iPon Hírek

UEFI BIOS-t kapnak a Socket FM1-es Gigabyte alaplapok is

Dátum | 2012. 11. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A gyártó nemrégiben már bejelentette, hogy Socket AM3+ processzorfoglalattal ellátott alaplapjaiból új revízióra épülő modelleket dob piacra, amelyek UEFI alapú dupla BIOS-szal érkeznek. Az új modellek 3.xx verziószámmal lesznek ellátva.

A jelek szerint hasonló újításra számíthatunk egyes Socket FM1-es alaplapok körében is, amelyek a Llano sorozatú APU egységeket fogadják. Ugyan a Socket FM2-es alaplapok és a hozzájuk passzoló Trinity APU egységek egy ideje már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, a gyártó illetékesei mégis úgy gondolják, érdemes piacra dobni néhány új revízióval érkező, UEFI alapú dupla BIOS-szal ellátott Socket FM1-es alaplapot is, amelyek kiváló választásnak bizonyulhatnak, ha egy költséghatékony kompakt PC összerakása a cél.

Az új alaplapok – amelyek szintén 3.xx verziószámmal érkeznek, csak úgy, mint Socket AM3+-os társaik – grafikus felhasználói kezelőfelületet kínáló 3D BIOS-szal állnak majd a felhasználók rendelkezésére. Az AMI Aptio UEFI BIOS-ra támaszkodó megoldások redundáns BIOS-szal érkeznek, azaz két EEPROM chippel rendelkeznek, így egy rosszul sikerült BIOS frissítés alkalmával még használható marad az alaplap és a hibás BIOS helyreállítására is lesz lehetőség – ahogy azt már megszokhattuk. Az újítás nem csak a grafikus felhasználói kezelőfelület miatt érdekes – ami egérrel és billentyűzettel egyaránt vezérelhető –, hanem azért is, mert segítségével kiaknázhatóak a Windows 8 Secure Boot szolgáltatásában rejlő lehetőségek.

Az új, 3.xx revízió köré épülő Socket FM1-es alaplapok hamarosan elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2012.11.03. 13:21
Éppen időben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror tibai...
2012.11.03. 13:24
Ó, nyugi, a 2009-ben megjelent béta bios-omhoz még mindig nem jött végleges update.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.03. 13:54
Ez jellemző a Gigára, az Én régi LGA775-ös P43 Giga lapomhoz is Beta BIOS a legújabb. Utána kijött az újabb tokozás, ezeket meg lesz*rták úgy ahogy vannak... A supportjuk sohasem volt valami jó, de újabban a termékeik sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Georg17
2012.11.03. 18:17
Én utoljára, érdemben 2 éve láttam a BIOS-omat, amikor megvettem és beüzemeltem a konfigomat. Ebből csak arra akarok utalni, hogy egy hagyományos BIOS-hoz képest egy UEFI BIOS frissítés reklám értékkel bír??? Ha a Giga-nál így gondolják, akkor biztos így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TommyNagz
2012.11.03. 18:55
Most már csak a H61-eseket kéne hasonlóan Amúgy jó dolog az UEFI BIOS, ami a hackintosh-t illeti nem kell így DSDT és natív sleep, power mgmt menni fog. Persze nem AMD-knél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.11.03. 18:55
Georg17: Az UEFI BIOS előnye, hogy azok is el merik cseszni a gépüket BIOS állogatással, akik eddig féltek a régi szögletes kinézetétől és ezért nem piszkálták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2012.11.03. 19:52

UEFI egy szabványos valami, következésképp MicroSoft esetén gond van vele.

Mármint akkor jelentkezik a gond, amikor az ember először felrak egy szabványosan viselkedő rendszert, majd pedig utólag fel akar tenni mellé egy MicroSoft rendszert. Jobb esetben csinál magának egy ÚJABB UEFI partíciót, és persze úgy tesz, mintha a mási rendszer ott sem lenne, ...

... azaz hiába szabvány az UEFI, a MicroSoft nem veszi be a boot lehetőségek közé a többi UEFI rendszert.

Lehet, hogy valamit már javítottak azóta ezen a problémán, de sajnos ugye INSTALL CD-hez nem jár javítócsomag és új CD-t sem küldenek bocsánatkérések közepedte, ... azaz az továbbra is a régi módon elrontja az UEFI kezelést.

Nem kizárt, hogy a Win8 esetleg már megtanult szabványosan kezelni UEFI-t.Nekem 90-es évekbeli tapasztalatom az, hogy újdonságot csak 2-3-4 év késéssel érdemes venni.

Máskülönben az ember temérdek idejét fecsérli el a kezdeti csiszolatlanságokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!