iPon Hírek

Tűzveszélyes a Galaxy Note7, visszahívják

Dátum | 2016. 09. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A termékek visszahívása manapság már nem túl meglepő dolog, előfordulnak szériahibás készülékek az élet minden területén. Az elmúlt években az autóipar kapcsán lehetett hallani a legnagyobb példányszámú visszahívásokról, most azonban a Samsung miatt kell ilyen esetről beszámolnunk. A dél-koreaiak nemrégiben kereskedelmi forgalomba bocsájtott csúcsmodellje világszerte sokak elismerését vívta ki, szinte minden tesztelőt meggyőzött a friss zászlóshajó. A Samsung természetesen örömmel gyűjtötte be az elismerő szavakat, ám nem kellett sokáig várni arra, hogy a jó szereplés rémálomba forduljon át. Kiderült, hogy a néhány hete elérhető masina tűzveszélyes, ezért most a Samsung nem a dicséreteket, hanem az eddig eladott okostelefonokat kezdi begyűjteni.
Alig, hogy a boltok polcain landolt a Galaxy Note7, máris kiderült róla, hogy nagyon súlyos megbízhatósági problémával küzd. Rövid idő alatt több tulajdonos is jelezte a Samsung felé, hogy felrobbant a masina akkumulátora vagy egész egyszerűen csak kiégett a belseje. A vállalat hamar kivizsgálta az egymástól függetlenül bejelentett eseteket, és hamar kiderült, hogy nem egy rossz töltőkábel vagy a helytelen használat okozza a gondot, hanem a Galaxy Note7 hardveres hibától szenved. A Samsung a probléma súlyosságára tekintettel azonnal lépett, és megtette a legnehezebb döntést: elrendelte a teljes széria visszahívását és minden régióban beszüntette a forgalmazást.
A vállalat a hivatalos közleményében elárulta, hogy a vizsgálatai szerint az akkumulátor a ludas a tűzesetekben, a cellák működésének hibája okozza a megbízhatósági gondot. Információink szerint egyébként Kínába más akkumulátorral került bevetésre a Galaxy Note7, mint a világ más tájain, és innen egyelőre nem is érkezett egyetlen hibás példányról sem bejelentés, ami közvetve megerősíti az akkugondról szóló jelentést. A Samsung hangsúlyozza, hogy nagyon alacsony a meghibásodások aránya az értékesített okostelefonokhoz képest, szóval semmi esetre sem szeretne a vállalat pánikot előidézni a felhasználók körében. A hivatalos közlemény szerint szeptember 1-jéig összesen 35 esetet jelentettek a tulajdonosok a gyártónak, és bár pontos számokat nem tudunk, minden bizonnyal több millió okostelefon van már napi használatban.
A következő napokban, hetekben a Samsung átvizsgálja minden beszállítójának akkumulátorát, hogy megtalálja, melyik telep okozhatja a gondokat. Ha ez megvan, akkor értelemszerűen át kell szűrni minden készüléket aszerint, hogy milyen akku található benne, és a hibás alkatrészt felvonultató okostelefonok energiaforrását ki kell cserélni. Azt nehéz megmondani, hogy ez milyen hosszú folyamat lesz, de a Samsung elmondta, hogy a biztonságot tartják szem előtt, és minden döntést ennek fényében hoznak meg mostantól.
Mivel, mint napjainkban a legtöbb okostelefonnak, a Galaxy Note7-nek is beépített az akkumulátora, így a Samsungnak gyakorlatilag nem volt más választása, teljesen új készüléket kell adnia azoknak, akik már megvásárolták a vállalat új csúcsgépét. A Samsung természetesen a Magyarországon értékesített okostelefonokat is ingyenesen cseréli a következő hetekben. És a vállalat az esetlegesen felmerülő kérdésekre is folyamatosan válaszol a következő telefonszámon: +36-80 SAMSUNG vagyis +36-80-726-7864. Ennél rosszabbkor nem is jöhetett volna a Samsung történek egyik legnagyobb volumenű visszahívása. Hogy miért? Nos, az Apple éppen most fogja bemutatni az iPhone új generációját, és a pluszosított iPhone 7 így teljesen szabad pályát kapott a csúcson. A Samsung éppen ezt szerette volna elkerülni azzal a lépéssel, hogy már augusztusban kereskedelmi forgalomba küldte a Note család legújabb tagját. Most viszont, ha vissza is tér a boltok polcaira a Galaxy Note7, még azzal is meg kell birkóznia, hogy visszanyerje az érdeklődők bizalmát. A hírek megjelenését követően a Samsung becsült piaci értéke 2,5 százalékkal, mintegy 7 milliárd dollárral esett vissza.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. twollah
2016.09.03. 11:09
Ahol dolgoznak ott hibaznak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tibaimp twoll...
2016.09.03. 11:52
Ez így van, és szerintem még akár jól is kijöhetnek belőle azzal, hogy nem söpörték a szőnyeg alá, hiába "csak" 35 eset történt eddig.
Mondjuk a 7 milliárd dolláros visszaesés elég komoly...
Fejek fognak itt hullani, az az érzésem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. HGIceman
2016.09.03. 12:24
Én azt nem értem, miért kell egy modellbe több gyártótól származó akkut beépíteni. Mivel valószínűleg itt is ez okozta a problémát. Mármint az egyik gyártó akkuja nem bírta a telefon töltési ciklusát, valószínű lassabb töltésnél elő sem jött volna a hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sutyko_hop...
2016.09.03. 13:00
Ekkora baki ugyan ritka, de elkepzeltem ha az ajfonokkal fordulna ez elo az apple kihozna egy kevlar suit-helmet kombot jo dragan, direkt az adott modellhez jol korbeideolgizalva.
A reklamban taborozokkal ilusztralva, hogy meg tuzrakashoz is jo.

Lasd ajfon kesztyu.

Lehetne kinai masolatokat is kapni sult alma logoval amik nem igazan vedenenek meg, sot az extra olcso meg langra is kapna....


Azert hozza tennem a helyukben utana neznek az adott akkugyarto kapott e "extra" penzt a konkurens, cefres cegtol.
Mert igen erdekes az egybeeses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa sutyk...
2016.09.03. 14:05
Valszeg saját akksit használtak, elvégre a Samu akksi-nagyhatalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06
2016.09.03. 15:34
Ezért nem kéne erőltetni a beépített aksikat. Nemrég még a moduláris telefonokat akarták erőltetni erreföl jönnek a beépített szarságokkal akárcsak az Apple. Meglátszik mi lett az eredménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Derivel HGIce...
2016.09.03. 15:36
Azért van több beszállító, mert egy cég nem bírná az óriási keresletet. Ugyanez volt a pl. az S7 processzorával is, ezért voltak különböző CPU-k benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2016.09.03. 15:41
Minden nagy márkánál így van. Ha szétszedtél két egyforma Samu tévét anno akkor feltűnhetett hogy az egyikben rendes Samu képcső van, a másikban pedig Philips, Thomson stb... hiába ugyanazon modell, ugyanazon típus. Nem ismeretlen dolog ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... sutyk...
2016.09.03. 15:48
Pontosan erre gondoltam, amikor megláttam az első hozzászólást. Ha az apple hibázna (fele)ekkorát, mindenki ezen élvezkedne, hogy ennyire szar, mégis drága. Nem, ők is ugyanúgy visszahívnák, csak tovább lenne beszédtéma. Amikor a nagyobbik 6-nak csak annyi baja volt, hogy meggörbült, ha ráültél, attól is hetekig zengett a sajtó és a fórumok.

@pdx06
Ez nem annyira exkluzív hiba, még a cserélhető akksis időkbe is volt robbanó akksis baki, például a Nokiánál, de az LG-nél is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.09.03. 17:11
legalább olvasd végig amit linkelsz!

LG-hez: "kiderült, hogy mégsem a telefon a bűnös, hanem az áldozat kollegája kummantotta ezt, amikor véletlenül fejbecsapta a vétlen férfit egy általa kezelt géppel."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SgScorpion
2016.09.03. 17:48
Bár valóban ritka eset, eszméletlen veszélyes tud lenni, ha felrobban a telefon.

Jó döntés volt ez a Samu részéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... LGx
2016.09.03. 18:25
Kérdés, hogy az akku sem robbant fel, vagy csak a halálesethez nem volt köze, mert a frissítés az előbbit egyértelműen nem tagadja, csak az utóbbit.

A lényeg, hogy mobil akkuk időről időre pukkantak el és nem a cserelehetőség elvétele hozta be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ
2016.09.03. 21:49
Nemrég volt az eset a szifonos hapival aki kerékpározott , eldőlt és szerencsétlenül pont arra a felére , amelyik zsebében tárolta a telót , mert az , a ráesés/ ütés pillanatában felrobbant ! jól meg is égett , fénykép is volt róla meg bővebb cikk... jah és ott is az akksi !
szerk.: no meg van:

http://www.ctd.hu/egy-biciklis-megegett-az-iphone-ja-miatt/

Ők egyszerűen azt ajánlották a felhasználóknak, ne hordják mobiltelefonjukat a zsebükben.
A lítiumion-akkumulátorok napjainkban a legelterjedtebbek, a mai okostelefonokban és laptopokban is ezek találhatóak. Bár ritkán melegszenek túl, ha mégis, akár kigyulladhat vagy fel is robbanhat az aksi: több légitársaság ezért be is tiltotta az akkumulátorok szállítását, a tűzveszélytől tartva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FFeller sutyk...
2016.09.04. 08:39
Szerintem meg inkább csak azt mondaná, hogy víz alatt töltsed. Máskor is ez ment, ne fényképezz nappal szemben meg így tartsad, oszt lesz térerő, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.09.04. 16:59
URAMISTEN! hat nehogy mar az apple hibaja legyen, hogy egy hatalmas utes hatasara az akksi felrobbant!! uramisten... AKARMILYEN li-ion akksit ha felszursz, vagy akkorat rautsz valamivel, ami peldaul egy biciklis esesnel akar egy lassu 10km/oras sebessegnel elofordulhat, az megserul, felrobban, savat ereszt..iphone, samsung, lg, szarphone, de akar egy sima taviranyito akksija is... en motorozok, de soha nem tennem a zsebembe a telefonom, pont azert, mert egy kissebb koccanasnal is erheti akkora utes, hogy megserul... gondolkozni kell, nem egybol hibaztatni
persze hogy jo focim lett, hogy az iphoneja miatt egett meg a laba, jo kis clickbait, de csak a retardaltaknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bihus
2016.09.05. 11:38
Egész korrektül lereagálták. Érdekes, hogy ilyen kis hiba is mekkora költséggel jár...

Sajnos itt zsigeri érzelmeken kívül azért érdemes tisztán látni: ha egy ilyen egy S7-essel történik, azt már nem biztos, hogy visszahívták volna. Abba kb. belebukik még egy Samsung is.

iPhone 4-es balhéval a fentiek értelmében nem lehet összevetni, másrészt itt azért egy jogi kategóriával feljebb vagyunk, antenna-hiba miatt senki nem fog meghalni, tűzveszélyes akksi az már más eset.

Biciklis balesethez, nyilván az összes akksira, és gondolom a telefon használati utasításába is beleírják, hogy ne ütögesd, mert az akksi felrobbanhat. Bár a telefont akár még lehetne is úgy tervezni, hogy ne robbanjon fel ilyen esetben sem. Lehet, hogy lesz még ilyen is később... egyelőre sajnos ott tartunk, hogy 3 milliméter vékony legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!