iPon Hírek

Ubuntu Edge - amikor a rekord sem elég

Dátum | 2013. 08. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Canonical valamivel több, mint egy hónappal ezelőtt, júliusban elképesztően merész tervekkel állt a világ elé. A vállalat célja az volt, hogy bebizonyítsák, hogy sokakat érdekelné a személyi számítógépeknek és az okostelefonoknak egyaránt erős konkurenciát jelentő ubuntus szupertelefon.

A vállalat az Indiegogo rendszerében szerette volna összegyűjteni ahhoz a pénzt, hogy meg tudják valósítani a merész készüléket. A dokkolható mobil elkészítéséhez és forgalomba bocsátásához nem kevesebb mint 32 millió dollárra lett volna szükség a Canonical számításai alapján. A projekt rendkívül jó rajtot vett, ugyanis az első néhány napban még naponta több mint egy millió dollár áramlott be adományígéretek formájában, de aztán a nagy érdeklődés sajnos alábbhagyott. Ha telefon nem is lesz, nyomtalanul akkor sem fog feledésbe merülni az Ubuntu Edge, ugyanis egy jelentős rekordot azért így is beállított. Korábban soha nem volt olyan közösségi finanszírozású terv, ami 10 millió dollárt meghaladó összeget gyűjtött volna össze. Az előzetesen kitűzött 30 nap alatt a konstrukció közel 28 ezer támogatóra talált, akik 12,8 millió dollárnyi összeggel járultak volna hozzá az Edge megvalósításához.

A Canonical elképzelése az alapokat tekintve hibátlan volt, ám maga a szerkezet több sebből is vérzett. Minden bizonnyal sokan szeretnének egy olyan kütyüt zsebre vágni, amin az Android és az Ubuntu egyaránt képviselteti magát, ráadásul dokkolva akár egy PC-t is képes lenne kiváltani, ha komolyabb, speciális programokkal nem élünk. Lényegében tehát csak erre az egy termékre lenne szükségünk az élet informatikai oldalát tekintve. De maga a szerkezet, ami erre alkalmas lett volna az Ubuntu fejlesztője szerint, gyakorlatilag kivitelezhetetlen még úgy is, hogy elképesztően magas árat szabtak nekik. A 830 dolláros masina specifikációjának több olyan pontja is van, amire korábban még nem volt példa, vagy ha mégis, csak a prémium ligában. A zafírüveg borítással például biztosan megoldották volna a karcok kérdését, de ez valószínűleg még a magasabb árba sem fért volna bele. Továbbá ott volt a 4 GB-nyi rendszermemória és a 128 GB-os tárhely kérdése, ami szintén felvetett volna, ha mást nem is, ellátási gondokkal kapcsolatos kérdéseket, hiszen például ilyen RAM-ok jelenleg még nem érhetőek el kereskedelmi forgalomban, és bejelentésre is csak egy gyártónál került korábban sor. Végül a leginkább sarkalatos pont a szilíciumanódot alkalmazó akkumulátor volt: ez, a hagyományos lítiumiont leváltó technológia érezhetően hosszabb üzemidőt tesz majd lehetővé, de vélhetően csak a távolabbi jövőben kerül felhasználásra kereskedelmi forgalomba szánt eszközök esetében. S így a tervezett 2014 elejét jó eséllyel nem tudták volna tartani.
Az Ubuntu és a Canonical alapítója, Mark Richard Shuttleworth a kudarc ellenére is örült annak, hogy ilyen szép összegig tudtak eljutni, és végső soron egy rekordot is felállítottak. A készülék jövőjének kapcsán pedig elárulta, hogy még közel sincs minden veszve. Az Edge tervével néhány nagyobb gyártót mindenképpen meg fognak keresni, és egyelőre nem tettek le arról, hogy valóban testet öltsön a személyi számítógéppé dokkolható szupermobil.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. malvoisen
2013.08.26. 09:32
Azért erre a rekord dologra nem kéne büszkének lenniük. Ez csak az amerikai "mindenki különleges" lózung. Egyrészt a "majdnem" is csak semmi, másrészt a kitűzött összeg alig több mint harmadát grundolták össze. Mások meg egyszerűen kevesebbet is kértek, ergo korábban megállt a számláló.

Amúgy ott a Google Glass, ott valóban sikerült 12 milliót összeszedni (sőt, többet is, mert sorsolták a végén a 8 ezer fejlesztőt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Gyurkov
2013.08.26. 10:06
Talán jobban is jártunk így, mert szerintem nem tudták volna teljesíteni a célkitűzéseket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr...
2013.08.26. 11:09
Szerintem pedig jó lett volna, ha elkészülnek vele. Ha életképtelen a piacon, úgy is megbukik, ha pedig nem, nagyot robbanthatott volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gab78
2013.08.26. 11:31
A készülék pedig külsőleg eladja magát, de ez nem volt elég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. noPublicFG
2013.08.26. 12:53
Asus Padfone! Ezt már kitalálták!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim noPub...
2013.08.26. 13:17
Még csak nem is hasonló megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Supra
2013.08.26. 13:44
Azért ezek nem normálisak.

Miért nem a tömegek által elérhető cuccal jöttek? A linux nem az ingyenességet hirdeti? Hogy passzol a luxus, rossz ár/teljesítmény arányú eszköz össze az ingyenesség/olcsóság/hatákonyság eszméivel?

Lefikázzák a windowst, majd csinálnak valamit, ami rosszabb, mint amit az MS egyáltalán meg mert tenni (és perpill belebukni látszik).

Ha gonosz lennék, akkor azt mondanám, hogy jah, az ubuntu a gazdagok játéka? Én szegény vagyok akkor veszek windózt... (mondjuk egy sírba temetném őket a win8-al)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MrFox
2013.08.26. 13:50
"A linux nem az ingyenességet hirdeti?"

A nyílt forráskódot hirdeti. De valóban a legtöbb disztro ingyenes.

"Hogy passzol a luxus, rossz ár/teljesítmény arányú eszköz össze az ingyenesség/olcsóság/hatákonyság eszméivel?"

Kevered a hardvert a szoftverrel?

"Lefikázzák a windowst, majd csinálnak valamit, ami rosszabb, mint amit az MS egyáltalán meg mert tenni (és perpill belebukni látszik)."

Megint kevered...

"Ha gonosz lennék, akkor azt mondanám, hogy jah, az ubuntu a gazdagok játéka?"

Nem, az egy ingyenes OS. Ez meg egy drága telefon amiben ingyenes és jól használható az OS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2013.08.26. 14:54
32misiből már egy kisebb-nagyobb üzemet fel tudnának állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. KaiotEch
2013.08.26. 18:15
A telefon gyönyörű, így jó lenne, ha megjelenne sima droiddal, persze nem kell bele 128GB-s tárhely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bloodx
2013.08.26. 19:14
Nem tudom eldönteni, hogy komolyan gondolták-e a korábbi rekord háromszorosának elérését, vagy csak rájöttek, hogy lehetetlen, amit ígérnek, és így egyszerűbb volt visszalépni. Zafírüveg és szilíciumanódos akku egy vállalat első telefonjában?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani
2013.08.26. 22:26
Ha gyanakvó akarnák lenni, azt mondom hogy ez egy gigantikus reklám volt a hamarosan megjelenő Ubuntu for smartphonenak meg tabletnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zephyrus
2013.08.27. 06:11
a pénzre valszeg nincs szükségük ilyen formában, shuttleworth a 100szorosát is alápumpálja zsebből ha akarja, inkább kiváncsiak voltak mennyire lenne piaca egy ilyen telefonnak, nem tudom hogy ez a 12 millió most ilyen szempontból egy KELL vagy NEM KELL-nek felel-e meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2013.08.27. 07:48
MrFox:
Köszönöm az építő jellegű, részletesen kifejtett véleményed.
Láthatóan nem olvastad a cikket,ezért összefoglalom a lényeget röviden: ez egy hardver ÉS szoftvare cucc, így együtt eladva.

De azért meséld már el, hogy azokból a jelzőkből amit írtam, melyik nem vonatkozhat hardverre és szoftverre IS? Hmm?

Keress rá a windows mobile eszközökre (láthatóan nem hallottál még róla), és a surface-re. Az miben más? Mit is keverek?

Igen, pontosan az, nyílt és ingyenes. És neked nem fura, hogy miért kell a világ majdnem legdrágább telefonján debütálnia egy ingyenes oprendszernek?

Elmondom neked, hogy a fenti hírből mi marad meg az emberek 90%-ban: "a linux bukás". Egy szóval sem több, és ezt onnan tudom, hogy állandóan ilyenekkel jönnek hozzám - igen, "szakemberek" is! Szerinted ez jó üzenet a linux részéről? Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka
2013.08.27. 21:35
"És neked nem fura, hogy miért kell a világ majdnem legdrágább telefonján debütálnia egy ingyenes oprendszernek?"

Nem az. Nyilvánvaló, hogy csak nagyon komoly vason életképes, egy átlagos mobilon meg sem moccanna. Ezért volt a telefonnak ilyen csillagászati specifikációja. Egyszerű ez, mint egy pofon..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!