iPon Hírek

Ubuntu Linux már ARM-processzorokra is

Dátum | 2008. 11. 19.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZOFTVER

A Canonical, a népszerű Ubuntu Linux fejlesztője bejelentette, hogy hamarosan ARM-architektúrájú processzorokra, elsősorban a Cortex-A8-ra és Cortex-A9-re is meg fog jelenni az operációs rendszerük.

Az ARM központi egységeket elsősorban kis eszközökben, azaz mobiltelefonokban, mobil internet eszközökben (MID - Mobile Internet Device) és újabban netbookokban is használják. A Canonical azonban már korábban is elmozdult a netbook-ok felé, számos változatot dobott már piacra amiket kifejezetten ezekbe a kis gépekbe szánnak, például az Ubuntu MID Edition, vagy a Netbook Remix. Csakhogy ezek az x86-os utasításkészletet támogatják szemben az ARM-processzorok által használttal. Jelenleg még nem sok ilyen netbook létezik a piacon, mobil eszköz azonban annál inkább.


"Az ARM és a Canonical együttműködésével az Ubuntu az egyik utasításkészletről a másikra költözhet." - közölte Ian Drew az ARM-től. "Az Ubuntu asztali disztribúció ARM-támogatásával az internetre csatlakozó ultrahordozható eszközök gyorsabb térhódítását érhetjük el."

Jane Silber, a Canonical fő működési vezetője az Ubuntu népszerűsítési lehetőségét emeli ki az ARM-partnerséggel kapcsolatban. "Ez az Ubuntu természetes fejlődése, amit a gyártók ARM-technológiájú változat iránti kereslete gyorsított fel."

Az ARM és a Canonical sajtóközleménye alapján az ARM-alapú Ubuntu disztribúciók asztali és hordozható gépekre "2009 áprilisától lesznek hivatalosan elérhetők".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások