iPon Hírek

Txtr Beagle, kamu e-olvasó szinte ingyen?

Dátum | 2012. 10. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Txtr nevét minden bizonnyal kevesen ismerik, pedig a német vállalat rengeteg energiát fordít az elektronikus könyvek piacára. Minden fontos rendszerre külön alkalmazással rendelkeznek, és több mint 700 ezer könyvből álló választékkal szolgálnak, amelyek között rengeteg best-seller és díjazott mű fedezhető fel.

Hardveres olvasóval sem most először próbálkoznak, de a Txtr Reader sosem aratott nagy sikert. A készülék jó volt, de nem tudták versenyképes áron kínálni - a rengeteg hasznos funkció (volt benne például még mobilnet is) nem ellensúlyozta a több mint 300 eurós árat.

A vállalat azonban nem hagyott fel a piacbővítés tervével, és újabb masinával álltak elő, de ezúttal a másik végletet vették célba. A Beagle néven érkező olvasó annyira minimálisra sikeredett, hogy egy combosabb keményfedeles könyv áráért dobálják majd.


Az újdonságban ugyan nem hogy mobilnet képesség, de még Wi-Fi sem lesz, ellenben Bluetooth már igen. Így az olvasnivaló nem az internetről, hanem az okostelefonunkról érkezik majd. Maga a Beagle ugyanis annyira gyenge, hogy nem képes magától feldolgozni az e-könyveket, így a telefonra telepített alkalmazás alakítja azt át neki képekké. Így nem is fér rá 4-5-nél több könyv. Pontos információk még nincsenek arról, hogy ez hogy fog működni, de jó esély van rá, hogy így kb. egy digitális képkeretet kapunk a pénzünkért, némi szoftveres rásegítéssel.

A Beagle kijelzője 5 hüvelykes átlójú lesz, a felbontása pedig 800 x 600 képpontos és 8 árnyalatos fekete-fehér színnel operál majd. Emellett egy állapotjelző LED is helyet kapott rajta: ha kék a Bluetooth aktivitását követi, ha piros pedig az akkumulátor állapotáról tájékoztat minket. A könyveinket a 4 GB-os méretű háttértáron tarthatjuk, ami fix, tehát nem bővíthető microSD-vel.

A méretei jók a gépnek, a piac legkisebb ilyen célú eszköze lehet. A teljes térfogata mindössze 100 cm3, a felülete 140 x 105 milliméter és nagy része 4,8 milliméter vastag, ám a telepnél 14 mm-re hízik. A súlya elemek nélkül 111 gramm, velük pedig kb. 128 körül lehet, de ez már az aktuális áramforráson múlik. Ez ugyanis lehet hagyományos AAA formátumú alkáli elem, de 1,5 V-os újratölthető lítium ion, vagy NiMH kivitelű is. Ezekből két darab kell a működéshez. Egy elemcserét követően a vállalat szerint 12-15 könyv olvasható vele végig.

A Txtr Beagle az áránál, és a képességeinél fogva, leginkább egy okostelefon mellett lehet a mindennapi társunk. Meg nem erősített hírek szerint, némely szolgáltatónál a komolyabb mobilok mellé ajándék kiegészítőként adnák a Beagle-t. Ezzel a készülékek vonzóbbá válnának, és a szolgáltatónak sem kerülnek sokba egy ilyen akció, elvileg ha nem ajándékként megy majd a gép, akkor mindössze 10 eurót kérnek majd érte. Az olcsóság négy színben vihető majd haza, piros, türkiz, drapp és lila között választhatunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. zodiac83
2012.10.17. 17:58
Nofene. Eddigiek alapján egész életképes koncepciónak tűnik. Bár ez az 5 colos kijelző nem tudom mennyire ideális könyvekhez.
Nincs tapasztalatom könyvolvasók terén.
Suli szinten sem lenne rossz, ha több könyvet lehetne rajta tárolni (márha elterjedne az e-tankönyv). Mondjuk kisebb terjedelmű egyetemi jegyzetekből elférhet rajta akár nagyobb mennyiség is. Talán érdemes lenne nagyobb méretű háttértárral is próbálkozni. Sokkal nem lehet drágább, ha ennyiből kihozzák a 4GB-os modellt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 620hun
2012.10.17. 18:29
Inkább legyen 10 000, de kell a nagyobb kijelző, és a független működés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zord01
2012.10.17. 19:12
Én inkább szavaztam volna egy minusz bluetoot modem + egy kábel és 10MB memóriára. Felteszek rá 2-3 könyvet, de azt telefon nélkül tudnám olvasni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sturmtiger
2012.10.17. 19:13
zodiac83 5 colos kijelző szerintem kicsit kicsi, bár egy col különbség van a Kindle 4 és ez között, és a Kindle épp jó. A baj ott van hogy ez nem PRC vagy valami hasonló e-reader formátummal dolgozik hanem képekkel, amivel ugye az a baj hogy nagyok. Ezért nem is fér fel rá több könyv.

A másik baj ezzel a txtr-el hogy ugye a képeken semmit sem lehet változtatni olvasás közben, se betűméretet se tagolást se képernyő forgatást, egyszóval küldheted újra ha valami nem jön össze elsőre, bár nem tudom hogy az app egyáltalán engedi e ezeket a módosításokat.
Az ergonómiára pedig csak annyit tudok mondani hogy sokkal kényelmesebb a készülék oldalára helyezett lapozó gomb mint ami a képernyő alatt van.
Bocs ha Kindle fannak tűnök de sokat kipróbáltam mire emellett tettem le a voksom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LavX
2012.10.17. 20:54
ennyiért ajándék! amint lehet, veszek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ultrabukta
2012.10.18. 07:02
E-hulladék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2012.10.18. 14:13
Egy MicroSD foglalat szerintem is elfért volna rajta s akkor még kevesebb háttértár is elegendő lenne, ellenben kicsivel "önállóbb" lehetne, max nem 4,8mm lenne, hanem pl.~6mm

Egyébként tud alaki valamit az e-papír-ról?
Vagy az annó cikkezett Cseh deszkáról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zevilaga
2012.10.22. 13:24
"a Beagle ugyanis annyira gyenge, hogy nem képes magától feldolgozni az e-könyveket, így a telefonra telepített alkalmazás alakítja azt át neki képekké." Csak én gondolom úgy, hogy a szövegek feldolgozása sokkal gyengébb hardvert igényel mint a képeké? Nem sok értelmét látnám ha valóban képekként jelenítené meg az ebookok oldalait. Akkor lehetetlen lenne a betűméret skálázása is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX zevil...
2012.10.22. 13:48
Szerintem nem, szöveg kódolt, kell hozzá szoftver ami kezeli és elég igényesek. Képet meg már digitális képkeretek is megjelenítik, szerintem kisebb a hardver igénye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!