iPon Hírek

Ubuntu for Android, asztaligép minden mobilból?

Dátum | 2012. 02. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Canonical olyan megoldást fejlesztett ki, amely minden okostelefonból képes lesz asztali számítógépet varázsolni a Motorola megoldásához hasonlóan, így az okostelefonunkat ezentúl bármilyen körülmények között munkára foghatjuk.

A vállalat legfrissebb munkájának gyümölcsét a Mobile World Congress alkalmával tekintheti meg, és próbálhatja ki a nagyközönség élőben is. A rendszer természetesen minden szükséges perifériát gond nélkül kezel majd, így a teljes értékű billentyűzettel és az egérrel is megbirkózik, a monitorra pedig közvetlenül csatlakozik a dokkolóból. Az Ubuntu for Android párhuzamosan fut majd a Google rendszerével, mivel ugyanazt a kernelt használják, így annak szerves része lesz, és a készüléken tárolt minden adatunkat elérhetjük majd az Ubuntu alatt is, a névjegyzékeken át az eseményeken keresztül a képeinkig mindent képes lesz kezelni. Az Ubuntu a dokkolást követően automatikusan indul majd.


A rendszer hardverigénye ugyan magas, de egyáltalán nem teljesíthetetlen, és mivel a piacra kerülés még sajnos messze van, így még kevésbé vészes. Szüksége van egy kétmagos processzorra, aminek az órajele minimum 1 GHz, 512 MB rendszermemóriára, olyan grafikus magra, amely támogatja az OpenGL ES/EGL-t, 2 GB üres helyre az operációs rendszernek, HDMI kimenetre és USB host mód támogatásra. Amennyiben ezek megvannak minden biztosított lesz az androidos Ubuntuhoz.

 Azt egyelőre nem tudni, hogy az Ubuntura milyen programok érhetőek majd el, de előre telepítve lesznek olyan alap alkalmazások, mint a Chromium böngésző, Thuderbird e-mail kliens, VLC lejátszó, a Gwibber, ami a közösségi oldalak kezelését teszi lehetővé egy felületről és még sok apróság.

Az Ubuntu for Android megjelenését 2012 végére teszik jelenleg, de amennyiben jobban haladnak a fejlesztések, ez hamarabb is bekövetkezhet. Azt hogy mennyibe kerül majd a rendszer, és milyen összetevők kellenek a működéséhez, még egyelőre nem lehet tudni, ezekről talán az MWC-n mesél majd a Canonical. Addig is, aki bővebb információkra kíváncsi a rendszerről, az látogasson el a honlapjára: klikk.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. arin
2012.02.24. 15:21
Nem rossz dolog...

OFF: Volt még akit idegesített a videóban, hogy egyfolytában tolták az arcába a reklámot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Atocha
2012.02.24. 15:29
arin: nem, mert kikapcsoltam! Javaslom te is tedd majd ezt legközelebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. arin
2012.02.24. 15:32
Nos nekem visszajöttek, még ha kis kapcsoltam de gondolom az én készülékemben van a hiba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. twollah
2012.02.24. 16:16
De messze van meg a 2012 vege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. redoxi
2012.02.24. 16:24
ezekre az u ubuntukra vissza lehet valahogy rakni a régi gnome felületet vagy már rá van kényszerítve mindenki , hogy a unity-t használja ? én leragadtam a 10.04-nél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. homeware
2012.02.24. 16:55
redoxi: A debian a barátod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2012.02.24. 17:24
Én is a Unity miatt tértem át Debianra. Nálam a Unity még le is fagyott párszor, amellett, hogy használhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bszoke88
2012.02.24. 17:34
a unity miatt az ub 10.10-et kellene sztem arm-re átfordítani. lehet, h otthon is meg lehet csinálni...
egyébként nagyon tetszik az ötlet, már 1 éve, hogy ezen gondolkozom. egy teló egy asztali géphez képest nem fogyaszt semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gamedavid
2012.02.24. 17:42
OFF:
Ubuntu nem valami stabil(unity/gnome 2/kde mind1)... Én sok próba után Fedorára váltottam másfél éve. Egyetlen hátránya, hogy a gnome 3 elég buta (még), de nekem így is megfelel. Van más kezelőfelület is, akinek az kell. Egyszer sem csalódtam benne.

ON:
Én Fedorás telefon opnak örülnék, mert hiába a nyílt forráskódú android, nem lehet letörölni a gyári alkalmazásokat. Például maps-ot, ami ugye folyamatosan megy, ha kilövöd, ha nem és szépen gyüjti is az adatokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. akela91
2012.02.24. 17:52
Mindent lehet törölni androidon. Root jog kell csak és kész. Pl.: Autorun Managerrel kilövöd, hogy ne induljon el soha a maps. Nekem sem mennek ezek, és legalább +50MB ram van így alapjáraton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lackoo1111
2012.02.24. 19:44
Én sok próba után Fedorára váltottam másfél éve.

Én az openSUSE feltelepítésén gondolkodom . Jobban tetszik a KDE mint a Gnome .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gamedavid
2012.02.24. 20:19
@lackoo1111:
Próbáltam anno azt is, de kb 1 napi szenvedés után töröltem. Nagyon nem jött be, de nem a KDE miatt, hanem a SUSE nem tetszett. Lassú volt és sok memóriát evett... Fedorának is van KDE verziója.
ITT megtalálod az összes verzót. Szívesen segíteg ha kell, írj privátban nyugodtan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zaiko
2012.02.25. 19:46
Ez mekkora ötlet gyerekek!!
Simán el tudnám képzelni mindezt olyan dokkoló formájában mint egy netbook vagy notebook. Van egy kicsupaszolt notebook, csak monitor, bill és touchpaddal felszerelve, persze egy külső táp ezek vezérlésére és simán rádugod a telefont és magát a telefont laptopként használhatod.

Basszus, ezt szabadalmaztatni kéne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller lacko...
2012.02.25. 19:59
Az openSUSE gyönyörű KDE DE-vel rendelkezik (messze a legszebb OS a piacon), érdemes kipróbálni. Nekem a prepacked disztrók közül az openSuse a kedvencem. (Bár csak a Fedora-Ubuntu-Suse hármast próbáltam ki, utána áttértem a saját magam által összetákolt rendszerre)

Fedore előnye hogy midnen progi hamarabb jelenik meg rá, a Fedorasok szeretik a zsákbamacskát. Ezért instabilabb is nagy átlagban mint az Ubuntu mondjuk.

Az unity és a gnome 3 nem összekeverendő, bár majdnem ugyanaz a kettő.

Ez az egész nem akkora dolog, Gentoo is fut ARM-en, szinte az összes progival, hisz a toolkit adott, és forráskódot szedsz le és nem binárist. Mondjuk nem tudom mennyire stabil...
Szerintem lazán fel lehetne rakni a legújabb Ubuntura is a Gnome 2-t úgyhogy ez sem lehet probléma, ha zavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. feher.agos...
2012.02.27. 10:52
@Zaiko: Motorola Atrix a neve annak, amit szabadalmaztatni szeretnél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!