iPon Hírek

Tuningolva, egyedi hűtéssel jön az új Sparkle VGA

Dátum | 2012. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Calibre sorozatot erősítő, Calibre X660 Dual Fan névre keresztelt újdonság GeForce GTX 660 alapokon nyugszik és több tekintetben is különbözik a referencia modellektől. A gyártó friss videokártyája GK106-os kódnévre hallgató GPU-ra támaszkodik, amely 960 CUDA maggal áll a felhasználók rendelkezésére. A GPU és a 2048 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 192-bites adatsín teremt kapcsolatot, azaz a memória alrendszer ezúttal is aszimmetrikus felépítésű, ahogy azt már megszokhattuk.


A gyártó a GDDR5-ös fedélzeti memória esetében 6008 MHz-es effektív órajelet alkalmazott, ami megegyezik a referencia értékkel, a GPU esetében azonban már némi tuningra is futotta: az egység 1059 MHz-es alap- és 1124 MHz-es boost órajelen ketyeg. Összehasonlításképpen: a referencia modelleknél a GPU 980 MHz-es alap- és 1033 MHz-es boost órajelen üzemel.

A Sparkle szerint a GPU tuning hatására nagyjából 8%-os teljesítménynövekedésre számíthatunk. Ennél is jobb hír, hogy a termék egyedi, Dual Fan típusú hűtést kapott és minőségi alkatrészeket alkalmaz, így stabilan, megbízhatóan üzemel. A komponensek hűtéséről gondoskodó videokártya hűtő két darab PWM támogatással is ellátott légkeverőt, három darab 6 milliméteres átmérőjű hőcsövet, valamint számos alumínium hűtőbordát alkalmaz. A szemrevaló videokártya hűtő minden fontos komponens hűtéséről gondoskodik, a GPU-t pedig 15 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékleten tartja, mint a referencia megoldások – mindezt persze a gyári hűtőknél halkabban is teszi.


A Calibre X660 Dual Fan videokártyán két dual-link DVI-D, valamint két HDMI 1.4-a videó kimenet kapott helyet. Az újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám arról még nem hullott le a lepel, hogy pontosan mennyibe fog kerülni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!