iPon Hírek

UFS memóriakártyák: SSD szintű sebesség, kompakt kivitelben

Dátum | 2016. 07. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung a napokban bemutatta a világ első UFS memóriakártyáit, amelyekhez óriási reményeket fűznek az egyes piaci szereplők, hiszen az „új” szabvány hatalmas sebességnövekedést nyújt a jelenleg is széles körben használatos microSD memóriakártyákhoz képest, a köré épülő memóriakártyák viszont nem nagyobbak riválisaiknál, pontosabban elődeiknél.
Forrás: AnandTech
Hogy mi is az az UFS? Az Universal Storage Format névre hallgató szabvány rövidítése, amely mintegy 5 évvel ezelőtt mutatkozott be. Az UFS elsősorban a konzumer szegmensbe szánt elektronikai eszközöket vette célba, ahol a SoC egységek és a NAND Flash alapú tárhely összekapcsolásáról gondoskodott, méghozzá kellően nagy sávszélesség mellett. Maga az UFS az SCSI adatátviteli architektúrára alapoz, elektronikai megoldásait, azaz interfészét pedig a MIPI Alliance fejlesztette ki. Az SCSI alapok jóvoltából a NAND Flash alapú tárhely véletlenszerű írási és olvasási teljesítménye alaposan javítható, mivel egyidejű írásra és olvasásra is van mód. Interfész fronton az M-PHY jóvoltából egyelőre 2,9 és 5,8 Gbps közötti sávonkénti sávszélesség áll rendelkezésre, ami a NAND Flash chipek gyors kezelését teszi lehetővé. Ezekkel az előnyökkel jelentősen javulhat az alkalmazások betöltésének ideje, valamint a magasabb felbontással és/vagy magasabb bitrátával készülő tartalmak rögzítése is hatékonyabbá, gyorsabbá válik – utóbbi esetben a fotókra és videókra kell gondolni.
A Samsung a fentebb részletezett technológia köré építette legfrissebb, UFS formátumú memóriakártyáit, amelyek az UFS 1.0-s kártyaszabványt követik, azaz egyetlen 5,8 Gbps-os adatsávval gazdálkodnak. Noha formátum terén akkora adattárolókról van szó, mint amekkora egy klasszikus microSD memóriakártya, a két szabvány között nincs átjárás, vagyis a régi memóriakártyákat fogadó eszközökkel nem működnek az UFS memóriakártyák. Az UFS a jelenlegi memóriakártya-szabványok leváltója lehet a nem is oly távoli jövőben, amennyiben felkapja a piac – erre pedig abszolút megvan a lehetőség, ugyanis a Samsung mellett a Toshiba is az új szabvány mellett tette le a voksát.
Forrás: AnandTech
Az első UFS memóriakártyák egyébként 32 GB-os, 64 GB-os, 128 GB-os és 256 GB-os adattároló kapacitással lesznek elérhetőek. Ezek közül a 256 GB-os modell félelmetesen magas, 530 MB/s-os folyamatos olvasási- és 170 MB/s-os folyamatos írási tempót kínál – azaz olvasási tempó szintjén a SATA 6 Gbps-os SSD meghajtókkal versenyez, így microSD alapú társainál sokkal gyorsabb, írási tempóban pedig szintén sokkal jobb, mint egy manapság rendkívül jónak számító, 95 MB/s-os tempóra képes UHS-1-es microSD memóriakártya. Hab a tortán, hogy az újdonság ezzel együtt véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával 40 000 IOPS-os, véletlenszerű írási feladatok alkalmával pedig 35 000 IOPS-os teljesítményt is nyújt, így rendre 20x-os és 350x-os mértékben múlja felül egy átlagos microSD memóriakártya képességeit. Az UFS memóriakártyákat a Samsung profi DSLR vázakhoz, 3D VR kamerákhoz, profi akciókamerákhoz és drónokhoz ajánlja, plusz minden egyéb olyan területre, ahol a fentebb említett sebességekből profitálhatnak a felhasználók. Az új memóriakártyák egyelőre még nem lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban, ám a későbbiekben méltó utódai lehetnek a manapság oly népszerű microSD memóriakártyáknak, amennyiben a piaci szereplők széles körben felsorakoznak a szabvány mögé. Az is erősen valószínű, hogy a friss termékek első körben a csúcskategóriás termékek piacát veszik célba, ahol kiaknázhatóak a bennük rejlő előnyök.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. i2k010
2016.07.08. 16:44
"a két szabvány között nincs átjárás, vagyis a régi memóriakártyákat fogadó eszközökkel nem működnek"

Itt veszítettek el engem...

Az új kártya miatt nem fogok egy újabb, sok tízezres hobby fényképezőgépet venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. patrik2991
2016.07.08. 16:56
"Hogy mi is az az UFS? Az Universal Storage Format"

Kétlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.08. 17:08
Hát igen az akkor USF lenne és nem UFS, bár lehet a mai világban ilyen trükkösen rövidítenek (Universal Flash Storage)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2016.07.08. 18:33
Ennyi erővel már ssd se kéne, csak egy kártyát dugni a pc-be, ha kijönnének valami kártyaolvasóval felvértezett előlapú házak. Miért ne lehetne, ha a telefonoknál is így működik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2016.07.08. 22:03
USF = UNIVERSAL FLASH STORAGE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.09. 18:29
A mostani fényképeződ nem is igényli. De ha majd veszel egy újat, ami mondjuk 3d később fókuszálható brutál felbontású fotókat készít majd, az igényli, mert a mostani kártyád fizikailag nem tud annyi adatot ráírni, amennyi kell a rögzítéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!