a Rally-s játékokban volt. Vagy esetleg "ráfesti" az útra a követendő irányt, mint a Project Carsban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szikes
2015.06.16. 04:30
Szerintem is jo lenne szélvédöben alkalmazni, de ott a baj, hogy a nap, vagy az épp szembejövő kocsi lámpája miatt látszana az áramkör.. és ez sajnos kiküszöbölhetetlen, és elég zavaro dolog... föleg este, mikor megtörik rajta a fény.. (pl. Hajszálkarcok a szélvédőn)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!