iPon Hírek

Túl van az 50 millión a Lumia

Dátum | 2014. 11. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lumia okostelefonok egy fontos mérföldkőhöz érkeztek, de a széria meglehetősen hosszú és kemény utat járt be, mire ez az eredmény megszülethetett. Mostanra több mint 50 millió Lumia talált gazdára, a rekord híréről pedig a Microsoft egy németországi sajtórendezvényen számolt be.
Középen a Lumia 2520, a család egyetlen táblája.
A Windows Phone rendszerű okostelefonok körében már egyértelműen a Lumia modellek viszik a prímet, hiszen a piaci részesedésük házon belül csaknem 95 százalék (októberi adatok szerint 94,9%). Igen ám, de összességében sajnos korántsem állnak ennyire jól, hiszen az iOS és az Android mellett a Windows Phone-nak nehéz érvényesülni, nem nagy szelet jut neki a képzeletbeli tortából, így felértékelődnek az ilyen eredmények. A Lumiáknak ráadásul úgy kellett egyre fentebb küzdeniük magukat a Nokia égisze alatt, hogy közben a finnek rendkívül nehéz helyzetben voltak. Visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a Nokia jól végezte el a házi feladatát, mert a készüléktulajdonosok jóformán csak abból vehették észre a vállalat gyengélkedését, hogy a Microsoft szépen lassan átvette a cég felett az irányítást. Sőt mi több, mostanra be is mutatkozott az első olyan Lumia modell (535), amin már a szoftveróriás logója díszeleg a Nokia feliratok helyett.
Microsoft Lumia 535
Tehát a 2011-es indulástól az 50 millióhoz vezető út a színfalak mögött eléggé rögös volt, de minden bizonnyal örömmel tekintenek vissza a múltra azok, akik hozzá tehettek az évek során a Lumia sorozat sikeréhez. Az 50 millió mobil összetételéről nem szólt a fáma, pedig érdekes lenne megnézni ezeket az adatok. A Windows Phone-t futtató Nokia, illetve Microsoft okostelefonok két területen szerepelnek magukhoz mérten jól, az alsó és a felső árkategóriában. A legtöbb Lumia készülék az 500-as és a 600-as sorozatból kerülhetett ki az évek alatt, de a 900-as széria is szép szereplést tudott felmutatni, valamint a kezdetekkor útnak indított Lumia 800-nak is komoly szerepe lehet a friss sikerben. Ugyan most erről nem számoltak be, de a legnagyobb népszerűséget szállító okostelefon kiléte egyáltalán nem ismeretlen, ez a Lumia 520. A 2013 elején született belépő modell még most is a legnagyobb keresletnek örvendő Lumia, és egy júliusi beszámoló alapján már akkor 12 millió eladott példánynál jártak, ami mostanra könnyen megközelíthette akár a 15 milliót is.
Nokia Lumia 520
A Microsoft az 50 milliós határ átlépése mellett arról is beszámolt, hogy a Windows Phone-hoz tartozó webáruház már 320 ezer alkalmazással várja az érdeklődőket. Legutóbb augusztusban közöltek erre vonatkozó adatokat, akkor kereken 300 ezer applikációról szólt a bejelentés. Ilyen téren persze továbbra sem tudnak szembe szállni a sokkal nagyobb számokkal büszkélkedő Apple App Store-ral és az Google Play Store-ral, de továbbra is hangsúlyozzák azt, hogy a minőségi kínálatban nincs ekkora lemaradásuk, a fontosabb szoftverek mind elérhetőek Windows Phone-ra is. A Microsoft egyelőre a jövendőbeli terveiről részletesebben nem számolt be, így azt nehéz most megmondani, hogy mi a vállalat következő lépése a szélesebb felhasználói tábor elérése érdekében. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a következő mobilos rendszerre, a Windows 10-re az összes olyan Lumia frissülni fog, ami a Windows Phone 8-cal a fedélzetén jelent meg, így a szoftveres frissességet például már garantálhatják egy időre, ha minden a terv szerint alakul.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

87. kravo
2014.11.23. 10:22
Volt egy Lumia-m.
Lecseréltem, többet nem kérek belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Tyrel
2014.11.23. 10:30
Volt Androidom majd lett egy Lumia-m.
Soha többet más platform / telefon nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. istvankiss...
2014.11.23. 10:31
Sem pro, sem kontra nem szurkolok a MS-nak. Vegyes érzelmekkel vagyok kisgazdája egy 520-nak, amiből eddig a NOKIA naviját használtam a legtöbbet, telefonálni nem is használom, arra butatelefont használok. Eladni teljesen gazdaságtalannak érzem. A működésével semmi bajom, meg is értem azokat akik imádják, de ha újra választanom kellene, akkor a tablet+butafon mellett döntenék. A cikkel kapcsolatban az jutott az eszembe, hogy valahol a MS az Apple kultusz és hierarchia után sóvároghat ezekkel a saját hardveres dolgokkal, de ezt az álmot egy darabig még dédelgetnie kell. Mindegy, az 520-am egy ideig legalább megkapja a frissítéseket, pótakut meg jó ideig lehet majd hozzá kapni potom pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. tomboy013
2014.11.23. 10:41
3 telefonnal járultam hozzá ehhez a számhoz, egy 630, egy 920 és egy 930-as Lumiával. Valamit nagyon el kell csesznie az MS-nek ahhoz, hogy váltsak Remélem jövőre megugrik ez a szám és az appfejlesztés felzárkózik a 2 rivális platform mellé gyorsaságban. Egyébként nagyon jó összedobott telefonok ezek, töredéke pénzért hozza az iOS stabilitását és gördülékenységét, továbbá a frissítéseket is megkapják a régi modellek ami szintén nagyon jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. Capricorn
2014.11.23. 11:14
Atomstabil, remek telefonok ezek. Androidom volt, soha többé nem kellene. Azok a programok amik egy normál usernek kellenek a lumia-n is megvannak. Ráadásul frissítést is kapunk szépen majd, úgyhogy ha azt el nem rontják akkor szavam nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Tibike1993
2014.11.23. 12:59
Ezt a hírt fel lehet fogni pozitívként és negatívként is. Pozitív, mert az 50 millió tényleg szép szám. A kérdés viszont, h milyen oldalról nézve? És ez a negatív. Ez se nem 1 negyedéves, se nem fél éves, és főként nem 1 éves adat, hanem az össz Lumiák számára vonatkozik. Namost 3 év alatt ez qrvára nem sok készülék. Más gyártók 1 negyedév alatt passzolnak el ennyit.
Ettől még nem tartom rossz rendszernek a WP-t. Sőt, kifejezetten jó, és biztonságos is. (ha nem a legbiztonságosabb). Inkább az első benyomással van baj. Szvsz csúnya. Mármint most már kicsit lehet szépíteni, a 3 oszlop háttérképpel kifejezetten jól néz ki, csak ugye ahol ki vannak állítva, nem nagyon foglalkoznak az ilyennel.
Az áruházával sincs baj, több mint fél millió app. Namost azt nem tudom, h ez milyen tendenciában fog tovább növekedni, mivel jövőre az MS nem 20%ot, hanem 30% részesedést akar zsebre tenni. Mondjuk így is megéri csinálni, remélem nem fogja negatívan érinteni ezt a részt.
Én kívánok a továbbiakban is sok sikert, tényleg egy jó rendszert, tele olyan funkciókkal, ami az elején vagy nem volt, vagy gázul működött. Az androiddal még nem veheti fel a versenyt, de sztem jelenleg egyik rendszer se. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. j.panzer kravo
2014.11.23. 13:02
+1. Ugyan így voltam vele én is. Jelen pillanatban szerintem a WP a legrosszabb OS, ami a piacon van. Rusnya, nem testre szabható, kevés és gyenge app van hozzá.
A Metro UI annyira ingerszegény unalmas, és kötött, hogy egyszerűen képtelenség megszokni.
Nekem magával a csempékkel nincs bajom, de a grafikai megjelenésükkel és a funkcionalitásukkal igen.
Az MS-nek nagyon sokat kéne változtatnia az OS-en, hogy sikeres legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. asdsa Tibik...
2014.11.23. 13:06
Hát nem sok gyártó ad el 200 millió ,okostelefont évente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. DogTheDog j.pan...
2014.11.23. 13:07
Azt akartad irni,hogy keptelenseg megszoknod,ugye?
Mert masnak megy ez a hatalmas kihivas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. gabest
2014.11.23. 13:28
Továbbra is a nem nokiás gyártók megjelenésére vár a windows phone nyugaton, nem értem mit csinál a microsoft, talán a nokiának akarja a piacot. Keleten van pár 100 dolláros, de ide sose jutnak el. Még a román allview jutott el a legközelebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. kocsis102
2014.11.23. 13:29
Hát erre tényleg büszke lehet az ms.
Kár hogy mellette csődbe ment a nokia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 13:37
Nemtudom miért jön még manapság is sok emberrel ezzel a marhasággal, hogy nem testreszabható. Használni kell és rájössz, hogy rosszul tudod a dolgokat. 3 csempeméret van, 2 vagy 3 oszlopban, de akar alakzatokat is formálhatsz a csempékből. Alkalmazással alkothatsz eltérő színű csempéket is, áttetsző is lehet akár az összes ezáltal a háttérképek is jó mutatnak rajta, mappázni is lehet ha úgy akarod. Ez csak néhány példa volt, de ez megint olyan dolog, hogy az egyik ember felkapta ezt a "nem testreszabható" dumát még a WP7 miatt és ezt fújják mások tapasztalat nélkül. Badarság az egész. Elhiszem, hogy nem tetszik a csempe de hogy ne lenne tesreszabható.... Ez nem android(hála Istennek), nem is kell még egy android. iOS meg fele ennyire se tesreszabható mégsem károg miatta senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. tomboy013 kocsi...
2014.11.23. 13:39
Kérlek világosíts fel minket, hogyan is ment csődbe a Nokia? Látom te is hozzáértő vagy a témában Először olvass utána, butaságokat ne terjessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. Strei
2014.11.23. 15:02
Én még csak most kezdtem Windows Phone-t használni (Lumia 735), volt előtte Android 4.0.4-ig és BlackBerry 10 is, de a három közül eddig ez tetszik a legjobban. Lehet, ha a 8-as verzió előtt kezdem el használni más lenne a véleményem, de ezért is hagytam ki a kezdeti WP-ket. Hacsak nem tol el nagyon valamit az M$, a következő telóm is WP lesz, bár ha tényleg kijön a mostani 8.1-es készülékekre a 10-es frissítés, akkor a csere még odébb van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. j.panzer tombo...
2014.11.23. 15:24
Majd ha olyan szintű szabadság lesz a rendszerben, mint az Androidban, vagy az asztali Windows-ban, akkor beszélhetünk személyre szabhatóságról, addig csak puzzle-ni, meg csiki-csukizni lehet velük. Ez nagyon nem testre szabhatóság.
És ez még a kisebbik baja a rendszernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. j.panzer tombo...
2014.11.23. 15:31
Hát úgy ment csődbe kérlek, hogy 3 évig folyamatosan dollár százmilliós, néha milliárdos veszteséget termelt hála a WP-enk, illetve annak, hogy a kutya nem vesz WP-st telót (okkal és joggal). 3 év alatt 50 millió teló nem nagy kunszt, egyes márkák egy negyedév alatt egyetlen modellel berántanak ennyit.

Na szóval, mikor már végleg nem bírta a Nokia a veszteséget, hogy elkerülje a csődöt, eladta az egész készülék gyártó részlegét az MS-nek, aki aztán kirúgott 15 ezer Nokia dolgozóból 12 ezret.

OK. Igazad van. Ez jogilag nem csőd. Gyakorlatilag hívhatjátok ahogy akarjátok, ez bizony csőd. Nem is kicsi. Egy egész állam (konkrétan a Finn) GDP %-ben megérzi. Hoppá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. BOCIHUN
2014.11.23. 16:28
Én iphone 4-rol valtottam 920-ra. És nem bántam meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 16:32
A hozzászólásod alapján nem használtál még WP telefont, szóval ezt a hozzászólást semmisnek tekintem. Maradjunk annyiban hogy testreszabható és emellet stabil és lagmentes tud maradni a csúcsszuper droiddal ellentétben.

A Nokia nem ment csődbe. A saját butasága, hogy el kellett adni a mobilgyártó részleget nem az MS hibája. Ők csak kaptak az alkalmon és megkaparintották a cég azon részét. Ez szín tisztán üzlet nem kell többet a dologba gondolni. Elhiszem, hogy vannak akik érzelmi úton kötődnek egy céghez, de az nem a realitás. Tudom azt is , hogy manapság divat az MS-t fikázni, meg útálni mert sok embert elbocsátott. Jelzem mégegyszer anyagias világban élünk ahol a cégeknek profitot kell generálniuk ahhoz, hogy életben maradjan és nem szeretetszolgálatként funkcionálnak, ha ehhez el kell bocsájtani embereket elbocsájtják. Majd ha jobban megy a mobilgyártó résznek akkor újra alkalmaznak embereket. Ezért kell szorítani nekik, hogy növekedjen a WP piac is. Ha ezt nem látod át akkor még fel kell nőnöd. Mindig van akit fikázni kell, régen ugye az Apple-t kellett utálni mert éhbérért dolgoztat emberek, most az MS-en a sor. Gyerekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. gibdj
2014.11.23. 16:46
Következő telefonom nekem is WP-s lesz. A visszajelzések alapján jó rendszer lehet. Most egy Androidos készülékem van, de sokszor újraindítás nélkül még a bejövő hívásokat se tudom felvenni. Gyakran indul újra, nem lehet feloldani stb., pedig a megjelenéskor a készülék csúcsnak számított.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Cooley j.pan...
2014.11.23. 17:09
Én is csak annyit tudnék mondani, mint tomboy013, biztos nem használtál még WP-s telefont. Kérlek áruld el, hogy mi az, ami testre szabható Androidon, de WP-n nem! És bajod van a csempék funkcionalitásával? A Live Tile csempéknek messze több funkciója van, mint az androidon az ikonoknak... De ha másképp gondolod, ezt is fejtsd ki bővebben, ha lehet! Arra is kíváncsi lennék, hogy melyik az az app, amelyikre olyan égető szükséged van, de nincs WP-re! És ha mindez még a kisebbik baj a rendszerrel, áruld már el nekünk, hogy mi a nagyobbik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. j.panzer
2014.11.23. 17:26
Azért az tetszik, hogy levitbe megmondjátok, hogy mit használtam, és mit nem. Uri Geller hozzátok képes ipari tanuló.

Más. Vitát nem nyitok arról, hogy mi testre szabható, és mi nem TÉNY, hogy a WP egy sokkal korlátoltabb rendszer, mint egy android, vagy akár az asztali Win.
Én nem mondom, hogy nem lehet szeretni a rendszert, csak azt mondom, hogy a jelen állás szerint 100 emberből 98 nem szereti.
Ezek ugyanis az eladási statisztikák.

Viszont azt azért bődületes hülyeség hangoztatni, hogy a Nokia csődje a Nokia hibája. Vagyis persze nem. Mert tényleg a Nokia hibája. A Nokia írt alá az MS-nek 3 év kizárólagosságot. Ez volt a hatalmas hiba.
Viszont ettől függetlenül a tényeket ne tagadjátok már le. Tény, hogy irtózatos veszteségeik voltak a WP miatt, mint ahogy az összes többi gyártó, aki valaha is gyártott WP-s telefont, csak bukott vele. Elég megnézni hogyan nyilatkoztak a WP-ről a Samsunkg, a HTC vezetői, vagy elég megnézni, hogy negyedévről negyedévre hány száz millió dolláros veszteséget termelt a WP a Nokiának. És mindezt úgy, hogy a Nokiáé volt a WP piac 90%. Uraim, lehet szeretni a WP-t, de tényekkel vitatkozni nem bölcs dolog, lévén azok makacs dolgok.

Még egy dolgot szeretnék leszögezni. Én nem fikázom (vagy nem ok nélkül fikázom) az MS-t. Én lassan 20 éve MS felhasználó vagyok, és DOS-on, meg Windows-on nőttem fel. Utáltam a 95-t, a Vistat,, szerettem a 98-at, meg az XP-t, és a 7-et. És most is Win8.1-es tabletet használok, és nem is váltanék már vissza Androidra, mert az Androidos tabletek számomra nem kellően produktívak. Ettől függetlenül a Win 8.1 az egyik legrosszabb MS os a világon.
Úgyhogy ha én szidom az MS-t, higgyétek el, nem MS haterségből teszem, vagy trollkodásból, hanem mert továbbra is MS termékeket szeretnék használni, de ÚGY, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményben legyen részem, hogy ne egy bosszantó vackot kapjak, amivel birkózni kell, hogy tegye a dolgát, hanem olyan OS-t kapjak a pénzemért MS bácsitól, ami szép, kifinomult, átgondolt, logikus, easy to use, intuitív, produktív, testre szabható.

Szóval tulajdonképpen az én kritikám inkább tekinthető egy kiállásnak a saját érdekeim mellett, mint "divatfikázásnak".
Szerintem ezt azért meg lehet érteni. Nincs nekem bajom a WP-vel, nem akarom hogy megszűnjön, nem akarom, hogy eltűnjön, sőt, pont hogy azt szeretném, hogy terjedjen, és hogy JOBB legyen. Ennyit szeretnék.
De jelen pillanatban nem látom, hogy az MS felfogná, hogy mi a probléma a rendszerével. Ez némileg elszomorít.

Ezért is remélem, hogy a Win10 és a WP10 (hívják majd akár hogyan) egy jobban átgondolt, jól használható, kissé "nyitottabb" OS lesz.
Ez szerintem mindannyiunk érdeke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. I.Jozsef83
2014.11.23. 17:38
Hurrá , nagy a bódogság
50 millió a Lumia kinn van nagykereknél , majd ennek xy része szolgáltatóknál kereskedőknél .

Azt hogy mennyi az eladott ? passz ugye

NOKIA a csőd szélén állt a telefon vonalán , MS megvette - aztán kitörölte no kia nevet - majd a Lumia-t magáévá tette . NOKIA mióta eladta - azóta átfordult nyereségesbe . Ennyi ... de talán még itt iponon is volt róla szó

Mit tudtok szar nokián görcsölni páran , nemértem , volt anno egy 800-asom 2 hónapig azt csók , lett helyette a Androidos Samsung .
Ha csere lesz , továbbra is Androidos készülék lesz , az h Samsung -e ? már más kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 17:42
Ha butaságokat állítasz a WP-ről akkor nyilván azt gondoljuk, hogy nem használtad még. Azért elég erőteljes különbség van aközött, hogy nem testreszabható a rendszer illetve, hogy kevésbé mint a droid vagy az asztali Win. A 8-as és 8.1-es verzió között is óriási különbségek vannak etéren. Szóval annyit változatatnék az állításomon, hogy 8.1-es WP-t nem használtál még nagy valószínűséggel.

Kérdem én mennyi gyártó ad ki 8.1-es WP-vel telefont? Elhiszem, hogy 7-el bukta volt a dolog, mert egyrész vérszegény volt a rendszer másrész 0 marketinggel nehezen lehet megismertetni az emberekkel, és ez még a 8-ra is jellemző volt a kezdeti időszakban. Ettől még távolról sem rossz a rendszer. Érdekes módon szépen lassan de egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból, van ahol már az iOS-t is szorongatja. Nem állítom, hogy tökéletes mert olyan rendszer nincs, de nagyon is életképes és jó alternatíva ma már a Windows Phone rendszerrel szerelt telefon.
Egyébként akármennyire nem jön be sok embernek a csempés felület az MS legalább mert változtatni és nem ugyanazt a kört futja úra meg újra. Én örülök a WP-nek, szerintem ízléses kezelőfelületet kapott, annak idején épp ezért vettem Galaxy S helyett Omniát, mert valami különlegesre vágytam. Örülök, hogy ennyit fejlődött a rendszer és még mennyit fog és az MS hozzáállása is kezd jó lenne a dologhoz, már ha csak a frissítéseket megnézzük.
Fejlődjön csak szépen a rendszer mert ahogy te is mondtad ez mindannyiunk érdeke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. j.panzer
2014.11.23. 17:57
Butaság azt állítani, hogy butaságokat állítok, ha igazából egy definíciós probléma van közöttünk. Rendben van, én hajlandó vagyok korrigálni magam. Igen, vannak testre szabási lehetőségek a WP-ben, de radikálisan kisebb mértékben, mint amit megszoktak az emberek Androidon, vagy asztali Windows-on. Már pedig szerintem ez így a nagy átlagnak kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Unlimited1 j.pan...
2014.11.23. 18:58
Tényleg butaságokat beszélsz. Nokia már réges rég a csőd felé ballagott 5-6-7-8 éve, a saját butaságának, a cég vezetőinek butaságának köszönhetően. Semmi köze ehhez a Microsoftnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. asdsa Unlim...
2014.11.23. 19:40
A csőd, a csökkenő profittól, de még a veszteségtől is kva messze álló fogalom. Lassú felfogású volt a vezetőség, de közel sem volt veszteséges 5-6-7 éve a cég.
Nem mondom, hogy az MS vitte direkt módon csődbe a céget, de ez a WP only szemmel láthatóan erősen megköötötte a cég kezét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 20:06
A nagy átlagnek szerintem ez már nem lenne kevés, csak a nagy átlag el van tévedve a WP testreszabhatóságával kapcsolatban, azt hiszik ez még a 7 meg a 8 miközben drasztikus változásokon ment keresztül a rendszer a 8.1-es verzióval. Sajnos a többség tapasztalat nélkül beszél össze vissza sületlenségeket és egy átlagember meg be is nyeli, arra már lusta, hogy tegyen is egy próbát. Nekem ez a véleményem a rendszerrel illetve a testreszabhatósággal kapcsolatban és én több évnyi tapasztalattal a hátam mögött tudom ezt állítani, nem a levegőbe beszélek.
Nyilván van akinek nem jön be és kész, de azt állítani, hogy a legrosszabb OS igen erős túlzás. Mondjuk azt, hogy van még hova fejlődnie akárcsak a riválisoknak. Én is állíthatnám, hogy szerintem a droid a legrosszabb OS mert én nem vennék olyan telefont amin az van, de nem rossz az csak más igényeim vannak. Van akinek az jobban kielégíti az igényeit van akinek meg a WP vagy az iOS vagy akármi más. Olyan nincs, hogy jó vagy rossz valami, csak igények szerinti besorolás létezik. Aki meg zsigerből szaroz valamit az meg ostoba és végtelenül buta ember. Ez nem rád vonatkozik nyugi, de szerintem korrigálhatnád azt amit az első hozzászólásaidnál állítasz a "legrosszabb OS"-el kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. j.panzer Unlim...
2014.11.23. 20:29
A Nokia mélyrepülése 2009-ben kezdődött, és onnan még simán fel lehetett volna állni, ha nem az MS-nek írnak alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. j.panzer
2014.11.23. 20:34
Az Android mellet nem igazán lehet negatív dolgot felsorolni, max az instabilitását, és a hardver igényét, amiért az esetek 99%-ában a gyártók által szétgányolt, optimalizálatlan felület a felelős. A Nexus cuccok atom stabilak, és a rendszerigényük sem nagy.
A WP-vel pont fordított a helyzet. Az egyetlen pozitívuma a kisebb erőforrás igény és a valamivel nagyobb stabilitás. Minden más fronton komoly hátrányban van.
No, a témát lezártam. Mindenki használjon, amit akar. Tökéletes rendszer úgy sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Stark
2014.11.23. 20:49
"Az Android mellet nem igazán lehet negatív dolgot felsorolni"

Aha... Nekem már az is elég negatív, hogy sajnos ilyenem is van.
Szívesen kivágnám a francba a fene nagy testre szabhatóságával együtt, ha nem sajnálnám a pénzt amit kiadtam érte.
Inkább még ezerszer WP, vagy akár iOS, mint egy újabb Droid.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 21:49
"Az Android mellet nem igazán lehet negatív dolgot felsorolni, max az instabilitását"
Ettől nagyobb negatívum aligha van. Ha valami instabil az megbízhatatlan. Az embereka mobillal élik életüket, ha még az is megbízhatatlanul meg idegesítően működik az aztán nagyon szuper. Nézd meg egyébként a Nexus 5-ön a Lollipoppot. Úgy be tud lassulni az egész hogy kész vicc. Pedig azt gondolná az ember, hogy az 5-ös főverzióra talán már ki tudnak alapvető hibákat küszöbölni de sajnos nem(pláne egy Nexus modellnél).

"A WP-vel pont fordított a helyzet. Az egyetlen pozitívuma a kisebb erőforrás igény és a valamivel nagyobb stabilitás. Minden más fronton komoly hátrányban van."
Valamivel? Az a valami az igencsak sok.
Komoly hátrányról akkor beszélnénk ha a WP7-ről lenne most szó. A 8-as verzió óta teljesen más a felállás, pláne a 8.1 óta. Javaslom vegyél egy 8.1-es modell és szánj időt a megismerésére, meg fogsz lepődni mennyire rosszul gondolsz dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. j.panzer
2014.11.23. 22:38
"Javaslom vegyél egy 8.1-es modell és szánj időt a megismerésére, meg fogsz lepődni mennyire rosszul gondolsz dolgokat." - Nem ettem meszet, hogy még egyszer megszivassam magam. Egyszer elég volt. Életem legborzalmasabb mobilos élménye volt. Soha többet, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. asdsa
2014.11.23. 22:54
Hát én sem veszek még pár évig WP-t (már csak meggyőződésbőlk sem), de az Android alapból szintúgy nem valami testre szabható (egy Nova letöltése és bekonfigolása sokaknál még mindig powerjúzer kategória).
Meg van annyi alkalmazás, mint a fene, de alap funkciók is annyira logikátlanul vannak megcsinálva, vagy nem működnek, vagy nem testre szabhatóak. Példának okáért ott a Play, ahol csak kártyával lehet fizetni, csomószor nem ad releváns találatot. Ott van a Facebook, ami egy világ hányása. Ott van a böngészőkínálat, amiből a Chrome teljesen testreszabhatatlan, az Opera elment gagyi Chrome utánzatba, a Mozilla meg jó, testre szabható, de sokaknál meg crashel (Dolphin sem az, amit elvárna az ember egy kiforrott platformon). Ott van még a névjegyzék, a tárcsázó és a beállítások, amikben megtalálni valami konkrét funkciót még sokadszorra is kihívás, hát ha még valaki nem az új generációkhoz tartozik.
Nagyjából ennyi konkrétum jutott most eszembe.
Egyébként tapasztalat, hogy 1,5-2 kezdőképernyőnél többet beállítgatni már csupán csicsa és valójában a többit nem fogja használni az ember. A widgetek közül is nagy vonalakban csak az óra és a zenelejátszó az, amit használok, a többi az maximum dísznek, vagy a mesterséges igényeim kielégítésére van kint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. tomboy013 j.pan...
2014.11.23. 22:56
Milyen modellt használtál, milyen gondod volt vele, mely alkalmazások nem voltak meg számodra aminek nem volt alteratívája?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. attila0817 j.pan...
2014.11.24. 00:56
Ha használtál Nokia 5800-t rájössz miért indult lejtőnek a Nokia.. és a WP inkább mentőcsónak volt..

A zártság tény. De ez is:
http://index.hu/tech/2014/11/14/meg_a_windows_phone_a_legbiztonsagosabb/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Cooley j.pan...
2014.11.24. 02:10
Ember! Ilyen szavakat használsz, hogy "radikálisan kisebb mértékben testre szabható" meg "minden más fronton komoly hátrányban van", de konkrét dolgot még nem tudtál mondani. Ez a tipikus jele annak, hogy ezt hallottad/olvastad valahol, de semmi személyes tapasztalatod nincs, csak dobálózol a szavakkal, amiket másvalaki tett a szádba.
Légy oly kedves, mondj konkrétumokat, ami miatt "radikálisan" kevesebbet tud a WP, mint az Android! És ne azt mondd, hogy nem nyitsz vitát, mert ez nem egy vita, csak kíváncsi vagyok, hogy szerinted miért butább a WP, ami a "nagy átlagnak" elengedhetetlen.

"Nem ettem meszet, hogy még egyszer megszivassam magam. Egyszer elég volt. Életem legborzalmasabb mobilos élménye volt. Soha többet, köszi." Ez a mondat egyébként minden elárul. Ahogy az is, hogy mindezt ezen kijelentésed után írtad: "továbbra is MS termékeket szeretnék használni". Saját magadnak is ellent mondasz...

Egyébiránt nem lesz több WP, csak Windows, annyi különbséggel, hogy az ARM-es készülékeken ARM-es utasításkészletű lesz, nem x86/64.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Atesz1987 j.pan...
2014.11.24. 07:34
Nem igazán lehet negatívat felsorolni? Miért az alacsony hardver irgényen, és a stabilitáson kívül mit kell még tudnia egy telefonnak? :-O Ember, te össze-vissza beszélsz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Timer
2014.11.24. 07:47
Az én tapasztalatom az, hogy általában azok az emberek ekézik a WP-t, akik vagy nem használtak még Lumiát két hétnél tovább, vagy felső kategóriás androidos telefonnal rendelkeznek. Utóbbiakat még meg is értem, hiszen egy 100k fölötti androidos vassal biztosan nincs komolyabb teljesítménybeli probléma. Az első évben legalábbis.
A WP azoknak jó választás, akiknek nincs különösebb igénye az OS-szel szemben, csak annyi, hogy atom stabil és megbízható legyen akár egy 30 ezres vason is, emellett az alapvető, okostelefonoktól mindenképpen elvárt funkciókat reccenésektől mentesen biztosítsa, mindezt akár másfél, vagy két év távlatában is.

Tudom miről beszélek, SE Arc S-ről váltottam Lumia 920-ra. A különbség annyi volt, hogy az elsőt már nem egészen 1 éves korában eladtam a sz@rrá lassult alkalmazások miatt, míg a 920-as több, mint 1 éve nálam van, már régen nem számít csúcsmodellnek, de semmi gond nincs vele, pont olyan stabil és gyors, mint az első napon. Mindezt úgy ,hogy nem volt HR, azóta frissült minimum kétszer a teljes rendszer (preview for developer lehetőséggel 8.1.xx van éppen a gépen).

Lehet persze jönni a robotos rendszer védelmében a custom firmware lehetőségekkel, meg a csoda ROM-okkal, a kismilló alkalmazással, de minek. A telefon az telefon, ne kelljen már memóriát takarítani rajta, napi kétszer újraindítani, félévente HR-t tolni, csak hogy valamilyen szinten működjön!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Bhawk1990 j.pan...
2014.11.24. 07:52
"Az Android mellet nem igazán lehet negatív dolgot felsorolni, max az instabilitását, és a hardver igényét, amiért az esetek 99%-ában a gyártók által szétgányolt, optimalizálatlan felület a felelős."

Azért az szerintem elvárható, hogy valami out of the box normálisan működjön, ne laggoljon már azonnal . És az tény hogy minden szarral telenyomják, hogy a felhasználó megkapja a "fú de csicsa" élményt. De persze hogy megteszik, ha a rendszer erre lehetőséget ad és erre van igény, legyen színes és villogjon. És Te is ezt hozod fel pozitívumként, miközben pont ettől válik instabillá és hardverzabálóvá a rendszer. És "csak" ez a negatívum. Használhatatlanul akad a telefon, de azért jó

Másrészt ebből a nyitottságból ered csomó biztonsági rés, amin keresztül az új csili-vili menüvel kapsz a végén egy jó nagy számlát jobb esetben vmi vírus miatt. És erre nem az a válasz, hogy ne rakj fel szarságokat, mert akkor meg eljutottunk a WP-hez, ami ugyebár egy szar és testreszabhatatlan, egyetlen pozitívuma hogy stabil és elfut normálisan gyengébb hardveren.

És valóban szar, ezért használják már itthon is többen, mint az iOS-t. Elég sok változás történt már a platformon... de ahogy mondtad, mindenki használja azt amit akar és ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Atesz1987
2014.11.24. 08:19
Sokat nem tudok hozzátenni a beszélgetéshez, csak a benyomásaimat tudom megosztani. Van/volt egy androidos táblagépem, amire az első félévben felraktam max 8 appot. Alapvetően netezni vettem, de felkerült 3-4 játék is. A második félév alatt nem nagyon raktam fel rá semmit, még is folyamatosan lassulást tapasztaltam, míg végül használhatatlanná vált, folyamatosan kifagyott, nem indult el, ilyenek. Az mondjuk már az első naptól fogva jellemezte, hogy hektikusan indult el. Hol becrashelt, hol nem. De a fórumokon azt írták, hogy ez normális(???), úgyhogy megtanultam együtt élni vele. Minden andoidos felhasználó rémálmáról, a frissítésekről meg ne is beszéljünk... Nem egy olyan app volt, amit egy adott verziószám erejéig jegelnem kellett, mert nem volt hajlandó elindulni. És itt most ilyen Plants vs Zombie-sokról beszélünk, nem valami noname vírusos szarról. Volt a családban androidos készülék 2, vagy 3 is talán, mindegyik hasonló életutat járt be. Tesómat 4-ből 3-szor nem tudtam elérni, de úgy, hogy még tudomása sem volt róla, hogy kerestem. Mindezt a 2010-es években? Az egy dolog, hogy az appok instabilak, de hogy nem lehet felvenni a telefont, vagy akár ki sem jelzi, hogy hívták az embert? Ez azért vicc, szerintem. Van egy iphone fan ismerősöm, mindig győzködött, hogy az kell nekem, az atomstabil, 4-5 évig is telefon marad, az kell nekem. Majdnem meg is győzött, amíg előttem rá nem beszélt másik két jóbarátot is a vásárlásra. Persze használtan, nem újat. És akkor kezdődtek a gondok. Hol a kép ment el, hol nem lehetett bekapcsolni, és hasonlók. És akkor jött a válasz, hogy "áhh, ezt 7 ezer forintért megcsinálják, nekem is volt ilyen", addig addig, hogy majdnem úgy jött ki, hogy ez igazából nem megbízhatatlansági probléma, hanem egyenesen feature... Megjegyzem, ez az apple fan ismerősöm újonnan vette a telefonját. Több beszélgetés, és utána olvasás után kiderült, hogy inkább elvakultságról, mintsem valós előnyökről beszélünk. Persze még így is jobb rendszer, mint az android, na de 200 ezrekért? Használtan meg vegyen a villám telefont... Így aztán a WP-re fordult a figyelmem. Itt meg van az az előny, ami az IOS-nél, hogy viszonylag kevés hardverre kell koncentrálni, tehát stabilabb, kisebb hardver igényű lehet. Tulajdonképpen a 3310-es Nokia óta idestova 15 éve kizárólag Nokia telefonjaim voltak, és mindegyiket nagyon szerettem. A mostani c5-03-al is meg vagyok elégedve, csak már 4 éves, lassan csere érett lesz. Szóval adja magát, hogy bizalmat szavazzak egy Lumiának. Az 535 olcsó, és jó telónak ígérkezik, meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Bhawk1990 Atesz...
2014.11.24. 09:27
"Tesómat 4-ből 3-szor nem tudtam elérni, de úgy, hogy még tudomása sem volt róla, hogy kerestem. Mindezt a 2010-es években?"

Valahogy így működött apám telefonja is Samsung Galaxy 2 Mini, semmit nem telepített rá, telefonálásra használta, mégis egy idő után olyan lassú lett, hogy körülbelül 20 másodperc után végre jelezte hogy jött hívásod, aztán akárhogy nyomkodtad a telefont, nem reagált rá. Ne mondjuk már azt, hogy ez a jó, ez az elvárt működés egy telefontól... és úgy, hogy semmit nem tett rá, annyira használta mint egy butafont... és erre nem az a válasz, hogy az XY készülék szar. Az jogos elvárás, hogy egy telefonnal legalább telefonálni lehessen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zodiac83 Bhawk...
2014.11.24. 13:59
"Valahogy így működött apám telefonja is Samsung Galaxy 2 Mini, semmit nem telepített rá, telefonálásra használta, mégis egy idő után olyan lassú lett, hogy körülbelül 20 másodperc után végre jelezte hogy jött hívásod, aztán akárhogy nyomkodtad a telefont, nem reagált rá."

Hasonlóan jártam én is a többéves HTC Legenddel. Az idő előrehaladtával egyre többet rakoncátlankodott, ugyanazzal a 2.3-as droiddal. Az asszony közölte, hogy most már szerezzek valami normális telefont, különben jön a célirányos közreműködés a végérvényesen működésképtelen állapot előidézésének érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dbelam
2014.11.24. 14:00
Nekem nemsoká meglesz a 2. lumiám, úgyhogy kettővel beszálltam a statisztikába

Én fejlesztek is mobilra (még csak droid de nemsoká WP is), WinMobile 5.0 óta mókolok is telókat, első kézből láttam ahogy "felnőttek" a rendszerek és végigkövettem az egészet.
A WP7 vonal a 7.5/7.8-ig tényleg vicc kategória volt, tényleg nem volt rá semmi, de legalább betonstabilan tudta amit kellett. WinMo-s teló anno ezerszer fagyott keresztbe és én még emlékszem, hogy miért volt reset gomb a telefonok alján
Aztán váltottam androidra (először főzött ROM winmobilos PDA-ra) és ANNO az 1 mag 400 MHz 256 RAM idejében teljesen megszokott volt a röcögés, de legalább az androidos telók nem fagytak a legelején. Aztán híztak a hardverek kegyetlen módon (végre nem csak az überkockák mászkáltak PDA-telefonnal így több lett a profit, megindulhatott a repülőrajtos fejlődés) és hízott az OS is. Én átéltem a "végre GIGAHERTZ a telóban és 512 RAM, ez már MINDENRE elég lesz" dolgot is, és mostanra a Nexus S-t zenehallgatásra se tudom rendesen használni, annyira eszi a droid a vasat.
Főztem ROM-ot eleget, mire megvettem a 7.5-ös WP-vel megáldott HTC Radart, és rögtön elég lett a kevés vas, no persze az tényleg korlátozás volt hogy zenét csak Zune-al lehetett feltölteni, max 40 másodperces MP3 csengőhang lehetett, és egy csomó hülyeség volt ami komoly hátrányt jelentett.
Aztán megjelent a WP8, már MAJDNEM jó lett, de a 8.1 tényleg leverte azokat a korlátokat, ami a mindennapos használatban problémát okozhat.
A "csúnyaacsempe" magánügy, én a TouchWiz nevű förmedvényt nem tudom elviselni, mégis néptelefon az androidos Szarszung.
Korlátoz valamiben a WP8.1? EGY példa ami nem tetszik: nem lehet felvenni a hívást, és ezzel be is fejeződött a hátrányok listája. Piszok gördülékeny, nem akad, nem fagy, jól bánik a kevés erőforrással is (droidról ez nem mondható el, a 620-as lumiámnál mindenben kétszer-négyszer akkora Nexus 7 2013-as stock rommal produkál érdekes dolgokat, például tegnap egy random rebootot)

Akik szidják a WP-t, kevés jól elkülöníthető táborba sorolhatók:
- sose látták de a legszarabb a WP, tipikus példája a márkahű apple-fan
- láttam már egyszer és köszönöm nem kell, na ezek egyszer távolról tényleg látták, de nem nyomkodták meg és nem próbálták huzamosabb ideig
- próbáltam és nem tetszett, ezek is legtöbbször kimerülnek a "nem tetszett a kinézet" típusú érvelésben, bár van aki tényleg szereti szétmókolni a telóját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. bruce_prin...
2014.11.24. 22:26
J.panzer hagyjuk mar ezt a zart nem jo, a nyilt os meg milyen fain.
Baromsag.
Az android is olyan nyilt, hogy csak a google cuccain hajlando normalisan mukodni az osszes tobbi egy rakas szar.
A cuccok 90%-ara a budos eletbe nem lesz frissites.
Te nem ismered a wp-t . Nem mervadoa velemenyed.
A csempe fasza. Soxor animalodik infokat ir rajta az adott app.
Es ha kis ikonokat akarsz az is van es abc rendben nem osszevissza kupleraj mint androidon.
Nincs animalo hatter?
Ki nem szarja le.
Csaka ramot mega cpu-t zabalja aztan akad tole meg szakad szet a rendszer mint a soxor mosott zokni.
Hasznaltam androidot es a jo es hasznalhato nem emlitheto egy mondatban vele.
Aprop wp-n siman dobhatod sd-re a letoltott appokat.
Ha androidon tele van a 4-8 giga meg vagy b@szva.
Itt siman eleg egy 4 gigas telo.
Majd telepited sd-re.
Soha nem fagyott meg le pedig vagy 100 cuccot telepitettem ra amibol vagy 50-60 van fent most is.
Az androit par telepitett cucc utan borult ossze.

Egy dolog igaz.
Hogy az ie egy iszonyat rakas szar.
Az mas kerdes hogy droidon se nagyon van normalis browser.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. tomboy013 bruce...
2014.11.25. 09:15
Egy példát nem tudott hozni arra mi a gondja a rendszerrel. Azt állítja volt WP-je, de mikor rákérdez az ember konkrétan semmit nem válaszol. 0 tapasztalattal fikázza, mindenki vonja le ez után a következtetést.. Gyanítom nem tetszik neki a csempe és késztetést érez, hogy pocskondiázza. Mindig vannak ilyen emberek, megmosolyogtatóak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Bhawk1990 tombo...
2014.11.25. 11:40
Nyugi, a válasz erre a következő lesz: "Már annyiszor leírtam, megint nem fogom". Bár lehet pár éve tényleg megtörtént
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. CyberPunk6...
2014.11.25. 13:08
j.panzer már ezer éve ms hater.
Ennyi a történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. zodiac83
2014.11.25. 14:21
Csak hogy egy picit hozzátegyek a negatív wp tapasztalatokhoz is: Az utóbbi időben a lumia 925 is produkált több kellemetlenséget. Legutóbb a kamera kergült meg, és valamiért mindenáron valami éjszakai (?) módban akart működni fényes nappal (alapvetően tök sötét / kékes zöldes fényű volt minden). Restartokkal tudtam csak orvosolni (nem jó -> restart -> megjavult -> kilép -> visszalép -> megint nem jó -> restart -> eddig jó).
A navi is rakoncátlankodik néha az utóbbi időben. Eddig jellemzően azonnal volt GPS jelem, most előfordul, hogy elég sokat kell rá várni, vagy restart oldja meg a gondot.
Azt nem tudom, hogy a Vízfon, vagy a telefon számlájára írjam, de úgy egy hónapja voltam kint pár napot Londonban, EU napijeggyel, és néhányszor szintén restartolni kellett a telefont, mert se mobilnet, se telefon nem akart működni, hiába volt megadva a szolgáltató (pl metrón/gyorsvonaton elment a térerő, és utána már nem jött vissza). Ezt azóta itthon is sikerült már egyszer megismételnie.
Böngészővel, egyéb programokkal is voltak már valószínűsíthetően alkalmazásspecifikus problémák (fagyás/összeomlás/spontán kilépés).

(Restart alatt a telefon kikapcsolást/visszakapcsolást értem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Zabalint tombo...
2014.11.25. 14:52
Tök jó, hogy kezd kialakulni egy réteg, akik ugyanolyan fanatikusai a WP-nak, mint az Apple fanok az Apple termékeknek, akik szerint ha bárki kritizálni meri, az sosem használta, esetleg hülye vagy lúzer. Lesz min röhögni.

Szerk.:
Mondom ezt úgy, hogy én egyre ígéretesebbnek találom a WP-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Zabalint Timer
2014.11.25. 15:07
Vagy olyan is lehet, akinek a 30 ezer is sok, mert elég sok Androidos telefon van bőven 20 alatt is. Lassúak? Persze, de nyilván aki nem akar sok pénzt kiadni valamire, az kompromisszumokat köt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Zabalint Bhawk...
2014.11.25. 15:11
Én olyan 8-9 éve használok okostelefont, előtte PDA-t. Soha nem volt elvárásom egy okostelefontól, hogy telefonálni lehessen vele, csak közben ez is feature lett. Telefonálásra a legjobb, leggyorsabb WP-os vagy Androidos telefonoknál is sokkal jobb egy egyszerű feature phone, és még csak vigyázni sem kell rá.

Szerk.:
Na jó, volt egy-két rövidebb időszak, amikor okostelefont használtam telefonálásra is, csak azoknak a telefonoknak csúnya vége lett, mert egyszerűen vannak helyek, ahová nem szabadott volna elvinni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Zabalint dbela...
2014.11.25. 15:17
Azt ne felejtsd el, hogy anno az Apple fanoknak is az volt az érvük, hogy aki szidja, az nem használta.

Szerintem egyébként az tudja objektíven megítélni, aki úgy használta/használja az adott eszközt, hogy soha nem választotta, mert mondjuk eleve ezt kapta a munkahelyén. Ugyanis aki megvette, az már emiatt elfogulttá válik, aki meg nem, az nem rendelkezik elegendő információval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Zabalint bruce...
2014.11.25. 15:27
"Es ha kis ikonokat akarsz az is van es abc rendben nem osszevissza kupleraj mint androidon."

Kíváncsiságból most megnéztem Androidban, mert eddig is inkább a főképernyő valamely lapján szoktam elindítani az appokat, de a az Alkalmazások képernyőn ott nem össze-vissza, hanem abc sorrendben vannak az appok. Eddig fel sem tűnt.

"Aprop wp-n siman dobhatod sd-re a letoltott appokat."

Nem tudom, be lehet-e állítani, hogy alapból áttegye, de Androidnál utólag át lehet tenni a memóriakártyára. Azoknál a telefonoknál szokott ez gond lenni, ahol még 1 gigányi hely sincs (korábban volt dolgom egy olyannal, ahol gyárilag volt úgy 100-150 Mb), mert ott csak azokkal az adatokkal tele lesz hamar, amit csak azért is a belső flashbe akarnak tenni. Ugyanez a gond anno WM-nál is felmerült. Ez viszont így nettó baromság, vagy user error:

"Ha androidon tele van a 4-8 giga meg vagy b@szva."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. tomboy013 Zabal...
2014.11.25. 16:32
Hagyjuk már ezt a fanatikusos megjegyzést. Az lOS-t és WP-t is kik fikázák folyton? Akik droidot használnak és ki sem próbálták egyik rendszert sem. Nemtudom, hogy miért divat ez android felhasználóktól, aztán meg jönnek a fanatikusos megjegyzéssel mert valaki nem azt tartja jónak amit ők. Azért mikor valaki indok nélkül kezd el valamit fikázni már meg ne haragudj de megvédem ha hülyeségnek érzem a dolgot, és nála indok nem volt pedig nem bunkóztam vele csak szimplán megkérdeztem mi a baja vele amire már persze nem jött válasz. Merül fel akkor a kérdés hogy ki a fanatikus, én aki normálisan kérdezem meg a dolgokat vagy ő aki legrosszabb OS-nek titulálja látatlanba és e mögött burkoltan céloz arra, hogy az ő általa kedvelt rendszer a jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Cooley Zabal...
2014.11.25. 19:07
Itt nem arról van szó, hogy aki szidja, az nem használta, hanem az, aki konkrétumok nélkül csak össze-vissza dobálózik a szavakkal, miközben lerí róla, hogy fingja nincs, hogy miről beszél, csak valahol olvasta (vélhetően egy android fan irományában), tehát még csak nem is a saját gondolatait osztja itt meg. Ha elolvasod j.panzer hozzászólásait, te is rájössz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. bruce_prin... Zabal...
2014.11.25. 19:45
http://androidportal.hu/forum/programok-appok/sd-kartyara-telepites-de-hogy
Tessek kispofam
Alapbol nem tudja takolni kell hozza.
Az az sd amirol te beszelsz az a belso sd-re valo athelyetes.
Legalabb ismerned amit hasznalsz es tudnad mirol beszelsz az sokat segitene.
Es igen 20 telepitett programnal attekinthetelen kupleraj az egesz.
Halistennek jo ideje nem kell lagdroidot hasznalnom.
Anno 4.2 alatt kupleraj volt rajta.
Fagyott.
Ha valamit leallitottam teljesen,majd egyszer hasznaltam es bezartam par perc mulva ott figyelt a task manager szerint.
Soxor 10-15 fos figyelt benne.
A browserek meg memoria tulcsordulassal ugraltak ki miatta.
Wp-n ha kilepsz akkor kileptel es nem zabalja a ramot meg az aksit sok szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Kolondrum
2014.11.25. 23:47
Aktív BB10 használó vagyok és kettő napja WP 8.1 is, mert olcsón dobálták az 530-at. Hát na. Sorolhatnám mi a gond az OS-el, de fejlődhet még.
A Wp a dobálós telóm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tomboy013 Kolon...
2014.11.26. 00:26
Sorold Én tényleg kíváncsi vagyok kötekedés nélkül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gyuszi02 bruce...
2014.11.26. 00:40
Sorold még a marhaságaidat, légyszíves!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Cooley Kolon...
2014.11.26. 06:24
2 nap alatt még meg sem ismerhetted, de én is kíváncsi lennék arra a felsorolásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint tombo...
2014.11.26. 09:31
Vannak fanatikus haterek is, de amit te megtestesítesz, hogy mindenáron védeni akarod az általad használt terméket, az is ugyanúgy fanatizmus. Android fan egyébként sokkal kevesebb van, mert az Android olyan kategória, mint a Windows (az asztali), a többség használja és fikázza. Ez egyébként majdnem minden piacvezető termékre igaz. Bár volt itt pár emberke, aki az Androidot úgy védte, mint te a WP-t.

De komolyan, most nem mindegy neked, ha valaki a legrosszabb mobil OS-nek titulálja a WP-t? Komolyan, úgy reagálsz, mint ha téged támadnának személyesen. Mondom, nézd meg az Apple fanokat, őket talán kívülről látod, pont ugyanazt csinálod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint Coole...
2014.11.26. 09:34
Figyelj, engem is vádoltak már pontosan ugyanilyen érvekkel, hogy valamit szidtam valamiért, miért nem mondok konkrétumokat. Aztán leírtam a konkrétumokat, erre minden egyes konkrétumnál az volt a reakció, hogy én vagyok a hülye, miért nem úgy használom, ahogy ő. Aztán magyarázhatom, hogy nekem az úgy nem jó, nem kényelmes, én máshogy szeretem használni. Szóval valahol meg tudom érteni, hogy az illetők nem vállalják, hogy szétszedjék őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint bruce...
2014.11.26. 09:45
A mostaniba nem is tettem SD-t (mert mint írtam főleg futásra használom), de az előzőben, szintén low-end készülék, még 2.3-al, volt SD, és át tudtam rá helyezni. Ha a belső SD alatt azt érted, hogy a belső flash azon része, amit sdcard0-ként tüntet fel, akkor nem, nem arra tudtam áthelyezni, hanem egy olyan SD kártyára, amit bizony cserélni tudtam, igaz az aksi alatt volt (korábban egy WM6-os készülékem volt, abban kívülről lehetett cserélni).

Nekem 4.1-es van, és ABC rendben vannak az appok az Alkalmazások képernyőn, de tök mindegy, mert a főképernyőn meg oda teszem, ahová akarom.

"Ha valamit leallitottam teljesen,majd egyszer hasznaltam es bezartam par perc mulva ott figyelt a task manager szerint."

Na, ezt én sem szeretem az Androidban, de már a WM-ban is utáltam. Én azt szeretném, ha mindkettőre lenne lehetőség, külön kilépő gomb lenne mondjok a jobb felső sarokban, ha meg home gombot nyomok, akkor háttérbe tegye, mint most. Nem tudom, WP-nál van-e mindkettőre lehetőség, vagy csak a tényleges kilépésre? (én nem ismerem a WP-t, többek között ezért nem is fikázom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zabalint bruce...
2014.11.26. 09:47
"A browserek meg memoria tulcsordulassal ugraltak ki miatta."

Nem tudom milyen telefonod lehet, de ilyet viszont nem tapasztaltam az említett nagyon gagyi telefonok egyikénél sem. Lassú volt, mint a lajhár, de memória túlcsordulás nem fordult elő, mert ilyen esetben a háttérben futó appokat állítja le. Nálam 10-15 nem is fut a háttérben, mert annyit nem bírna a készülék, előbb leállítja őket. Így is szar, ahogy van, de azért eltúlozni felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. CyberPunk6... Zabal...
2014.11.26. 10:46
Van rá lehetőség.

A konkrétumok szétszedésétől meg nem kell félni. Kiderülhet az is, hogy csak nem tudja, hogyan kell valamit. Biztos, hogy sok ilyen minden oldalon.

Szóval nyugodtan sorolja az adott user, hogy mik azok a konkrét dolgok, amiket nem szeretett benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zabalint Cyber...
2014.11.26. 10:51
A Windows 8 esetében sok vita pont azért ment át személyeskedésbe, mert a "panaszos" leírta a konkrétumokat, majd jött a hülyének nézés (ezt sem tudtad, hogy azt így meg úgy meg lehet csinálni, közben meg tudta, csak nem szerette úgy), pedig csak valójában csak eltérő használati módról volt szó.

Szerk.:
Egy fórumos vitánál sok múlik azon is, hogy kinél van a bizonyítási kényszer, és itt ez sem egyértelmű. Mert egyrészt ha valaki szid valamit, akkor támassza alá érvekkel, másrészt ha valaki jobbnak tart valamit valaminél, annak is alá kellene támasztani, ha a két csoportot összeeresztjük, akkor viszont arról megy a vita, hogy kinél van a bizonyítási kényszer. Itt is ezt látjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Kolondrum
2014.11.26. 15:04
tomboy013! Az alapok amiket napi szinten vagy kézhezvétel szinten használok. Oldjuk fel a billzárat. Wp-n gomb megnyom, kép feltol. Nálam BB logótól lökök egyet és nukku billzár. Aztán a valós multitasking. BB alatt van, WP alatt nincs, sokszor bizonyította. A böngészőben naívan azt hittem majd tudok zenét hallgatni úgy, hogy a háttérben megy, tévedtem. És pár dolog amit gyakran látok a telefontól. Folytatás... Betöltés... És ezek nem telefon hibák mert fapados. Ezek mind mind OS hiányosságok. BBM a háttérből úgy jön elő, hogy folytatás... Aki hozzá van szokva az appok és egyéb dolgok villámgyors pörgetéséhez és a valós multitaskinghoz annak ez "nyűgös". Ez a legjobb szó rá. Persze tippeket kaptam mindenre ami megoldja ezt, de tudod amikor 2002 óta symbianos vagy akkor megunod a szoftveres tuningolását egy alap elvárható funkciónak. Már lassan 1 éve BB-ek. Ezek az első benyomások. Napi szinten találok új dolgot, tanulom meg minden, de még mindig azt érzem nekem dolgozni kell a telefonnal, nincs meg a könnyedsége a dolgoknak. Videón kellene látnotok mire akarok kilyukadni. Kéne egy 3. teló és prezentálnám. Viszont van ami meg BB alatt nyűgös, de nagyon. Nem fikázom ne érts félre csak többet vártam tőle és azt látom, hogy ez még nem a full jó OS. Várom én is a 10-et. Appok terén jobb a Wp, sokkal jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dbelam Kolon...
2014.11.26. 15:13
Hozzád vágták a LEGOLCSÓBB telót, gondolom 15 ezerért vetted, mert annyiért volt leócsítva. Annyiért működőképes androidos telót nem láttam még (értsd: két nap után nem lassult be használhatatlanra) de mondhatnál pár konkrétumot (nagyon gondolkoztam a dual simes verzión, de végül 730-ért ki fogom adni a manit)

@Zabalint:
"Én azt szeretném, ha mindkettőre lenne lehetőség, külön kilépő gomb lenne mondjok a jobb felső sarokban, ha meg home gombot nyomok, akkor háttérbe tegye"
Tombstoned állapotba kerül az app --> gyakorlatilag mintha a procit alatta megállítottad volna. A Win gomb, vissza gomb mind-mind ebbe teszik, ekkor elvileg nem eszik erőforrást, csak a ramot foglalja rosszabb esetben. De ha kell, tombstoned alkalmazás repül hogy legyen hely, és explicite is kilőheted, mert van task manager, és a WP-ben be is állíthatod hogy egyáltalán futhat-e a háttérben (pl. LinkedIn frissítője).

"A Windows 8 esetében sok vita pont azért ment át személyeskedésbe, mert a "panaszos" leírta a konkrétumokat"
Egy frászt - jpanzer végtelenségig ismételgette hogy "a WP zárt de egymillió egyéb oka van" de egyet se mondott, az emberek meg etették.

A probléma annyi, hogy a WP részesedése sokkal kisebb, mint amit a rendszer minősége indokolna, és ez 2-3 indokra visszavezethető:
- szolgáltatónál nem ajánlják a WP-t és az átlagpolgár azt veszi amit az orra alá tolnak
- nem ismerik a WP-t, funkcióit, estébé (kérdezzetek meg pár felhasználót, hogy mitől lesz nekik a telefon okos meg hogy mit használnak belőle, mindhárom rendszer 200%-ban lefedi a böngészés-emailezés-fészbúkozás-fotózás igényeket, testre szabni nem szokták, egy csomószor látom hogy még a gyári hátteret se állítják át a Galaksziesseknél)
- hozzászoktak valamihez és nem akarnak váltani: párom is sírt amikor végre nagy nehezen megtanulta a droid szarjait, de amikor beadta az unalmast, kapott egy 620-as lumiát és két nap alatt boldogan belakta. Na most aki az önéletrajzában feltüntetné hogy tud XY okostelefonplatformot használni, az nem fog annyi ésszel rendelkezni hogy egy másikat is kitanuljon, főleg nem lesz esze összehasonlítani, miazagigaherc? és hard faulttal el is szállnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dbelam Kolon...
2014.11.26. 15:26
Istenem, menten sírok

"Oldjuk fel a billzárat. Wp-n gomb megnyom, kép feltol. Nálam BB logótól lökök egyet és nukku billzár."
Tényleg kegyetlen fejletlenség. Esetleg a dupla koppos WP ébresztésről hallottál már? Nem? Ki hitte volna? Csak az az alja-belépőszintben nem tartozék. De tessék, egy link hogy létezik és mi a neve: http://www.microsoft.com/en-gb/mobile/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA142074

"Aztán a valós multitasking."
"Folytatás... Betöltés... És ezek nem telefon hibák mert fapados."
A szegénységi bizonyítványt hova küldjem? Ezek pontosan azért vannak, mert a teló fapados, a legolcsóbb-leggagyibb leges legalsó belépő kategóriát vetted meg, és nincs elég ereje meg memóriája mindent azonnal indítani. HIHETETLEN! BORZALOM! Esetleg fogtál kétpálcás, netán hárompálcás WP telót, nem csak vigaszdíjasat? Komolyan menj el egy MédiaMarktba vagy hasonlóba, nyomkodj meg egy komolyabbat, jé nem lesz rögtön ilyen hiba, azokon más oprendszer menne?

Böngészés közbeni zenehallgatás? Nekem csodák csodájára megy, szoktam is használni.

Szabad tudnom mennyi volt újonnan, meg milyen vas van a BB-ben? Mert akkor ESETLEG egy fair összehasonlítási alap is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint dbela...
2014.11.26. 15:28
Nekem nem kellett 2 nap, alapból is lassú volt (hogy félreértés ne essék, az olcsó Androidos telefonomról van szó). De amire kell, arra jó, sőt futáskor meglepően pontosan rögzíti a tracket egy korábbi, felső kategóriás készüléknél.

Azért írtam ezt le, mert én bizony a Lumia-t vettem volna meg, ha az az olcsóbb (ehhez képest több mint kétszer annyiba került, az az arányok ma is ugyanolyanok), szóval van ilyenre is példa. Egyébként egyik rendszert sem dicsérem vagy fikázom, lehet, hogy a WP jobb.

"Egy frászt - jpanzer végtelenségig ismételgette hogy "a WP zárt de egymillió egyéb oka van" de egyet se mondott, az emberek meg etették."

Ember, nem erről írtam, olvasd el ott milyen vitáról beszéltem! WP != Windows 8.

Miért zavar téged, ha szerinted a WP többet érdemelne? Tudod a termék része a marketing is, a Nokia is kifejlesztette a Symbian utódját, ami ígéretes volt, csak éppen eladni nem tudta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6... Kolon...
2014.11.26. 15:41
A nem legalsó kategóriások tudják az ilyen billentyűzár feloldást. <bár asszem kijelzőtípustól is függ, mert van amelyikkel nem lehet megoldani>

A sok folytatás és betöltés a kevés ram miatt lehet, ami még belefér a ramba, az azonnal jön vissza. Csak arra írja ezt, amit már "le kellett menteni". Minél több ram, annál kevesebb ilyen. De ez más rendszeren is pontosan ilyen.

Van valós multitasking, még azt is be lehet állítani, hogy mi futhat és mi nem a háttérben. De a legtöbb appnak nincs értelme futnia, ha nincs előtérben, így azok tényleg addig megállnak, nem fogyasztva és lassítva a telefont.
Ha neked az kell, hogy valami mégis menjen, akkor (ha az app is támogatja) bekapcsolhatod. A böngésző pont ilyen, nálam ki van kapcsolva a háttérben futás, mert mi menjen rajta, ha nem is használom éppen?
Kapcsold be és működni fog. Cserébe többet fog fogyasztani, és lassabb lesz közben a telefon (mert ugye az is fut).


Azért, aki ugyanezeket leírta előttem pár hozzászólással, csak bunkó stílusban, meg én kérek elnézést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dbelam Zabal...
2014.11.26. 16:12
"Ember, nem erről írtam, olvasd el ott milyen vitáról beszéltem! WP != Windows 8."

Viszont vitának vita, és a fostrollkodás még annál is alacsonyabb színvonalon üzemelt (szerencsére vége)

"Tudod a termék része a marketing is"
Viszont továbbra sem a marketing lett mint legfőbb problémaforrás megjelölve. Volt reklám, és? Nem vették többen. A legnagyobb baj hogy túl későn érte el a tényleg jól használható szintet, a 8.1 egy éve sincs kinn, a 8 és főleg a 7 még tényleg átlagembereket is orrba vágó hiányosságokkal rendelkezett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint dbela...
2014.11.26. 16:58
"Viszont továbbra sem a marketing lett mint legfőbb problémaforrás megjelölve. "

A három dolog amit felsoroltál, az a marketing része. A marketing nem azonos a reklámmal, az csak egy része a marketingnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint dbela...
2014.11.26. 16:59
"Viszont vitának vita, és a fostrollkodás még annál is alacsonyabb színvonalon üzemelt (szerencsére vége)"

Én meg ha visszaolvasod, leírtam miért jutott oda. Konkrétumokat vársz, hogy mi nem tetszik másoknak egy rendszerben, de csak azért, hogy utána azokba köthess, és megmagyarázd, hogy az illető hülye. Ez történt ott is sokak részéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomboy013 Kolon...
2014.11.26. 17:44
Köszönöm a részletezést. Olvashattad az előttem szólók nem mindig szalonképes megjegyzéseit De valahol mégis ott az igazság. Egy alsókategóriás telefontól azért ne várjunk túl sokat, pláne olyat ne amiben a konkurencia még rosszabb. Próbáld ki azt, hogy megnyitsz 10 különböző alkalmazást egy L530-on és kategóriájában azonos másik rendszerrel ellátott telefonon. Mennyi idő lesz mire ott váltogatsz az alkalmazások között?Lehet, hogy WP-vel 2 alkalmazás között is lesz betöltés felirat hangsúlyozom 512mb RAM-on, de 10 alkalmazás közötti váltogatáskor sem lesz több idő, még mondjuk egy androidoson szerintem kelleni fog újraindítás is, hogy össze tudja szedni magát a telefon. Win gomb megnyomásra azonnal a csempéknél vagy és akadozás vagy lag nélkül tudsz azonnal mást megnyitni, és nyithatsz te meg akárhány alkalmazást közben szépen megbízhatóan működik a rendszer. Ez az óriási előnye alsó kategóriában a WP-nek. Nincs béna ramkezelés, valóban lassan nyit meg alkalmazásokat viszont cserébe stabil és szép folyamatos tud maradni a rendszer, befagyasztani ezt nem fogod tudni. Ne félj a 930-nál nem nagyon találkoznál betöltés felirattal Nekem olyanom is van onnan tudom. A lényeg, hogy mindent a saját szintjén kezelj ne közép vagy felsőkategóriás telefonnal mérd össze és főleg ne egy alsókategóriás telefon után vonj le mélyen szántó következtetéseket a WP platformmal kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint tombo...
2014.11.26. 18:25
Ezeknek a telefonoknak alsó kategóriában sem kellene lassúnak lennie egyszerű appoktól, hiszen a 6-7 évvel ezelőtti akkori csúcskategóriás okostelefonokhoz képest erőművek azok is. Asztali fronton ez már megvalósult, ha egy új Celeron procis PC-be belevágsz egy SSD-t, az alap programok gördülékenyen mennek, nyilván ha videót akarsz vágni, az nem. De ha nem megyek vissza 6-7 évet, az Android első korszakában is töredékei voltak az erőforrások a mostaniaknak. Az appok és a felület meg annyit nem fejlődött. A WP meg kimondottan puritán (ami nem baj), és mégis írod, hogy olcsó készülékeknél van hogy várni kell. Pedig azok az olcsó készülékek nagyságrendekkel erősebbek az egykori WM készülékeknél, ahol az interface is összetettebb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6... Zabal...
2014.11.26. 18:42
Az alkalmazások számítási igényéhez semmi köze az OS-nek.
Egyébként azóta jelentősen nőtt a felbontás és a telefonokra háruló feladatok száma is. Nem érdemes a régivel hasonlítani.

A kevés ram miatt kell várni amúgy. De az 512 ramos wp-s készülékek 20-30 ezer alatt vannak. Akkor tessék azokat az ilyen árúakhoz hasonlítani.

Nem, a wp nem ver meg egy 20 ezer forintos telefonnal egy 200 ezres iphonet. Sem egy 100+ ezres andoridot. De simán megver vele 40-50-60k-s telefonokat sebességben és megbízhatóságban.

Ha viszont a 100k+ telefonokkal akarjuk összehasonlítani, akkor az 1-2GB-s sokmagos wp-s telefonokkal tegyük, ne az 520-szal.
Ott nincs sok betöltögetés képernyő.

Meg azt se felejtsük el, hogy anyagminőségben és összeszerelésben is felülmúlja a wp alsó kategória a konkurenciát. Gyakorlatilag alsó kategóriában bőven középkategóriás a készülék fizikai minősége is.

Persze értem, hogy azért csinálják, mert nekik muszáj pluszt adni, hogy betörjenek a piacra. De mindenképpen érdemes ezt is figyelembe venni, mert ez nekünk vásárlóknak csak jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tomboy013 Zabal...
2014.11.26. 19:02
Erre én is csak azt tudom válaszolni amit CyberPunk666 előttem. Felesleges összevetni azzal ami 6-7 éve volt. Az alkalmazások is összetettebb feladatok elvégzésére alkalmasak illetve a felbontás drasztikusan megnőtt a régi telefonokéhoz képest. Egyébkét meg régen ettől jóval lassabbak voltak a telefonok maximum az idő szépíti meg az emlékekben a sebességet, emlékszem még a felsőkategóriás N95 8GB-os telóm is tetű lassú volt a menüben lépkedve is alkalmazásokkal nem is próbálkoztam mikor egy zenelejátszás kihívás volt akkoriban.
Egyébként javaslom vásárolj egy hasonló árú androidos telefont és te is meglátod amiről beszélek. Sokkal használhatóbb a WP ebben a szegmensben a betöltés felirattal is mint a droid. Meg annyira szerintem a töltögetéssel sem súlyos a helyzet, hogy ne lehetne kivárni azt az 1-2 másodpercet ameddig betölt egy alkalmazás. Ez az ár ezzel jár (WP-nél, droidnál rosszabb a helyzet), vegyél egy 930-at ott nincs kompromisszum sebesség terén de már mondjuk egy 730-nál sem annyira van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint Cyber...
2014.11.26. 19:09
"Az alkalmazások számítási igényéhez semmi köze az OS-nek."

De én nem is az egyedi számítási igényekről beszéltem.

"Egyébként azóta jelentősen nőtt a felbontás és a telefonokra háruló feladatok száma is. Nem érdemes a régivel hasonlítani."

Nyilván nem vagyok olyan hülye, hogy a körtét az almával hasonlítanám. Azonos felbontás esetében is sokszoros az erőforrás igénye csak az alap felületnek is. És nyilván hasonló feladatokat vetek össze hasonlóval (pl. böngészés, e-mail olvasás, dokumentum olvasás, GPS, stb.).

A többit nem értem miért nekem írtad, mint ha a MS marketingese lennél, nekem nem kell bizonygatnod, hogy melyik a jobb és mit mivel kell hasonlítgatni, mert én történelmi összevetést tettem, nem a jelen platformjait vetettem össze. Én elhiszem, amit mondasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint tombo...
2014.11.26. 19:17
Régen sokkal lassabbak voltak az akkori felső kategóriás okostelefonok (akkor csak felső kategória volt), mint a mostani felső kategória, de az alsó kategória, ami ma hardverben szintén sokszorosa az akkori felső kategóriának, majdnem ugyanolyan lassú.

Én alapvetően arról beszélek, hogy a mobil oprendszerek skálázhatósága rossz. Pl. az, hogy a nagy felbontás miatt erőforrás igényesebb a mobil OS, nem indokolja, hogy a kis felbontású készülékeket is ugyanezen okból megfogja. Meg az sem, hogy csili-vili 3D játékok vannak rájuk, nem ok arra, hogy a low-end készüléken szaggasson az alap böngésző.

Szerk.:
Mondom, az asztali Windows-t vagy Linuxot (grafikus felülettel) érdemes megnézni, eszméletlen tág, hogy mennyire gyenge gépen megy elfogadhatóan, és mégis ki lehet vele használni egy csúcsgépet. Anno nem volt így, kicsit magam ellen beszélek, mert akkor meg volt az oka, szerintem mobil oprendszereknél most nincs meg az oka, mert sokkal lejjebb van az a szint ami egy mai rendszert akadás mentesen ki kellene hajtson.

"Egyébként javaslom vásárolj egy hasonló árú androidos telefont és te is meglátod amiről beszélek. "

Mihez hasonló árú androidos telefont? Már pár hozzászólás óta olyan érzésem van, hogy sem te, sem CyberPunk nem olvassátok a kommentjeimet vagy mással tévesztetek össze. Nekem soha nem volt WP telefonom, ezért nem is dícsértem/szidtam, mert mint írtam, nem ismerem.

A másik, hogy én nem panaszkodtam a sebességre (csak kifejtettem, hogy elvben a low-endnek sem kellene lassúnak lennie), írtam, hogy nem elvárás nálam, amire használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomboy013 Zabal...
2014.11.26. 19:45
"Nem fikázom ne érts félre csak többet vártam tőle és azt látom, hogy ez még nem a full jó OS"
Már ebből leesett, hogy nem fikázod a rendszert,viszont azt írtad, hogy nem a full jó OS azok miatt, hogy töltöget, meghogy nincs valós multitasking. Én erre reagáltam, hogy ez nem OS hiba hanem a HW gyenge ugyanis 930-on semmi ilyen hiba nincs, ettől függetlenül viszont szép fluid tud maradni a rendszer 530-on is. Androidon ettől jóval rosszabb a helyzet ebben a kategóriában mert nem, hogy nem folyamatos a működés de még instabil is a rendszer. Tehát akkor abból kiindulva amit írtál az android sem egy jó rendszer, holott szerintem ez nem így van de megfelelő HW azért kell alá. Értem én azt is, hogy te általánosságban írod, hogy nem a legjobbak a mai OS-ek a HW igényük miatt, de nem ezt írtad abban a hozzászólásodban amiből kiemeltem az idézetet, hanem ott konkrétan a WP-re céloztál. Én erre reagáltam amit reagáltam, hogy nem csak a WP ilyen alsó kategóriában. Remélem most már te is érted amit én akartam mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dbelam Zabal...
2014.11.27. 12:38
"A három dolog amit felsoroltál, az a marketing része."
Az, hogy szolgáltatós Gizike csak egy nyamvadt eladó és esetleg eléggé megkérdőjelezhető módon "továbbképzésre" viszik, eléggé nehezen marketing, legalábbis nem túl legális.
Az átlagjúzer meg pont leszarja hogy milyen OS van rajta (nem láttam még ájfón tulajt androidot hekkelni szifonra és ilyenek, csak X D A-n) csak tudja hogy van egy olyan hogy android, még a frissítéseket sem szokták feltenni. Nem érdekli, ő OKOSTELEFONT vesz, nem oprendszer szerint válogat, főleg nem verzió szerint.
És az, hogy nem olvasnak utána más OS-nek sem, az megint csak nem marketingelhető önmagában. IT oldalakon megjelenik az OS cikk, ennyi. De ha *ndex főoldalra tennél fizetett cikket, sem olvasnák el.
Az meg hogy az ember begyepesedett és örül hogy meg tudja fejteni a hét ékzárat a telefonján, az megint csak nem marketingelhető.

Na meg egyszer azén nyafogsz hogy fostrollkodás megy, máskor meg ha a konkrétumok jelennek meg és megcáfolják, az a baj.

Mellette meg messzemenő következtetéseket vonsz le látszólag 0 szakmai ismerettel. "A régi telefonok lassúak voltak, de az újaknak jobbnak kéne lenni" meg "a WP felülete egyszerűbb --> kevesebbet kéne ennie --> a szarul megírt alkalmazásnak is jobban kéne futnia, az életciklusfüggvények meg smafuk". Nem baj hogy a motorháztető alatt lényegesen több dolog fut, a UI nem lett bonyolultabb tehát nem kell többet ennie. Értem.

A PC celeronos hasonlat meg valójában erősen sántít; az hogy most már gigagörcsök szaladgálnak benne, nem lett feltétlen jobb, a magórajelet lehet felhúzzák az egekig, de hasonlíts össze egy "ugyanolyan" Snapdragon és egy MTK SoC-ot, a Snapi szanaszét veri, mert egy SoCban nem csak magórajel van, hanem NAGYON sok cucc. És családon belül is nagyon sok különbség van, PÉLDÁUL az nincs leírva, de például a 620-as Lumiámba class 4/6-nál gyorsabb SD-t tenni fölösleges, mert az SD vezérlő nem tud gyorsabbat kezelni (infó a Nokia szervizből) és még lehetne sorolni, hány paraméter van még ami nagyon számít, de az appoknál tipikusan a RAM meg a Flash sebessége számít, amit az alsó kategóriában nem vesznek túl gyorsra.
Csak nézd meg, hogy egy családon belül (800) hányfajta felszereltség van: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualcomm_Snapdragon#Snapdragon_800_series
És a PC-ben elértük azt a szintet, hogy egy Atom, a "legszarabb" is hétköznapi feladatokra tökéletesen elegendő, ezt az ARM vonalon nem értük még el. Nagyon szépen hangzik a sok mag sok GHz, de RISC magokról van még mindig szó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dbelam
2014.11.27. 13:30
Na szerkesztési idő vége, de jöjjön egy konkrét SoC összehasonlítás.
620(520 is ugyanezt kapta) vs 530
SoC-ok:
S4 MSM8227 (620) 200 MSM8210 (530)
első Krait maggal 1 GHz-et tud legfeljebb és régebbi (2012),
az 530-as Lumia viszont egyszerű A7 maggal elvileg 20%-al nagyobb teljesítményt produkálna órajelből, ellenben én napi szinten használom a telót keményen és alig találkozom betöltéssel (van amikor de, például zenét hallgatok, passziánszozok majd böngészés után visszamegyek passziánszozni, de akkor például az egész appot tölti újra mert ki lett pucolva a ramból) úgyhogy nagyon számít, mi van benne.
Példa: legyen két szintetikus teszt, amiben a régi, 20%-al lassabb proci megveri az újat
Geekbench 3 multi-core score: 619 és 605
Sunspider 1.0: 1669 és 891
Úgyhogy húszezerért húszezernyi teljesítményt kell elvárni. Kétszer ennyiért a 630-as Lumia a 8226-os SoC-cal Geekbenchben 1140 pontot, Sunspiderben meg 1224-et ér el, az ár és a teljesítmény (na meg az user experience) teljesen arányos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint tombo...
2014.11.27. 13:56
Hello, amit idézel, azt nem én irtam, hanem Kolondrum!

Amit a hardver igényre írtam, azt igen, általánosan fogalmaztam meg, ráadásul inkább vonatkozott az Androidra, mert azzal volt saját tapasztalatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint dbela...
2014.11.27. 14:21
"Az, hogy szolgáltatós Gizike csak egy nyamvadt eladó és esetleg eléggé megkérdőjelezhető módon "továbbképzésre" viszik, eléggé nehezen marketing, legalábbis nem túl legális."

Hogy legális vagy nem, az egy másik kérdés, de hogy ne lenne már pont ez a marketing része? Nézz már utána, mi az a marketing, mert rohadtul nem csak a reklámot jelenti.

Meg az is a marketing feladata, hogy bizony azoknak az embereknek el tudja adni a gyártó, akik leszarják, hogy milyen rendszer van rajta. Az üzletben nem menő azon károgni, hogy kurva jó a termékem, csak nem kell a célcsoportnak, mert hülyék. Ha a hülyék a célcsoport, akkor tenni kell azért, hogy a hülyék megvegyék.

"Na meg egyszer azén nyafogsz hogy fostrollkodás megy, máskor meg ha a konkrétumok jelennek meg és megcáfolják, az a baj."

Az igazi fostrollkodás a Windows 8 (ASZTALI!!!!!) esetében éppen akkor kezdődött, mikor valakik konkrétumokat írtak le és az ellenkező oldal meg személyeskedve megmagyarázta, hogy az bizony user error.

"Mellette meg messzemenő következtetéseket vonsz le látszólag 0 szakmai ismerettel. "A régi telefonok lassúak voltak, de az újaknak jobbnak kéne lenni" meg "a WP felülete egyszerűbb --> kevesebbet kéne ennie --> a szarul megírt alkalmazásnak is jobban kéne futnia, az életciklusfüggvények meg smafuk". Nem baj hogy a motorháztető alatt lényegesen több dolog fut, a UI nem lett bonyolultabb tehát nem kell többet ennie. Értem."

Ezzel csak az a baj, hogy egyrészt fogalmad sincsen a szakmai ismereteimről, mellesleg én telefonokra is fejlesztek (munkahelyemen Androidra, korábban iOS is volt, még régebben hobbi szinten Windows Mobile), csak nyilván erről azért nem beszélek, mert nem szeretek erre hivatkozni, az érvekkel jobb foglalkozni.

Másrészt a "messzemenő" következtetést nem úgy vontam le, hogy nem vettem volna figyelembe azt, hogy ma nem ugyanaz van a motorháztető alatt, hanem ezzel együtt gondolom azt, hogy kevesebbet kéne ennie, legalábbis egyszerű feladatok esetén. Ugyanis a jó rendszer onnan ismerszik meg, hogy jól skálázható.

Egyébként nem gondolod remélem, hogy a szoftveres fejlődés egy fix dolog lenne, amit lekövet a hardveres fejlődés, inkább mondanám fordítva, de valamennyire oda-vissza igaz. Tehát az az érv, hogy ma sokkal többet kell tudnia, mint X évvel ezelőtt, nem állja meg a helyét, mert a másik jellemzője egy jó rendszernek, hogy moduláris, és nyilván a gyenge erőforrású telefonra nem kellene ráerőltetni ugyanazt, mint az erősebbekre.

"A PC celeronos hasonlat meg valójában erősen sántít; az hogy most már gigagörcsök szaladgálnak benne, nem lett feltétlen jobb, a magórajelet lehet felhúzzák az egekig, de hasonlíts össze egy "ugyanolyan" Snapdragon és egy MTK SoC-ot, a Snapi szanaszét veri, mert egy SoCban nem csak magórajel van, hanem NAGYON sok cucc"

Mert egy low-end PC-ben is ugyanaz a hardver van, mint egy high-endben, a processzoron kívül, ugye?

"És a PC-ben elértük azt a szintet, hogy egy Atom, a "legszarabb" is hétköznapi feladatokra tökéletesen elegendő, ezt az ARM vonalon nem értük még el. "

Vagy sosem érjük el, mert lesznek újdonságok, a skálázhatóságra meg tenni fognak a fejlesztők.

"Nagyon szépen hangzik a sok mag sok GHz, de RISC magokról van még mindig szó!"

De nem is ugyanazok az elvárások, mint PC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2014.11.27. 15:04
Hozzáteszem még, hogy ha olyan appot írok Androidra, ami a háttérben végez számításigényes feladatokat, akkor rohadtul nem lassú a saját vacak telefonommal sem (van rá egy erősebb, céges egyébként), pedig nem dolgozom az NDK-ban, csak Java-ban fejlesztek. A grafikus rendszer viszont erősebb hardverre van fejlesztve, ami azért érdekes, mert mint írtam, a 2.3 és a 4.x között ezen a téren nincsen jelentős fejlődés, mégis a 4.1 lassabb egy mai alsó kategóriás telefonon, mint egy akkori csúcskategóriáson, pedig nagyjából hasonló erőforrású telefonokról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam
2014.11.27. 18:13
"Hogy legális vagy nem, az egy másik kérdés, de hogy ne lenne már pont ez a marketing része?"
Az nekem már inkább feketézés, mintsem marketing - lehet hogy a része de az tény, hogy amikor a T-hez bementem, akkor a sarokba volt beb*... a WP-s sarok és az ajtóban rámugrott egy talpig Samsung ürge, na EZT lehet kellene csinálni (vagy ami már inkább marketing, amit az almáék csináltak: alma-exkluzív díjcsomag, na ezt csak meg lehetne beszélni)

"Az igazi fostrollkodás a Windows 8 (ASZTALI!!!!!) esetében éppen akkor kezdődött, mikor valakik konkrétumokat írtak le és az ellenkező oldal meg személyeskedve megmagyarázta, hogy az bizony user error."
Én úgy emlékszem, ezeknél a közös nevező a "nemteccikacsempekinézete" volt, bár anno nekem is volt egy komoly gondom - valamelyik FPGA-s IDE (vagy Ise, vagy Quartus, de szerintem az Ise) összeomlott és ennyi volt a működése, ha dolgozni akartam akkor vagy win7 vagy semmi. (még a pingvines Ise is egy kínszenvedés)

"hogy kevesebbet kéne ennie, legalábbis egyszerű feladatok esetén"
Az a taszk keveset is eszik, a probléma hogy mellette fut másik háromcsillió, a droid alatt ez hatványozottan - ha egy Galaxy Mini 2-re a 4.4 kitekat Cyanogenmodos verziója a Google-szarok nélkül felmegy, akkor már egész tűrhetően megy, csak röcög. No, 800 MHz 512 RAM kevés. A Nexus S-em meg majdnem ugyanezzel a vassal a gyári 4.1 JB-vel egész egyszerűen kiérdemelte a fióktöltelék szerepet, hála a Google-ballasztnak. Google nélkül meg naptárszinkron nincs, telefonszinkron nincs, egy csomó minden nincs. Mindezzel szemben a WP7 már 256 RAM sub-GHz tartományban is ezt felülmúlva futott, a HTC Radaron a 7.8 az 1GHz-512 RAM kombóval életem legjobb user experiencét adta, miközben megcsinálta, amit a Google-ballasztos android. A Desire Z-met meg főzögetni kellett, hogy szépen fusson, heréltem jobbra-balra, de egy idő után belassult. Aztán a WP8-8.1 megköveteli a 2 mag 512 RAM-ot, egy stock droid mellé rakva ugyanolyan vason már szépen fut a WP ÉS nem lassul be, pedig nyúzom már egy ideje. Ezért mondtam, hogy a WP nem kapja meg a neki járó jussát, mert aki 40 ezret rászán, ne is nézzen nagyon más irányba, annyiért nem kap normális gyártótól függetlenül hosszú támogatású és jó telót.

" Ugyanis a jó rendszer onnan ismerszik meg, hogy jól skálázható"
De ha egy Commodore 64-re teszed fel és nagyon botrányosan fut, attól még nem skálázódik rosszul. Oké, anno a WP7 kapott komoly korlátozást (maximálisan futtatható appok száma) és a WinMo meg azt engedett futni, amit csak lehetett, de ők megadtak egy minimum vasat ami alatt nem adja a teljes élményt és az alá azért nem mennek, mert nem akarnak olyan gúnynevet, mint a lagdroid (ami nagyon helyes, kenyérpirítóra ne tegyünk OS-t ha szaggat) és a leges-legminimumabb vason már szerintem elnézhető, ha user appoknál várakozik. Az OS minőségét inkább abban kellene mérni, ha mondjuk netezés közben jön egy hívás, azonnal felugrik-e az ablak vagy már 3 búgás volt a másik oldalon mire megjelent? Annak sokkal inkább köze van a minőséghez, hogy mennyire tudja a prioritásos feladatokat ellátni.

"Egyébként nem gondolod remélem, hogy a szoftveres fejlődés egy fix dolog lenne, amit lekövet a hardveres fejlődés"
Nem, sokkal inkkább ott tartunk hogy hardveres fejlődés óriási (most a heterogén rendszerekre gondolok például) és minden kódverő majom Senior Software Architectnek képzeli magát mert össze tudja ollózni a maga kis szemétdombját a stackoverflowról.

"Tehát az az érv, hogy ma sokkal többet kell tudnia, mint X évvel ezelőtt, nem állja meg a helyét, mert a másik jellemzője egy jó rendszernek, hogy moduláris"
Viszont a gyenge teljesítmény mellé bepakolnak három köbméter extrát, anno amikor választani kellett alsó-középkategóriában, hogy wifi vagy bluetooth legyen benne, legyen-e benne GPS, 3G meg ilyenek, most ezek és ennél is több az alapfelszereltség, alatta eladhatatlan, ma a modularitás a HSDPA vagy LTE, SD-t beletegyék-e vagy nagyobb eMMC-t tegyenek be, NFC legyen-e meg hogy mekkora kamera meg kijelző van benne. A modularitásnak kb. vége, főleg mert a legtöbb eszköz a SoC-ban benne van, nem tudnak/akarnak maguk plusz perifériákkal játszani. Igen, moduláris a droid is, WP is (iOS ugyan kötött vason fut, de gondolom dettó moduláris, a fejlesztők nem akarják maguk tökön lőni) de a mai alapfelszereltségbe kellő modulok száma sokkal több mint régen.

"Mert egy low-end PC-ben is ugyanaz a hardver van, mint egy high-endben, a processzoron kívül, ugye?"
Pont erre céloztam: a belső buszra, az FPU-ra, a memóriavezérlőre, meg úgy mindenre, ami ahhoz kell, hogy a CPU hatékonyan tudjon a perifériákkal dolgozni. A PC esetén egy alaplapcserével (még) megoldhatod ha a chipset gagyi, SSD-t betehetsz a tányérok helyére és a RAM-ot lecserélheted, a SoC-ban meg amit kapsz, azt eszed (főleg hogy beágyazott elektronika a teló, hacsak nem írod meg a drivert meg cseréled le az alkatrészt, cserélni fogsz inkább).

"
"Nagyon szépen hangzik a sok mag sok GHz, de RISC magokról van még mindig szó!"
De nem is ugyanazok az elvárások, mint PC-nél."
De mostmár egyre inkább ugyanaz (anno ubuntunak volt a hibrid tablet/teló/PC projektje) mert az átlagjúzer FB-ot meg nájngeget pörget és kész, kezd összemosódni. A Droid jól teszi hogy egy nagy valamit ad telóra-tabletre-PCre (API-tól kezdve minden) míg a WP telóra van kihegyezve és más API-t is ad mint a desktop windows. De hát láthatjuk, hogy a "csempe mindenhova" megbukott (rájöttek hogy a PC sokkal nagyobb produktivitást ad, mert gyakorlatilag butít a telós-tabletes felület) de az alkalmazásírók feladata lenne figyelembe venni. Végre kezdenek egyre jobbak lenni a tabletes szövegszerkesztők (is) de senki sem merte meglépni, hogy teljes értékű alternatívát adjon - azaz tabletre billentyű-egér és mint PC-n lehessen dolgozni, a tapi nem mindig jó.

"Hozzáteszem még, hogy ha olyan appot írok Androidra, ami a háttérben végez számításigényes feladatokat, akkor rohadtul nem lassú a saját vacak telefonommal sem"
Portoltam droidra komoly programot, és nem a számítás-számolás került sokba, hanem az a nyamvadt GUI és annak idomítása.

" A grafikus rendszer viszont erősebb hardverre van fejlesztve, ami azért érdekes, mert mint írtam, a 2.3 és a 4.x között ezen a téren nincsen jelentős fejlődés, mégis a 4.1 lassabb"
Mert még mindig sok szemét fut a háttérben. (az meg külön humor hogy 2.3-ig csomószor CPU render volt, a GPU drivert nem írták meg sokszor)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!