iPon Hírek

Túl van a második demonstráción a mobilos Ubuntu

Dátum | 2013. 01. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Canonical által készített Linux alapokon nyugvó Ubuntu for phones rokonlelke a jelenlegi legnépszerűbb operációs rendszernek, az Androidnak, de a támogatott API-k, a felhasználói felület, és a készülék teljes vezérlése merőben más lesz. Az Ubuntu for phones-t egyébként már az elmúlt év elején is megvillantották - akkor még Ubuntu for Android néven -, de azóta rengeteget fejlődött.

Az Ubuntunál elsősorban az okoz majd meglepetést, hogy rendkívül sok gesztus paranccsal lesz lehetőségünk vezérelni. Gyakorlatilag az összes sarokból indítható lesz valami hosszabb vagy rövidebb behúzásokkal. Ily módon juthatunk gyorsan a kedvenc alkalmazásainkhoz, az összes apphoz és a legutóbb használtalhoz, de így érjük el az értesítéseket, valamint az üzeneteket és a beállításokat is, még sok más mellett.


Az újdonság esetében a fejlesztők nagy szabadságot kapnak. A készítők nagy figyelmet szenteltek például a HTML5 web applikációkra, állítólag a natív programokhoz hasonlóan fognak ezek is viselkedni. Persze ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor használhatunk QML-t, C/C++-t, OpenGL-t és JavaScriptet is. Sajnos a Dalvik VM-t vagyis az Android egyik alapját nem kezeli, így a kompatibilitás sok esetben nem megoldható, ám ha nincs ilyen probléma, akkor nagyobb teljesítményt kaphatunk Ubuntun.

A keresésre is odafigyeltek, akárcsak az asztali Ubuntu variáns esetében. A keresőmező előcsalogatását is egyetlen mozdulattal vihetjük véghez, ehhez a képernyő tetejéről kell lefelé húzni az ujjunkat. Miután begépeltük a keresőszavakat, egy érintéssel mind online, mind pedig az eszközünkön elindul a keresés a kívánt tartalom után, ha úgy kívánjuk.

A lezárt (lock) képernyőnek is búcsút intett a Canonical, és helyette itt már üdvözlő képet kapunk. A feladata persze lényegében ugyanaz, de innen szinte az összes platformnál több információ érhető el azonnal. A megjelenítő bekapcsolása után egy kört látunk az óra alatt, melynek a közepén lesznek a legfrissebb történések, avagy bármi, amit látni szeretnénk. Ezek között az egyébként rejtett oldalsó sávon lehet váltogatni.

Végül a dokkolási lehetőségről sem feledkeztek meg, ennek köszönhetően pedig az Ubuntus okostelefonokból egyszerűen varázsolhatunk "asztali gépet". Ennek az előnyeit kár lenne ecsetelni, hiszen végtelen számú felhasználási mód válna még kényelmesebbé mindenki számára egy apró kiegészítő segítségével. Ez a lehetőség viszont csak a csúcsmodellek számára lesz adott, ugyanis két különböző változat készül. Az Ubuntu for phones hardverigénye alapjáraton egyetlen Cortex-A9 processzormag 1GHz-es órajel mellett, 512 MB memóriával és 4 GB tárhellyel. De ha az asztali felületet is meg szeretnénk kapni, akkor ennél sokkal többre lesz szükség. Minimum négy Cortex-A9 magot (vagy x86-os Intel Atom), 1 GB-nyi RAM-ot, és 32 GB eMMC tárhelyet igényel a teljes pompa.A mostani demonstráció eszköze némi fricska a Google orra alá, ugyanis a Samsung Galaxy Nexusra került fel először az operációs rendszer - ez az Android korábbi referencia modellje. Ha minden a terv szerint alakul, akkor hamarosan mindenki számára elérhetővé teszik az első tesztelhető változatot, de ehhez még az említett Nexus is szükséges.

Az viszont az új bemutató ellenére is biztos, hogy még sokat kell fejlődnie a mobil Ubuntunak. Akiknek volt lehetőségük nyomkodni, rengeteg hibajelenségre panaszkodtak. A végleges változat érkezése azonban 2014 elejére várható, tehát még bőven van ideje a Canonicalnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Stormrage
2013.01.04. 17:43
jofele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fallosz
2013.01.04. 18:33
Komolyan, ha adnák hozzá a képen illusztrált telefont is, tuti megvenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vlac
2013.01.04. 19:18
Reméljük követi még pár komolyabb distro a példát, egy Debianra pl. gondolkodás nélkül cserélném a droidot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Leeroy
2013.01.04. 19:20
Tehát a vesztesek nyugalmával veszem tudomásul, hogy a Blade-en ez is esélytelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gamedavid
2013.01.04. 20:31
Én fedororára cserélném...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. minikahona
2013.01.05. 01:21
Fogadok, hogy megjelenés után pár hónappal ez is menni fog a HTC HD2-őn. Mondjuk asszem így is van már rá Ubuntu szal... Fú csak jönne már össze egy kis zsozsó arra a telefonra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. strunyo
2013.01.05. 13:11
Leeroy mire ezt kiadják a te és az én Blade-em is romokban lesz
2014-re nem hiszem h valaki is még sima Blade-el fog járkálni, hisz addigra totál más lesz az alsó kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aragon89
2013.01.05. 21:00
"It's one seach to rule them all!"
LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Bibike_ATW
2013.01.05. 23:48
Szép Design,kezelőfelület!
Főleg az ikonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leeroy strun...
2013.01.06. 00:09
Már most más... Lassan 2 éves lesz az enyém, bizony elég idejétmúlt darab.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2013.01.06. 09:55
Tudtommal az Ubuntu for ANdroid project csupán egy chroot-olós megoldás volt, nem egy tleej sértékű oprendszer.

Kvázi az Androidon belül futott egy Ubuntu applikáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.01.06. 15:23
fallosz

a képen egy Galaxy Nexus van, ahogy az szerepel is a hírben.

Kiskoller

hasonlóképp igaz. De az a projekt most már ez a projekt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!