iPon Hírek

Twitter Lite – Szerényebb adatforgalom mellett csicsereg

Dátum | 2017. 04. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook, a Youtube és még néhány más közösségi szolgáltatás is rendelkezik szerényebb hálózati infrastruktúrához tervezett alkalmazással, és mostantól a Twitternek is van már ilyen felülete. A Twitter Lite révén a szolgáltatás szélesebb közönséghez juthat el, ami jól jöhet a mikroblog számára. A vállalat közleménye szerint a legtöbb okostelefon még mindig nagyon gyenge adathálózatokon keresztül kommunikál. A GSMA felmérésére hivatkozik a Twitter, ami alapján 3,8 milliárd okostelefon kapcsolódott az internethez 2016 végéig, és ezeknek megdöbbentően nagy része, mintegy 45 százaléka még mindig 2G hálózaton keresztül csatlakozott a világhálóhoz. Ezért van tehát nagy szükség még 2017-ben is az adatforgalom lehető legjobb optimalizálására. És ezért van szükség az adatbarát Twitter felületre, ami valójában nem egy alkalmazás, hanem egy különleges weboldal.
A Twitter Lite tervezése ott kezdődött, hogy a cél a minél kisebb méretben való megvalósítás volt, éppen ezért a különálló applikációt rögtön elvetette a vállalat, az új felület egyetlen megabájtnyi helyet sem foglal el az okostelefonon. Az újdonság a különálló alkalmazás helyett egy új honlap lett, így egyszerűbb is, mint a normál Twitter applikáció. A kellemesebb sebesség már a betöltéskor tetten érhető lesz, ugyanis 30 százalékkal hamarabb jön be így a Twitter, mint a teljes értékű programmal, és még a navigáció is tempósabban történik majd. Fontos, hogy eközben szinte mindent ugyanúgy el lehet érni benne, mint a normál alkalmazásban. Megtekinthető a saját idővonal, a tweetek, az értesítések, a multimédiás tartalmak és egyebek mellett persze a direkt üzenetek is. A Twitter ígérete szerint kb. 40 százalékkal lehet javítani az adatforgalmon az új felület használatával, és a lap beállításaiban még bekapcsolható egy extra adatmegtakarító (Data Saver) lehetőség is, amivel akár 70 százalékkal is lentebb faragható az adathasználat a kiindulóponthoz képest.
Ha valaki a Google Chrome-on keresztül nyitja majd meg androidos okostelefonról a Twitter Lite felületet, akkor a rendszer meg fogja kérdezni, hogy szeretné-e, ha könyvjelzőt hozna létre a böngésző, amit utána úgy lehet kitenni akár a kezdőképernyőre is, mintha egy külön applikáció lenne. Ez egy nagyon jó lehetőség a Chrome-ban és a Twitter Lite mellett külön jól jön. És szintén a Chomre böngésző nyújtotta lehetőségeket kihasználva, még az értesítéseket is azonnal megkapja majd a felhasználó. A képek megjelenítése akár ki is kapcsolható, de homályos előnézet is beállítható szintén az alacsonyabb adatforgalom jegyében. A Twitter Lite kínál átmenti offline támogatást is, ami akkor fog igazán jól jönni, mikor tényleg nagyon rossz a hálózat vagy egyáltalán nincs is lefedettség.
A Twitter mihamarabb szeretné ismertté tenni a Twitter Lite-ot, éppen ezért már egy nagyszabású promóciót is elindított. A Vodafone az Indiában induló Premier League Twenty20 kriketbajnoksággal összefüggésben reklámozza kiemelten a mobilos Twitter Lite felületet. A sportesemény napokon belül kezdetét veszi, és a Twitteren lehet majd folyamatosan értesülni a legfrissebb információkról, amit a Twitter Lite használatával érhetnek el legsimábban az indiai felhasználók, hiszen ez az ottani 2G hálózatok mellett is megfelelően teljesíthet.
A Twitternek bizony szükség is van egy olyan felületre, amivel még több embert érhet el, mert évek óta komoly gondokkal küzd. A felhasználói bázis régóta nem nő olyan mértékben, mint ahogy azt a befektetők várnák, és ez időről időre a bevételi mutatókon is tisztán látszik; legutóbb 167 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el a mikroblog. Míg a Facebook már 1,86 milliárd regisztrációnál tart, addig a Twitter esetében nagyjából 320 milliós felhasználói bázisról beszélhetünk, ami az utóbbi időszakban csak 2 millióval növekedett, miközben a Facebook zászlaja alá 72 millióan csatlakoztak. Ezen a tendencián persze több mint valószínű, hogy a Twitter Lite felület sem fog egy csapásra változtatni, de a vállalat reménykedhet abban, hogy azért ennek a segítségével olyan új területekre is eljuthat a szolgáltatás, ahol eddig a gyenge infrastruktúra (internet, mobilhálózat) miatt esélyt sem adtak neki az emberek. A Twitter Lite felület világszerte elérhető ettől kezdve a mobile.twitter.com honlap látogatásával. És mivel web alapú, így platformtól függetlenül látogatható és mindig a legfrissebb fejlesztésekkel rajzolódik majd ki a felhasználók ujjai alatt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!