iPon Hírek

Üdvözlünk Mindenkit a Laniakea szuperhalmazban!

Dátum | 2014. 09. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Újabb sorral bővült kozmikus lakcímünk: a Földön, a Naprendszerben, a Tejútrendszerben, azon túl pedig a Laniakea szuperhalmazban élünk. A hawaii kutatók által feltérképezett gigantikus régió több mint 500 millió fényév széles, és 100 ezer nagyobb galaxist tömörít magába, így tökéletesen illik hozzá neve, amelynek jelentése végtelen mennyország. „Végre sikerrel körülhatároltuk azt a szuperhalmazt, amely otthont ad galaxisunknak” – mondja R. Brent Tully, a kutatás vezetője. „Az egész dolog nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor felnövőben először döbbenünk rá, hogy szülővárosunk egy nagyobb egység, egy ország része, amely más államokkal határos.”
Ön valahol a fekete pöttyön belül áll
A szuperhalmazok, amelyek galaxishalmazok tömegéből állnak össze, az univerzum legnagyobb ismert struktúrái. Határaik megállapítása nem egyszerű feladat, mivel ezek a gigantikus szerkezeti egységek az anyag szálszerű nyúlványain keresztül egymással is összekapcsolódnak. A kozmoszról készült legnagyobb háromdimenziós térképek készítésekor (ilyen például a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program, SDSS) a galaxisok helyét vöröseltolódásuk mértéke nyomán igyekeznek meghatározni a kutatók. Tully és kollégái némileg más módszerhez folyamodtak, ugyanis a más galaxisok mozgására kifejtett hatásuk alapján igyekeztek megtalálni az egyes csillagrendszerek helyét a térképen. Alapesetben ez a metódus csak az univerzum hozzánk legközelebbi területein működhetne, ahol a helyi gravitációs hatások tőlünk észlelve túlszárnyalják a világegyetem tágulása okozta hatásokat. Távoli galaxisok esetén már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet, Tully kutatócsoportja azonban egy új algoritmus segítségével új, eddig ismeretlen szabályszerűségeket tudott kimutatni a távoli csillagrendszerek mozgásában is. Az adatok révén képesek voltak feltérképezni saját szuperhalmazunkat, és annak részletesebb szerkezetét is. A mérésekből kiderült például, hogy a Hydra, a Centaurus és a Norma galaxishalmazok közelében található nagy sűrűségű régió, a Nagy Mozgatónak (Great Attractor) is nevezett rejtélyes gravitációs anomália valóban alapvetően befolyásolja a szomszédos halmazok, köztük a nekünk otthont adó Virgo halmaz, és a benne található Lokális Galaxiscsoport mozgását is. A Nagy Mozgató egy gigantikus gravitációs kút, amely körülötte található galaxist és galaxishalmazt maga felé vonz, és feltehetően hasonló szerepet játszhat a Laniakea szuperhalmazban, mint a Tejútrendszer szívében található szupernehéz fekete lyuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Taranisz
2014.09.08. 10:23
Szerintem ez most azt a teóriát erősíti, hogy az univerzumunk vége a nagy reccs lesz, vagyis újra önmagába fog roskadni a nagy bumm előtti állapottá, hogy újra elindulhasson az univerzum, mert szerintem a nagy bumm egy önismétlő folyamat, újra és újra létrehozza magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vivanto
2014.09.08. 10:50
Szerintem meg teljesen mindegy mit jelent az elnevezés, igazán választhattak volna egy olyat amit ki is lehet ejteni valahogy.

@Taranisz
Túl sok Futuramat néztél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BruzsaPeti
2014.09.08. 12:59
Döbbenetes, hogy a Teremtő milyen végtelenül hatalmas, hogy ezt létrehozta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mesmar
2014.09.08. 12:59
Mennyire felfoghatatlanul kicsik is vagyunk

Én azon gondolkoztam, lehet olyan is hogy több ősrobbanás volt?
Pl mint amikor egy csillag kimerül és szétszórja az anyagát a robbanás következtében csak ezek nagyban játszódnak le, és kb itt is ugyanígy zajlik hogy új csillagok születnek az anyagból.
Mert ha így végignézzük a videót akkor ez is eléggé hihető lehet mert így már tényleg ez a halmaz is egy apró darabkának látszik valami nagyobb halmazban. Mi van ha mi ihalmazunk egy elképesztően nagy csillag anyagából van és az ilyen halmazokból is több ezer milliárd létezik csak még gigantikusabbak?
Kérlek ezek után ne oltogassatok, csupán kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is
Bocsi a rossz fogalmazásért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sr4c
2014.09.08. 13:51
[Erről valahogy ez jut az eszembe]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. idArns vivan...
2014.09.08. 16:54
"La-ni-á-ké-já" Nem olyan hűde nehéz. Egyébként pedig inkább "felmérhetetlen" mintsem "végtelen".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vivanto idArn...
2014.09.08. 21:25
Köszi, így valóban könnyebb! Nekem olvasás közben a virtuális hangom mindig valahogy belemondta hogy Ikea.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!