iPon Hírek

Ugyanaz a baktérium okozta a történelem két legnagyobb járványát

Dátum | 2014. 01. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kanadai McMaster Egyetem kutatói egykori áldozatok fogainak vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a történelem két legsúlyosabb járványát a korábbi feltételezéseknek megfelelően valóban ugyanaz a kórokozó okozta. Mind a Kelet-Római Birodalomban a 6. században 25 millió áldozatot követelő betegség, mind pedig az Európában 1348−1353 között tetőző, 75−200 millió emberrel végző nagy pestisjárvány a Yersinia pestis nevű baktérium elterjedésének eredménye volt. A kutatók 1500 éves pestisáldozatok fogaiból vontak ki DNS-t, és ennek révén rekonstruálták a 6. századi kórokozó genomját. Az úgynevezett jusztiniánuszi pestis kórokozója a lakosság megtizedelése után ismét rejtőzködésbe kezdett, megbújva a patkányok közt. „Minden jel arra mutat, hogy a járvány több különböző alkalommal is képes volt átugrani az emberre, óriási pusztítást okozva elődeink közt” – mondja Tom Gilbert, a dániai Természettudományi Múzeum kutatója. „Ennek alapján pedig elmondható, hogy a betegség emberre való átkerülése egyáltalán nem egy szerencsétlen véletlen eredménye.” Bár ugyanaz a kórokozó áll mindkét világméretű járvány hátterében, különböző törzsek okozták a 6., illetve a 14. századi megbetegedéseket. A jusztiniánuszi pestis kórokozója egy teljesen új ágat képvisel a Y. pestis családfáján, írják a tanulmány szerzői. Az eredmények alapján tehát a 6. századi pestisbaktérium a fekete halál kórokozójának őse. A két baktériumtörzs között észlelhető különbségek mutatkoznak több tekintetben is, az egyik érdekesség például, hogy a jusztiniánuszi törzs jóval halálosabb volt, mint a 14. századi járvány okozója.
Tudjuk, hogy a pestisbaktérium a történelem során többször is átugrott a patkányról (a rágcsáló bolháinak közvetítésével) az emberre, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a rágcsálók a világ számos pontján ma is hordozzák a kórokozót, mondják a kutatók. Minden jel arra mutat, hogy ez gyakorlatilag bármikor megtörténhet, vagyis semmi sem zárhatja ki egy újabb pestisjárvány kitörését. Jelenleg persze jóval kedvezőbb esélyekkel indulnánk egy ilyen helyzetben, hiszen antibiotikumokkal minden valószínűség szerint meg tudnánk akadályozni, hogy a betegség széles körben elterjedjen. Jelenleg évente pár száz pestises esetet diagnosztizálnak, főként Közép- és Kelet-Európában, Afrikában, Ázsiában és Amerika egyes részein, ezeket azonban többnyire kevéssé virulens törzsek okozzák, így viszonylag könnyen legyőzhetők. Ennek ellenére minden évben akadnak halálos áldozatok. A pestis legtöbb formája az emberek közt nem járványszerűen, hanem a patkánybolhák csípésével terjed, vagyis emberről emberre nem fertőz. Ez alól kivételt jelent a tüdőpestis, amely cseppfertőzéssel is terjed, ez azonban napjainkban nagyon ritka, és mint ilyen, nehezen tanulmányozható. Arra már a 19. század végén rájöttek a kutatók, hogy a pestisjárványok többségét tömeges rágcsálópusztulás előzi meg, így a szakértők szerint a legjobb megoldás a betegség ellen, ha figyelünk az előjelekre. Úgy tűnik, hogy bármit is teszünk, a pestist nem tudjuk teljesen kiirtani, és az időről időre járványokat fog kirobbantani. A mai antibiotikumokkal ezek kordában tartása nem jelenthet problémát, ennek ellenére nem árt az óvatosság, mondja Hendrik Poinar, a kutatás vezetője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. adler741
2014.01.31. 09:50
Szóval ha ez most hirtelen kitörne, mármint ez a járvány,akkor mi lenne velünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror adler...
2014.01.31. 10:01
Nem sok minden, modern antibiotikumokkal ugyanúgy kezelhető mint bármilyen más fertőzés, de a népesség egy része amúgy is immunis már rá. Manapság már inkább a vírusos betegségek jelentik a nagyobb veszélyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. GabeYulo19...
2014.01.31. 10:39
Persze, a baktériumokkal tudunk mit kezdeni, egyébként az immunitás is olyan, hogy mivel már régóta azok vagyunk rá, mióta van higiénia, meg antibiotikumok, ezért a szervezetünk szépen lassan elfelejt majd küzdeni ellene, ami a jövőben (ki tudja mikor), majd még gondot jelenthet ezzel kapcsolatban...Ez is tény, mint ahogyan az is, h MOST gyorsan meg lehetne állítani,egyszerű antibiotikumokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. adler741
2014.01.31. 10:53
Akkor jo, ha meg lehet álíítani )
Olyanról olvastam már hogy korházakban vannak olyan szuper mutáns baktériumon amik már tojnak a mindenféle antibiotikumra,ellenállóvá váltak vagy mi.Remélem ezekből nem lesz ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. benifasio
2014.01.31. 11:37
De lesz, ha másként nem segítenek neki! 7 Milliárd ember nem játék, ezen a kis golyón! Csak az a kérdés, hogy mikor!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2014.01.31. 12:29
Bújj az ágy alá, az mindig beválik.Jelenleg a humán papillóma vírus a legveszélyesebb, amitől tartanod kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mzso
2014.01.31. 13:15
Na úgy néz ki, hogy eléldegél a patkányokban és néha napján kifejlődik egy igen fertőző, halálos formája ami emberek közt is elkezd terjedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.31. 13:16
Ja. Majd valaki egyszer átmásolja a géneket amik ellenállóvá teszik azokat a pestisbe és akkor lesz móka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csiki1991
2014.01.31. 17:21
Most semmi rosszból, de lassan túlnépesítjük a bolygót, és ha szép lassan nem vezeti be minden kormány a születésszabályozást, addig lehet nem is lenne annyira rossz, ha végigszáguldana egy ilyesmi járvány... Gondoljatok a spanyol náthára... szépen végigfutott, kicsit megnyirbálta a népességet, aztán eltűnt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2014.02.01. 09:51
Csiki1991 az iszlam es muzulman allamok ban sosem fogjak ,elrendelni a szuletes korlatozast,mert az ellenkezik a koran tanitasaival.Mig a kinaaiak probalkoznak addig.az arabok es az indoneziaiak szaporodnak mint a pestis.A higienia teljes hianya a legtobb varosban es falvakban.Valoszinu hogy ott sokkal tobb lenne az aldozatok szama.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.02.01. 12:40
Csiki1991: Ahol bevezetnék szükség esetén a születésszabályozást, ott általában nincs is rá szükség. A fejlődő világban viszont tojnak az egészre, közben, ha kevesebben lennének, már jó eséllyel kijjebb lennének a jelenlegi gödrükből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csiki1991 mikej...
2014.02.01. 12:59
Hát igen... Addig hiába sírnak, hogy mennyi az éhező meg stb, amíg az afrikai országokban is meg nálunk indián honfitársaink csak úgy ontják egyik gyereket a másik után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2014.02.01. 22:36
Erdekes kerdes amit a higieniaval vetettek fel, illetve a jarvanyok terjedesevel kapcsolatban. Csak egy kis kitero: Apam meselte, a doktor fia allandoan kezet mosott, fertotlenitett gyumolcsot evett, tisztasagban elt az egesz csalad, Es a gyerek mivel egeszeletet igy elte le, allandoan beteg volt.
Jartam nagyon sok csalad hazaban(villanyszereloskodok) es olyan koszt mocskot latok majd minden nap(nem nem MO), de beteg embert nagyon ritkan, marmint aki bakterialis fertozesekkel kuzdene. Ha folyamatosan erintkezel a veszelyforrassal akkor gyorsabban immunis leszel. Voltam olyan hazban ahol a kerekes kukak a Haloszobaban figyeltek, gyujtogetok voltak minden tekintetben, az eredetileg feher matrac fekete volt, sosem szelloztettek, es minden gond es baj nelkul elnek meg a mai napig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djalienecs...
2014.02.07. 11:08
Ez szerintem is teljesen így van! Amelyik kiskölyköt óvnak még a széltől is és csórikám császárral született, akkor az állandóan beteg lesz, mert nem tudott kifejlődni fiatalkorban az immunitás a legtöbb baci ellen, és mivel a szülőcsatornán sem csúszott keresztül, így még a "jó bacikat" sem kapta meg. Semmi ellenálló képesség. Nem feltétlen jó enni a sok antibiotikumot és elnyomni a szervezet reakcióját, legtöbb esetben egy kis pihenés és megfelelő táplálkozás sokkal célravezetőbb. Hőemelkedést is már húzzák le a félős szülők már 37 - 38°C-nál, pedig nem viccből produkálja azt sem a test. Olyan elcseszettek leszünk pár 10év múlva, h egy kis megfázás is kiírt 20 millió embert lazán, nem kell pestis és a többi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!