iPon Hírek

Tumoréheztető diétát dolgoztak ki

Dátum | 2016. 07. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A hadászatban jól bevált stratégia az ostromlott város utánpótlásvonalainak elvágása és a védők kiéheztetése. Számos kutató próbál hasonló módszereket bevetni a rákos sejtek ellen is. A tumorok gyorsan növő szövetként több tápanyagot igényelnek, mint az egészséges sejtek, így az éheztetés jó módszernek tűnik gyarapodásuk megállítására. Az elméletben jól hangzó metódust azonban a gyakorlatban nagyon nehéz megvalósítani, hiszen a táplálékmegvonás az esetek többségében csak úgy megoldható, ha közben a beteg is éhezik, ami viszont egyáltalán nem segíti a gyógyulást. Az éhezésre ráadásul különösen érzékenyek az immunrendszer legjobb rákellenes fegyverei, a tumorinfiltráló limfociták (TIL). Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója azonban úgy véli, hogy megoldást talált a problémára. Kollégáival kidolgoztak egy diétát, amely révén a rákos sejtek kiéheztethetők, de közben az egészséges szövetek és a TIL-ek nem éheznek, sőt: fontos tápanyagokhoz is hozzájutnak. Longo 2012-ben úgy kezdte kutatását, ahogy a területen mindenki: egerek éheztetésével próbálkozott, és közben egy rákellenes szerrel, doxorubicinnel kezelte az állatokat. A terápia eredményeként a rágcsálók daganatai eredeti méretük ötödére zsugorodtak, míg a csak gyógyszerrel kezelt állatok tumorjainak mérete csak felére csökkent. Ugyanezt a módszert persze embereken senki sem kívánta kipróbálni, mivel az túlságosan kockázatos lett volna.
Longo ezért elkezdett dolgozni egy olyan megoldáson, amely révén kiaknázhatja az éheztetés jótékony hatásait annak árnyoldalai nélkül. Az általa és munkatársai által kidolgozott diéta D vitaminban, cinkben és zsírsavakban gazdag, így segíti a TIL-ek működését, fehérjékben és egyszerű cukrokban ugyanakkor szegény, így nem szolgáltat felhasználásra kész tápanyagokat a tumorsejteknek. A csapat tagjai az étrend hatásosságának tesztelése érdekében 30 egér szervezetébe juttattak be emlőrákos sejteket. A kísérlet első két napján az állatok a laborokban általában használt (3,75 kcal/grammos) táplálékot kapták, amely 25 százalékban fehérjéből, 17 százalékban zsírból, 58 százalékban pedig egyszerű cukrokból és zöldségekben található összetett szénhidrátokból állt. Két nap után aztán tíz állatot 1,88 kcal/grammos átmeneti diétára állítottak át, majd következett az tumoréheztető étrend (FMD). Ez utóbbi fázisban a rágcsálók három napig néhány speciális összetevőn kívül 0,5 százalék fehérjét, 0,5 százalék zsírt és 99 százalék összetett szénhidrátot kaptak. Három nap éheztetés után ezen csoport tagjait 10 napig ismét a sztenderd táppal etették, majd újabb átmeneti diéta és a tumoréheztetés napjai következtek. Másik tíz egeret tíznaponta hatvan órán keresztül ténylegesen koplaltattak, vagyis ezeket nem különleges diétával, hanem táplálékmegvonással éheztették, tíz állatot pedig végig a sztenderd táppal etettek.
A kísérlet végén mind a rendszeresen éheztetett, mind a diétával koplaltatott egerek tumorjai 40 százalékos nagyságúak voltak a végig megszokott tápot evő kontrollcsoport tagjainak daganataihoz képest. Longo az eredményeken felbátorodva újra belevágott a kísérletbe, ezúttal doxorubicinnel is kezelve a rágcsálókat. A módszer működőképesnek és nagyon hatásosnak bizonyult: a speciális tumoréheztető diéta és a rákellenes szer kombinációjának eredményeként a tumorok negyedakkorára nőttek, mint a kontrollcsoport daganatai. Annak kiderítése érdekében, hogy mi történik a sejtek szintjén, a csapat szövetmintákat is vett az új terápiával kezelt állatokból és a többi kísérleti csoport egyedeiből is. Az elemzések során úgy találták, hogy kontrollcsoport tagjaihoz képest a csak doxorubicinnel kezelt állatok rákos szöveteiben 70 százalékkal több TIL volt, a csak speciális diétán tartott állatokban pedig 80 százalékkal volt magasabb ezen limfociták száma. A kombinált kezelést kapó egyedek tumorjaiban ugyanakkor 240 százalékkal több TIL volt, mint az egyáltalán nem kezelt állatok daganataiban. A később elvégzett vizsgálatokból az is kiderült, hogy Longo tumoréheztető diétája a jelek szerint gátolja a daganatos sejtekben annak az immunreguláló enzimnek a működését, amely a TIL-ek képződését szabályozza. A limfociták így felhalmozódnak a daganatokban, és a doxorubicinnel együtt különösen nagy hatásfokkal veszik fel a harcot a rákos sejtek ellen. A módszer az előzetes eredmények szerint a bőrrák egy különösen agresszív formája, a melanoma ellen is hatásos lehet – az egerekben legalábbis.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. bp123
2016.07.18. 11:16
"Az általa és munkatársai által kidolgozott diéta D vitaminban, cinkben és zsírsavakban gazdag, így segíti a TIL-ek működését, fehérjékben és egyszerű cukrokban ugyanakkor szegény, ..."
"Ez utóbbi fázisban a rágcsálók három napig néhány speciális összetevőn kívül 0,5 százalék fehérjét, 0,5 százalék zsírt és 99 százalék összetett szénhidrátot kaptak."
Addig világos hogy sok komplex szénhidrát, kevés fehérje és egyszerű szénhidrát, de mi van a zsírral?
Első idézet szerint sok a zsír, második szerint 0,5%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carrast
2016.07.18. 11:40
A Breuss léböjt-kúrát már kb. 80 éve kidolgozták, nagymamám 2x menekült meg a ráktól tőle. Erről ennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller bp123
2016.07.18. 13:02
Zsírsav nem ugyanaz, mint zsír, talán itt van a talány kulcsa. Ha jól tudom zsírsav a zsír alkotóeleme, amiben van még egy-két más dolog is. (Vagy félre fordítás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. inq
2016.07.18. 13:54
99% szénhidrát? Pont fordítva gondoltam, hogy biztos 99% aminosav vagy fehérje lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller inq
2016.07.18. 15:29
Több kutatás is igazolja, hogy a tumorok, rákos sejtek nagyon szeretik a fehérjéket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tommy7
2016.07.18. 15:49
WoW néha télleg beszarok mit nem talál/fejleszt ki a modern orvostudomány, kár hogy kb. 100 éve, ha nem több, úgy éhezteted ki a rákot hogy 0 cukor fogyasztás, aztán hogy mivel segítesz az immunrendszered tuningolásában sok a választék. A másik favoritom az hogy évekkel ezelőtt nem lehetett kapni gyógyszertárban vagy csak nem adták ki, nem emlékszem már, a D3 vitamint, a napfényvitamin tulajdonképpen. Ma már lehet kapi a sarki boltban is kb. milyen érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller Tommy...
2016.07.18. 16:52
Látod, ha okos lettél volna, írtál volna jó kis publikációt a rákot gyógyító gyógymódodról, és szép kerek összeget kerestél volna. /s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!