iPon Hírek

TurboFan ventilátort szabadalmaztat az Nvidia

Dátum | 2014. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jelek szerint az Nvidia szabadalmaztat egy újfajta ventilátort, amely a TurboFan fantázianevet viseli. Az újdonság tulajdonságairól már rendelkezésre áll egy dokumentum, amelyből kiderül, miért is olyan érdekes. A TurboFan koncepciójának alapját az képezi, hogy a fejlesztők szerették volna ötvözni a radiális és axiális ventilátorok előnyeit. Az így elkészült megoldás segítségével a horizontálisan és vertikálisan beszívható friss levegő mennyiség maximalizálható, a levegő pedig hatékonyan eljuttatható a kívánt célterületekre, legyen szó a GPU-ról, vagy a ventilátor közelében elhelyezkedő VRM áramkör komponenseiről.
Az új szabadalomra támaszkodó hűtőventilátorok papíron hatékonyabbak, mint az átlagos társaik, és a kialakításuknak hála még halkabbak is. Ezeknek hála az új technológiával csökkenthető lesz a GPU üzemi hőmérséklete, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben a zajszint is elfogadható szinten marad. Az persze egyelőre nem derült ki, hogy a TurboFan hagyományos társaihoz képest számszerűsítve milyen előnyöket kínál. Hogy mely videokártyákon láthatunk majd TurboFan típusú ventilátorokat? Leghamarabb valószínűleg csak a következő generációs Maxwell alapú termékeken.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. lorddiablo
2014.06.06. 10:32
Nem értem, hogy ez miben jobb, mint az eddigiek. Az ellen-keresztáramú ventilátort eddig akkor alkalmazták, amikor az áramlás síkját a nyák síkjával párhuzamosan akarták megoldani, hogy az alá a kártya alá még lehessen pakolni. A beszívás és a kifújás hátul történik. Az axiális átömlésű ventilátorokat akkor alkalmazzuk, ha a kilépés is axiális, azaz a ventilátor alatt van a hűtőborda. Ha megnézitek, az MSI 6600 GT kártyáját, gyakorlatilag ugyanezt alkalmazta, csak az állórész már maga a borda volt. Azért kíváncsian várom a fejleményeket, mennyi igaz az ígért növekedésből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szilagyiv
2014.06.06. 10:42
Nem lenne egyszerűbb a Dyson-tól licencelni? Ők talán előrébb járnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NimKorko lordd...
2014.06.06. 10:43
Én ezt most itt úgy értelmeztem, hogy a radiális is forog, tehát az axiális beszívja a jó esetben hideg levegőt, amit a radiális szétterít a hűtőbordák között.
Habár általában ezt a sima radiálisok is hasonlóan végzik, ha jól emlékszem. Így max több levegőt kap a radiális.
Jó kérdés, hogy mennyire lesz ez hatékony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gyenesmart...
2014.06.06. 12:05
Ez nem olyan majdnem, mint amit az asus csinált?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NimKorko gyene...
2014.06.06. 12:20
Inkább az MSI RADAX ventije olyan:


Vagy legalábbis hasonló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!