iPon Hírek

Túlhajtott 45 nm-es Phenom processzor: teszt

Dátum | 2008. 07. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok folyamán már lehullott a lepel az Intel 2,93 GHz-es Nehalem processzorának teljesítményéről, ugyanis kiszivárogtak az első tesztek, amelyek valamelyest segítenek képet alkotni a Nehalemek várható teljesítményéről, még ha a módszerek nem is a legjobbak. Most az AMD 45 nm-es Phenom processzora került tesztasztalra: az ITOCP munkatársai beszereztek egy 45 nm-es Phenom mintapéldányt, amelyet aztán nem kíméltek: a processzorról készültek tesztek, valamint fényképek, sőt, még a tuningolásra is sor került.A chip a CPU-Z képek alapján 2,3 GHz-es alap órajellel rendelkezik, a processzor négyszer 512 KB másodszintű és 6 MB megosztott, harmadszintű gyorsítótárral van ellátva - ez utóbbi érték 4 MB-tal több, mint a jelenlegi Phenom X4 modelleknél - , az egység 1,224V-os feszültségen üzemel. Az újdonság négy maggal, négy szállal üzemel, ezen kívül DDR2-es memóriavezérlővel van felszerelve csak úgy, mint a jelenlegi 65 nm-es példányok.Az új Phenom processzor teljesítményét, illetve stabilitását a SuperPi segítségével vizsgálták. A srácok alap feszültség alkalmazása mellett érték el a 2,8 GHz-es órajelet, sőt, a 3 GHz-es határ teljesítéséhez sem volt szükség 1,336V-nál magasabb feszültségre. A tuning végül is 3,44 GHz-ig tartott, ahol már 1,558V-on üzemelt a processzor. Érdekesség, hogy a jelenleg forgalomban lévő Phenomokat nehéz 3 GHz-es órajelre, illetve fölé tornászni.

Az AMD egyébként még április folyamán nyilatkozta, hogy a 45 nm-es processzorok sorozatgyártását az idei nyár folyamán kezdi meg, de a processzorok majd csak az év vége felé kerülnek nagyobb mennyiségben kereskedelmi forgalomba, Amennyiben az első korai teszt eredményeire hagyatkozunk, az AMD végre könnyedén gyárthat majd 3 GHz-es órajelen üzemelő négymagos processzorokat. Ezzel együtt persze tény, hogy a Nehalem processzor komoly ellenfél lesz az AMD processzorainak számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bunfi
2008.07.12. 20:46
látszik is. de egyébként az én E2200-ám is nyom ennyit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.07.12. 22:40
Nagyon ajánlom az AMD-nek, hogy a feszültségek kicsit moderálódjanak....Egy 45nm-es procinak kicsit sok lenne majdnem 1.6V.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tyrel
2008.07.13. 10:32
Szerintem ha jó árban fogják adni akkor AMD-seknek ez mindenképpen egy jó proci lesz, SuperPi nem fekszik neki mert magonként elég lassú, de legalább van 4 magja, meg végre lejön 45nm-re... Nem egy csúcs proci de nem rossz ez, csak nem szabad túlárazni.

Persze azért Mr. "I Am Nehalem" kollégához köze nem lesz, az egyszer kijön ott kő kövön nem marad, de viszont az ugye (kezdetben legalább is) egy elég drága kis játékszer lesz. Aztán persze ez még a "távol"-jövő, de ha Nehalemet leviszik majd 32nm-re, nagy sláger proci lesz belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!