iPon Hírek

Tumorsejteket változtattak vissza egészséges sejtekké

Dátum | 2015. 09. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A rákkutatóknak mindig is az volt a legmerészebb álmuk, hogy egy napon olyan kezelési módot dolgozzanak ki, amely révén a tumorsejtek egészséges sejtekké lehetnek visszaalakíthatók. A floridai Mayo Clinic munkatársai most fontos lépést tettek ezen cél felé, mivel kidolgoztak egy olyan metódust, amellyel a rákos sejtek állapota visszafordíthatóvá válhat. Panos Anastasiadis elmondása szerint laborjának munkatársai ráleltek arra a kódra, amelynek átírásával lekapcsolható a rák folyamata. A felfedezés kulcsát a sejteket összetartó adhéziós proteinek és az ezek által szabályozottan termelődő mikroRNS-ek (miRNS) jelentik. A miRNS-ek nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek különböző működéseiben, mivel egész géncsoportok kifejeződését szabályozzák párhuzamosan. A szakértők rájöttek, hogy amikor az egészséges sejtek fizikai érintkezésbe kerülnek egymással, egy specifikus miRNS-csoport elnyomja azon gének működését, amelyek a sejtek gyarapodását fokozzák. Ha viszont mindez rákos sejtekkel történik meg, a folyamat nem indul be, a miRNS-ekből nem képződik megfelelő mennyiség, és így a sejt kontrollálatlan osztódásba kezd. Laborkísérletek során ugyanakkor sikerült igazolni, hogy ha ilyen esetben kívülről helyreállítják a kérdéses miRNS-ek sejten belüli szintjét, a sejtburjánzás megállítható, és visszafordítható. A kutatás két eddig egymástól függetlenül kezelt területet, a sejtek közti fizikai kapcsolatot és a miRNS-biológiát kapcsolja össze, mondja Antonis Kourtidis vezető kutató. A vizsgálatoknak köszönhetően végre fény derült arra, hogy az adhéziós fehérjék milyen szerepet játszanak a sejt belső működéseinek irányításában, és ennek eredményeként egy újfajta rákterápiás stratégiára is sikerült ráakadni, folytatja a szakértő. Korábbi vizsgálatok során ellentmondásos eredmények születtek két adhéziós protein, az E-kadherin és a p120 katenin tumorképződésben betöltött szerepével kapcsolatban. Mindkét fehérje nagyon fontos az egészséges hámszövetek létrejöttéhez, és bizonyos eredmények alapján úgy tűnt, hogy jelenlétük esetén alacsonyabb a tumorok kialakulási esélye is. Ez az elmélet azonban más kutatások szerint nem állta meg a helyét, mivel ezek azt igazolták, hogy a proteinek jelen vannak a tumorsejtekben is, és a tumorképzésben is aktív szerepet vállalnak. Egyre inkább úgy tűnt tehát, hogy a molekuláknak két arcuk van, és míg az egyik a sejtek normál működését segít fenntartani, a másik a tumorfejlődést erősíti, mondja Anastasiadis. A vizsgálatok aztán kiderítették, hogy a két említett fehérje viselkedését a hámsejtek felső (üreg felőli) oldalán a PLEKHA7 nevű protein szabályozza. Ha a PLEKHA7 jelen van, a miRNS-ek szintje normális lesz, és az E-kadherin, valamint a p120 tumorszupresszorként működik. Ha viszont a sejt felső oldaláról hiányzik a PLEKHA7, a vonatkozó miRNS-ek mennyisége megváltozik, és a két fehérje rákkeltő hatásúvá válik.
A vizsgálatok kimutatták, hogy tumorsejtek túlnyomó többségéből valóban hiányzik a PLEKHA7, így a szakértők úgy vélik, hogy ennek a fehérjének az elvesztése a rák egyik univerzális kezdőpontja lehet. Az ilyen sejtekben az E-kadherin és a p120 működését semmi sem mérsékli, és ez vezethet a tumorok kialakulásához, mondja Anastasiadis. A szakértők kísérleteik során egészséges emberi sejtmintákból távolították el a PLEKHA7-et, illetve a kérdéses miRNS-eket, és ezzel tumorsejtekké változtatták azokat. Ami azonban még lényegesebb, amikor a tumorsejtekbe PLEKHA7-et vagy miRNS-eket juttattak be, azok osztódása leállt, és azok ismét egészséges sejtekként kezdtek viselkedni. A szakértők évek óta igyekeznek megfejteni, hogy az egészséges sejtek, hogyan és miért hagyják abba az osztódást, ha egymáshoz érnek, és hogy ugyanez miért nem működik a rákos sejtekben, mondja Chris Bakal, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa. A Mayo Clinic kutatóinak mostani felfedezése azonban egy lépéssel mindenképpen közelebb visz a megoldáshoz, és talán a daganatos megbetegedések gyógyításához is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Renhoek
2015.09.01. 11:55
Szép munka. Ez egy nagyon fontos lépés lehet egy akár univerzálisabb gyógymódhoz vezető úton.

Mindig a naked mole rat jut eszembe, aminek két alfajában nem létezik tumoros megbetegedés természetes módon. Első mód szerint egy heavy chain hyaluron fehérje gátolja meg a sejtek burjánzását, második esetben pedig a sejtek a cikkben leírtakhoz hasonló módszerekkel (valószínűleg adhézios fehérjék és jelátviteli útvonalak alapján) egyszerűen kiközösítik a tomorsejtet, és pusztulásra késztetik. Ez már messzemenő következtetés, de az emberi genom embrionális módosításával (vagy utólag) ezek akár egyszer integrálhatóak lesznek a fajunkba, így védettek lehetünk a ráktól. A természet megoldotta azt, ami az egész élővilágot sújtja. Bár a mutációk szükségesek az evolúcióhoz populációsan, egyéni szinten viszont súlyos károkat okoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. I.Jozsef83
2015.09.01. 12:32
Ami azonban még lényegesebb, amikor a tumorsejtekbe PLEKHA7-et vagy miRNS-eket juttattak be, azok osztódása leállt, és azok ismét egészséges sejtekként kezdtek viselkedni.

+1
és köszi e remek hírt / cikket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. chris-v
2015.09.01. 14:19
Hatalmas előrelépés!
Kíváncsi leszek hány évbe fog telleni mire átültetik a gyakorlatba. Bár szerintem 5-10 év biztos lesz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek chris...
2015.09.01. 15:32
Több... eleve egy működő gyógyszernél is olyan szigorúak ma már a szabályozások, hogy 10 év mire lesz belőle valami. Ma már nem elegendő az, hogy egy gyógyszer vagy kezelés működik. Alá kell támasztani tudományos módszerekkel, hogy miért, pl fMRI-vel, biofizikával stb...Ma rengeteg olyan gyógyszer van piacon ami ha most jönne ki nem is engedélyeztetnék sohasem. Bár a tumor kezeléseknél mindig engedékenyebb a rendszer.

Ez most még csak in-vitro működött, szóval ezután jöhetnek az állatkísérletek. Innen még nagyon hosszú az út, mire valami lehet belőle. Eleve in-vitro egy petricsészébe könnyebb bevinni egy adag miRNS-t, mint szisztémásan egy szervezetbe. Eleve az egészséges sejtekre történő hatásait is vizsgálni kell.

Ez inkább egy új koncepció, azért nagyon fontos. Minél több ilyen különbséget felfedeznek, az egy újabb támadási pont lesz. Az egy külön történet, hogy specifikusan eljuttassunk a tumorsejtekbe megfelelő miRNS-t, vagy adenovírust pl, ami integrálja a megfelelő szakaszt. Már megvan a módszer, hogy hogyan lehet pl sejtek alakját és működését szabályozni optogenetikával.

Esetleg a korábban írt módszer is ígéretes lehet, amit egy magyar prof fejleszt, megfelelő emag térben (ha jól rémlik terahertz) elméletben visszaállíthatóak az adhéziós fehérjék a tumoros sejtek között, akik "lázadóként" megszakították a kapcsolatot. Ha pedig visszaáll a kötés és a rend, akkor a beteg sejt is visszatérhet a normál működéséhez és elveszti az ősi amőbás tumor jellegét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pdx06
2015.09.01. 16:36
Úgyis a háborúk hozzák az emberiség pusztulását nem a rákos sejtek. 100 év nem telt el sehol háború nélkül, és ez így is marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek pdx06
2015.09.01. 17:14
USA? Várjuk ki azért 2045-öt itthon. Én reménykednék kicsit azért az emberiségben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06 Renho...
2015.09.01. 17:44
Addigra már túlnépesedés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek pdx06
2015.09.01. 18:04
9 milliárd embert el lehet tartani még 2050-re. Kb minden előrejelzés ennyit ít. Csak be kell vetni a tudomány teljes eszköztárát, GM növények, laborban növesztett hús stb... hely az van bőven, csak a mezőgazdaságot és az állattenyésztést kéne felszámolni a jelenlegi formájában, mert a tiszta ivóvíz óriási része csak erre megy el. Ha ezt megoldjuk, akkor simán eltartható sokkal több ember is... illetve van egy módszer amivel végtelen mennyiségű ember eltartható a távolabbi jövőben. de ez off ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.01. 18:28
Told be off-be azt a vegtelen mennyisegu rendszer leirast lecci, mert most nagyon felkeltetted a kivancsisagomat. Nagyon erdekelne es ugy latszik te jartas is vagy a temaban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bandras022...
2015.09.01. 18:40
Szép, szép de ki tudja majd megfizetni? Nekem csak egy térdműtétem volt de már az is hazavágta a költségvetést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek corzi
2015.09.01. 19:07
Bár most nem találom azt a cikket, de egy orosz milliárdos erősen ráállt az élettartam meghosszabbítására. Korlátlan pénz és a legjobb tudósok, mérnökök összegyűjtve, 2050-re elérhetünk oda, hogy életben tartható lesz egy life support géppel csak a gerincvelő és agy. Vagy akár csak az agy. A support gépek, 3D bioprinting, mesterséges szervekben végtelen lehetőségek vannak, illetve az ideg-gép interfészek bőven elérhetnek a kellő szintre addig. (Konkrétan mi egyetemen ilyenekkel foglalkozunk, és a polymer vagy optogenetikus interfészek már most eléggé fejlettek) ...
Persze ez eleinte a gazdagok játéka lesz, de ha nagyon scifiben gondolkozunk, akkor több 100 milliárd tudat elhelyezhető így kb nulla ökológiai lábnyommal. Csak energia, glükóz, némi aminosav és karbantartás kell. Ez nagyon "Mátrixosan" hangzik, de technológiailag közelebb állunk a megvalósításhoz, mint gondolnánk.

Persze sok kérdést felvet az emberiséggel és bioetikával kapcsolatban... Kik akarnak majd így tovább élni? Vagy lehet-e kényszeríteni bárkit is erre? Akkor már nagyon nagy problémáknak kell lennie a világban. Inkább az elmélet a lényeg, hogy megvalósítható-e, vagy sem. Viszont én szívesen tölteném a vén nyugdíjas koromat egy csőben, miközben persze a tengerparti faházamban chillezek valóság? Lehet nem, de annyira nem izgat...
Annyiban kapcsolódik a cikkhez, hogy így leszűkítve a testi-szervi meghibásodás fokát, a halált okozó kórok nagyrésze kikerülhető a kezdetben gazdagoknak elérhető "műtéttel".

...persze meglehet, hogy 2050-re egy túlnépesedett civilizáció romjain próbálnak majd túlélő viskókat építgetni a megmaradtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smooth44 pdx06
2015.09.02. 08:15
Lesz?? Meddigre? Már most 7mrd-an vagyunk!
Kell a rák és kellenek a háborúk. A sok pacifista hippi miatt fogjuk kiirtani magunk alól a bolygót. Oshthobákh...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. cortex_ Smoot...
2015.09.02. 09:43
Azért kíváncsi lennék, hogy akkor is ez lenne-e a véleményed, ha ne adj Isten Te lennél rákos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Smoot...
2015.09.02. 10:10
Látom nehéz felfogni, hogy a bolygó túlnépesedéséért nem a fejlett régiók a felelősek, hanem a fejletlenek. A fejlett régiókra pont az elnéptelenedés jellemző. Az elnéptelenedés pont olyan régiókra jellemző, ahol magas az életszínvonal és például jó az egészségügy. De ha te fejbelőnéd magad, az komoly WIN lenne, ennyi ésszel úgysem vesszük hasznodat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Terro...
2015.09.02. 12:08
Igen... itt inkább az a kérdés, hogy az a 9 milliárd ember hogy fog megoszlani.

Ha a jóléti társadalmak kerítésekkel, és katonailag őrzött "védett zónákba" zárják el magukat, akkor egy darabig lehet azt mondani, hogy kit érdekel mi zajlik "Wasteland"-ben.
India és Kína így is durván túlnépesedett, de ha meg tudják oldani a helyzetet és mondjuk nem invázióznak be a jóléti társadalmakba, akkor még nem lesznek problémák egy ideig.
Jó kis demo ez most azzal a pár menekülttel akik most jönnek. Képzeljük el azt amikor nem pár millió, hanem 1-2 milliárd ember indul útnak, mert kiszáradtak a folyók.

Smooth44 meg egy barom. Addig jó ilyen szavakkal dobálózni, amíg nem ő lesz beteg, vagy nem őt küldik ki első rohamra egy szál puskával 1 tölténnyel. Tipikus FPS játékokon felnőtt kis f..sz, aki életében nem látott még háborút vagy komolyabb betegséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror Renho...
2015.09.02. 12:32
A föld azon részeinek is megvan a maga jóléti társadalma, sőt, jóval több lelket számolnak, mint Európa összesen. Viszont a társadalmi kasztok között sokkal nehezebb az átjárás, és erről többek között maguk az alsó társadalmi rétegek tehetnek (ahogy itt is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2015.09.02. 17:53
Minél több ember van, annál gyorsabb lesz a szaporodás üteme. Tehát ha 9mrd-an leszünk akkor negyedével felgyorsul. Az pedig nem kifogás hogy a fejletlen régiókban túlnépesedés, ha elfogy a vizük vagy háborúzni kezdenek, akkor ugyanígy csörtetnek majd hozzánk Röszkén keresztül az EU-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!