iPon Hírek

Ubisoft: kevesebb játékadaptáció

Dátum | 2010. 01. 21.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Kétség sem férhet hozzá, hogy a filmekből készült játékok az esetek 99%-ban még a közepes szintet sem ütik meg, ami nem is csoda, hiszen a stúdióknak nagyon kevés idő alatt kell összedobniuk a programot. A rövid fejlesztési idő ellenére az ilyen játékok készítése bizony nem két fillérjébe kerül a kiadóknak, hiszen már a filmek licenszének megvásárlása is komoly pénzeket emészt fel. Ennek fényében nem is annyira meglepő, hogy a francia Ubisoft bejelentette, a jövőben inkább saját, jövedelmező címeire fog összpontosítani, és sokkal kevesebb játékadaptációt ad ki.


Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogunk egyetlen ilyen típusú programot sem kapni tőlük, de ne várjunk minden film után egy hasonló címmel ellátott programot is. Érdekes, hogy ez az ötlet nem sokkal az Avatar: The Game megjelenését követően merült fel, hiszen a játék még az emészthetőbb próbálkozások közé tartozik és eddig 2,5 millió darabot értékesítettek belőle. Míg más cégek ölni tudnának ilyen eladásokért, a Ubisoft bukásként tekintett rá, hiszen a film sikere miatt legalább kétszer ennyi eladott példányt vártak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. lajthabala...
2010.01.21. 21:58
Mit vártak? A játékot ebben a pillanatban legalább 10.000-en seedelik... Megértem, ha csak a nagyon nagy bevételt igérő játékokat fogják fejleszteni a jövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iceblade
2010.01.21. 22:00
nekem sem jött be a game, max 1-2 óra game aztán del. és jó ötletnek tartom hogy nem csinálnak minden filmből játékot mert nem igazán tudnék olyat mondani ami nagyon ütött volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Prof01
2010.01.21. 22:20
Pont azért lett ilyen magas az eladás, mert sokan megvették a film rajongók közül. És azért nem lett magasabb (ahogy az Ubisoft szerette volna), mert a többi réteg tudta, hogy nem lesz nagy szám, mint a többi adaptált játék.

lajthabalazs: Nagyot tévedsz. Cod: MW2-nek miért volt magas az eladása? Pedig biztosan többen töltötték, mint az Avatar-t.
Talán azért, mert nem csak PC létezik.
Az MW2-ből Angliában 5%-os mindössze a PC-s eladás, a többit a 2 konzol tette ki (x360, Ps3), ahol sokkal kevesebben warezolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. polarx
2010.01.21. 22:44
Prof01: ne hasonlítgassuk már magunkat más országokhoz.. én is megvenném az összes létező játékot ami tetszik ha nem mo-n élnék és nem ennyi volna a minimálbér meg a költségek stb stb. így meg kb azokat a játékokat veszem meg amik tényleg nagyon nagyon tetszettek de azt is csak 1 év után amikor már 5e környékén van egy game. számomra többet nem érnek a játékok, max ha ilyen olaj kutam volna meg vele együtt egy kifogyhatatlan pénztárca.. szóval értitek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. phh
2010.01.21. 23:01
Hát ja. Nem mind1 hogy valaki 1000 (az nagyon alacsony az USA-ban) dollár keres és 50 dolcsi egy játék vagy vki 70.000et (ami szintén nem egy magas összeg) és 12.000 egy játék (a legűjabbak általában ennyibe kerülnek PC-n). Ilyen fizetések mellett nem csoda ha az emberek nem veszik a játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YuGabe
2010.01.21. 23:21
polarx: teljesen igazad van, csak tudod a magyarok pont nem a világ közepe, és éppenséggel a játékeladásoknak kábé a 0%-at teszi ki magyar vásárló, ezért pont leszarják a magyarokat. Úgyhogy ne gondold azt, hogy bárkit is érdekel az, hogy mit veszel meg meg mit nem, mert nem a magyar piac egyik játék célközönsége sem, sosem volt az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Prof01
2010.01.21. 23:52
polarx:
Ki hasonlított itt össze, mit?
Nem is beszéltem magyarokról. Nem tudom honnan vetted ezt, mert a cikkben se említenek magyarokat. Egyébként a magyar eladás egy nagy nulla, szal nem is érdemes számításba venni.
Pont azért Angliát hoztam fel, mert ott jelentősek az eladások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajthabala...
2010.01.22. 06:47
phh:

Ha 1000 dolláros fizuból meg lehet venni egy 50 dolláros játékot (20-ad rész), akkor 70.000Ft-ból 3500Ft-os játékot lehet megvenni ugyanolyan nagy kedvvel. Ahogy polarx okosan megjegyezte, a játékok ára esik, elég meredeken, mivel elsősorban az aktualitásukat kell megfizetni, lévén, hogy a másolatnak nincs jelentős többletköltsége. Tehát nem kevesebb játékot kell venni, mint az amerikaiaknak, hanem később kell megvenni ugyanannyit. Addigra a játékhoz szükséges hardware is olcsóbb lesz. A vasfüggöny mögött 15-20 év volt a technikai lemaradás. Most már csak 2-3. Sokkal boldogabb lenne az élet idehaza, ha ezt elfogadnánk, mint ha folyamatosan amiatt csorogna a nyálunk, amit az amerikaiak megengedhetnek maguknak, és amit mi csak 3 év múlva fogunk tudni megengedni.

3 évvel ezelőtt egy 8800 GTX vagy Ultra 180.000Ft volt, most meg gyorsabb kártyákat adnak 25-30.000-ért. Aki kivárt, most játszhat a 3 éve még csak csúcshardveren futó játékokkal, amiket 2-3.000Ft-ért vesztegetnek. Kis türelmével spórolt magának 10 játékkal számolva több, mint 250.000Ft-ot, felébe-harmadába kerültek a játék-kiadásai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2010.01.22. 09:16
lajthabalazs:

Pontosan

Csak túl erős a "média gépezete", mindenhol elözönlenek minket a Szuper Új Csodákról szóló hírek, cikkek, videók, demók, kütyük...
Melyik tizenéves ne gondolná hogy "fúúúú ez kell nekem, pont ez!"
Én mindig is le voltam maradva, nem is siettem soha behozni, én még most is szívesen veszek elő őskövületnek számító játékokat, amikhez olcsóbb lenne megvenni az egész gépet, mint egy alsó kategóriás videókártyát De ezt nem várhatod el minden egyes számítógép-őrült gyerektől, amikor ott látja az orra előtt az ennyire meg annyira színes szagos, szuper modern játékot, és ránéz egy Doom2re és azt mondja, hogy "hát mi ez a ***". Ajánlanám nekik, hogy gondolják át a "türelem rózsát terem" mondást, de úgysem figyelnének rám ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2010.01.22. 10:39
Nem hagyjuk figyelmen kivül, hanem az értéktelensége mellett érvelünk. Miért vennénk drágán olyasmit, ami 3 év alatt elveszti az értékét?

És én is értem, mire gondolsz, ciki a régi mobil, meg ciki, ha nem látja az ember premier előtt a legújabb filmeket, és ciki ha a gépében idősebb a hardver, mint két generáció, én is voltam tini, tudom milyen érzés, ha a suliban kiderül, hogy az ember nem látta a tegnap esti filmet a TV-ben.

De valóban ez az érték? Egy régebbi film már nem jó film, egy régebbi játék már élvezhetetlen? Szomorúak lehetnek a DVD-itek a polcon, ott ülnek, és senki sem nézi már meg őket, mert divatjamúltak. Én csak olyan filmet veszek meg, amiről tudom, hogy évente örömmel fogom újranézni.

Amúgy ha becsületesen szeretnél élni, akkor választanod kell, hogy 12.000-ért veszel játékot, és 300.000 ért gépet, és élsz a jelenben, vagy 3.000-ért veszel játékot és 100.000 ért gépet (esetleg még olcsóbban használtat) és élsz a múltban. És mind a kettő elfogadható életforma, attól még tudhatom, hogy mik a mai jó játékok, hardverek, sőt igazából némiképp a jövőben élek, mert a munkahelyemen is, és az egyetemen is a jövő technológiáival foglalkozom.

Az nem elfogadható, hogy azt állitják az illegálisan letöltők, hogy nincs más választásuk, bele vannak kényszeritve. Hiszen két választásuk is van, egy olcsó, meg egy jó. Addig lehet nyújtózni, amig elér a takaró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Csaber
2010.01.22. 11:28
Mikrobi:"vagy vehetek olyan játékot, amiről már nem is beszélnek az emberek, mert közben két újabb változat is megjelent, ez valahogy nem tud örömet szerezni. " Szerintem valahol a tied és Lajtha Balázs véleménye között van az optimális út vannak olyan játékok amit érdemes megvenni amikor még újnak számít a játék , és vannak amúgy jó játékok de nem ér meg 10K azokat később meglehet venni 1-3 év múlva is mivel a játék által nyújtott élmény ugyanaz lesz mint amikor új volt , viszont nem adtál érte annyi pénzt + vehetsz 2-4 játékot is 1 új áráért(jól jönnek uborkaszezonba) is és amúgy nem mindenki teheti meg hogy új hardvereket vegyen hogy fussanak a mai játékok , az én barátaim között is van olyan aki csak használt alkatrészeket engedhet meg magának és elvan a régi játékokkal is és nem bánkódik miatta

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2010.01.22. 21:47
A játéknak az a baja, hogy a film után akart elindulni, pedig az Avatar pont adta volna magát, hogy mindenki csinálhasson saját Na'vi karaktert és felfedezhesse saját maga világot, beilleszkedhessen saját maga az őslakók közé és saját maga dönthessen arról, hogy melyik oldalra áll.

Persze igaz, hogy egy ilyen játékot nem lehetett volna ilyen röpke idő alatt összedobni, pár év késéssel a film után meg már nem lett volna olyan érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tompika74
2010.01.25. 06:48
2002 körül vettem új számítógépet kb. 250 000-ért. Az új játékok lebutított grafikával éppen hogy csak elmentek rajta, fél éven belül pedig voltak olyanok, amik el sem indultak.

2006 -ban vettem megint új gépet kb. 240 000-ért. Ez már 2 évig bírta szusszal. (Grafikus kártya csrével 3 évig). Mondjuk a grafikát itt is sokszor le kellett vennem a minimumra A 2005-ös 3DMark a régi kártyával 1-2 fps-sel haldoklott (2006-os gépen)

2009-ben új gép 160 000-ért. Egy év után is minden megy rajta. Eddig ez a legidőtállóbb és a legolcsóbb gépem.
(Az összes árat monitor nélkül értettem.)

Vagy a hardver árak estek a válság miatt, vagy a gyártók próbálnak szélesebb skálán eladható játékokat gyártani, vagy a technológia kezd "felnőni" a feladatokhoz. Esetleg az összes egyszerre.

Mondjuk, még nem értük meg azt a kort, amire már 20 éve várok (az első számítógépem óta), hogy ne nekem kelljen a számítógép válaszára várnom így : , hanem a számítógépnek kelljen rám várakoznia ilyen képpel (vagy monitorral)

Az UbiSoft meg inkább csináljon olyan sikeres játékokat, amikből filmet készítenek. (Resdinet Evil forever !!! filmben is és játékban is. De inkább játékban )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2010.01.25. 09:47
lajthabalazs: well spoken, nagyon örülök, hogy ilyen hozzáállást is látni a fórumon, vagy Csaberét.

tompika74: a fejlesztés üteme az utóbbi időben kicsit belassult, a 2007-ben kijött Crysis még mindig az egyik legterhelőbb játék. Ez talán főleg a multiplatform fejlesztésnek köszönhető, ha átportolsz valamit egy konzolról, akkor nem fog kelleni neki az aktuális csúcsvas, ráadásul évek óta ugyanazokat az grafikus engine-eket használjuk. Jó ez így szerintem mindenki örült neki egy kicsit, hogy leállt az őrült tempó (ami idén egyébként új erőre kaphat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2010.01.27. 10:45
Bizony nem lett olyan jó az Avatar játék. A filmnek minden percét imádtam, de ez a játék - fejlesztési idő ide vagy oda - max középszerűnek mondható, egy Ubisofttól többet várnék el!

Láttam már sok embert aki megpróbált amellett érvelni hogy miért warezol, de ez még új, hogy a magyar eladások statisztikája nulla, ezért tökmindegy, a magyarokat letojják.

Én személy szerint a tavalyi évben 100 ezer forintot költöttem előzőleg letöltött dolgok megvásárlására eredetiben, legyen az szoftver, film, bármi. Ki nem állhatom a csökkentett eszközkészletű próbaverziókat, letöltöm a teljeset, ha tetszik megveszem. Windows 7-et is már első bétája óta használom, és ha lejár az RTM licenszem, veszek is iponon egy 64bites Win7Pro-t.

Avatar már más tészta. Gyanítom, hogy csak azért tartom középszerűnek, mert a megítélésemet feljavította, hogy nagyon tetszett a film. Ezért a ~9100 forintos árát zsebmetszésnek tartom.

Szerintem fölösleges azon vitázni, hogy mit hogyan és mikor érdemes megvenni, mindenesetre az illegális szoftverek egy eléggé érdekes módját szolgálják az ingyenélésnek. Szoftverben bármit letölthet illegálisan az ember, és így pénztárcától függetlenül ugyanolyan élményhez jut, mint az, aki pénzt költött ugyanarra a szoftverre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!