iPon Hírek

Tűzoltás hanghullámokkal

Dátum | 2012. 07. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) nemrég bemutatott egy új tűzoltórendszert, amely hanghullámokat használ a lángok megfékezésére. A technológiát kifejlesztő kutatócsoport két hangfalat helyezett el a meggyújtott üzemanyag két oldalára, hogy demonstrálják, hogyan kontrollálhatók a lángok az akusztikus mező segítségével. A hanghullámok fokozták a levegő áramlási sebességét, aminek hatására elvékonyodott a láng azon részén, ahol maga az égés történik. Az ilyen módon „meggyengített” lángot pedig könnyebb eloltani. Ezzel egy időben a hanghullámok az üzemanyagot is megkavarták, ami így gyorsabban párolgott, és szélesebb, de kevésbé intenzív lángon égett, ami szintén megkönnyítette a tűz megfékezését. És ami a legjobb: mindezen hatások eléréséhez nem szükséges elviselhetetlenül hangosan bömböltetni a hangfalakat.

Ahogy Matthew Goodman kutató elmondta, az égés fizikája még mindig tartogat meglepetéseket a tudósok számára. Azt is hozzátette, hogy remélik, hogy a mostani kutatás új lendületet és ötleteket ad majd a téma tanulmányozói számára.Maga az alapötlet egyébként nem új. A 20. század elején egy Heinrich Rubens nevű német fizikus már kísérletezett valami hasonlóval. Egy több helyen kilyuggatott csövet használt, amelybe gázt töltött, és egy hangszórót is rákötött a rendszerre. A gáz meggyújtása után a lyukakból előtörő lángok magasságát manipulálni tudta a hangfrekvencia megváltoztatásával. (A kísérlet dubstep-verziója itt megtekinthető.)

A DARPA 2008-ban jelentette be, hogy kutatásba kezd annak kiderítésére, lehetséges-e elektromágnesség vagy hanghullámok segítségével valóban használható tűzoltórendszert létrehozni. Indoklásul azt hozták fel, hogy bár a lángok kioltásának témájában folyamatosan kiterjedt kutatások folynak, az elmúlt ötven év során gyakorlatilag semmi új eredményt nem sikerült felmutatni.

A DARPA által meghirdetett Instant Fire Suppression projekt elsődleges célja az volt, hogy új módokat találjon a zárt térben terjedő lángok megfékezésére, például egy repülőn vagy hajón, ahol a fellobbanó tüzek általában végzetesnek és rendkívül nehezen kontrollálhatónak bizonyulnak.


Mivel a láng úgynevezett hideg plazma, vagyis mobilis elektronokat és lassú ionokat tartalmaz, a kutatások kereszttüzébe az került, hogyan lehet ezek áramlását befolyásolni és a tűz megfékezésének szolgálatába állítani. Az első eredményeket 2012 januárjában hozták nyilvánosságra, amikor is bemutatták, hogy egy kis területen (10 cm2) fellobbanó tüzet sikeresen kontrollálni tudnak egy elektromos mező segítségével. Az elektromos mező elsősorban a lángok irányának megváltoztatására volt alkalmas, kioltásukban kevésbé jeleskedett. Ez azonban szintén hasznos lehet, ha például megfékezhetetlen tüzek között akarunk biztonságos átjárót létrehozni, vagy egy helyben akarjuk tartani a lángokat, megakadályozva tovaterjedésüket.

A kutatás következő lépése a most kikísérletezett módszerek praktikusabb formában történő megvalósítása lesz, hogy azok a laboron kívül fellobbanó lángok ellen is bevethetők legyenek.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. zodiac83
2012.07.19. 09:56
No akkor jöhet a Walls of Jericho projekt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.07.19. 11:54
Ez tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MZperX75
2012.07.20. 10:55
egy vödör víz egyszerűbbnek tűnik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2012.07.20. 13:34
üzemanyagra víz? kár volt a témához szólnod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nextman
2012.07.23. 11:06
Egyszerubbnek egyszerubb pedig
Csak nem annyira hatekony
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2012.07.23. 21:42
A sok hangszórós képnek fura hatása van görgetés hatására. Másnak is feltűnt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!