iPon Hírek

Ügyes funkcióval bővül a Play Book alkalmazás

Dátum | 2015. 12. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A kék fény káros hatásaival még nem régóta foglalkozik csak az orvostudomány, hiszen maga a probléma forrása, a digitális eszközök térnyerése is relatíve friss dolog. Jelen állás szerint a mindennapos életben a legkomolyabb gondot az alvás-ébrenlét ciklusban idézi elő a kék fény.
Szerencsére a fejlődés gyorsasága nemcsak a gondok okozásában érhető tetten, hanem a megoldás megtalálásában is. A piacot már mondhatni ellepték a kék fény megszűrésére különbözőképpen alkalmas eszközök, amelyek szoftveres vagy hardveres úton nyújtanak valamilyen megoldást. Klasszikus értelemben véve a hardver lehet például egy kijelzővédő vagy egy speciális szemüveg, ami a lencsegyártók elmondása alapján komoly segítséget nyújthat. Mostanra szinte minden problémás eszközre létezik alapvető, de a célnak jobbára megfelelő szoftveres kék fény szűrő is; legyen szó okostelefonról, táblagépről, TFT kijelzős e-könyv olvasóról vagy akár egy okostelevízióról. Sőt mi több, akadnak már olyan készülékek is a boltok polcain, amelyeknek a megjelenítőjében van olyan réteg, ami meggátolja a nagy mennyiségű kék fény áthaladását.
No, de lássuk, most milyen újdonságot üdvözölhetünk. Ezúttal egy új szoftver került terítékre, méghozzá egy androidos alkalmazás személyében. A Play Books, vagyis Play Könyvek, egy remek új funkcióval veszi fel a harcot a kék fénnyel szemben. A Night Light néven futó opció automatikusan tudja majd befolyásolni a felhasználó kezében levő okostelefon kijelzőjének színhőmérsékletét. Ahogy egyre közeleg az éjszaka, a kijelző színvilága úgy melegedik fel fokozatosan a Play Könyvek használata közben. A legjobb az egészben, hogy mivel nem éles váltásról van szó, a felhasználó szinte nem is veszi észre a folyamatos olvasás közben, hogy az applikáció szép lassan szemkímélő módba vált, mert az átmenettel hozzászokik a kék fény szűrő egyébként furcsa látványához.
A frissítéssel egyébként más apró, de hiánypótló újítások is megjelentek az alkalmazásban. Például már arra is van lehetőség, hogy a felhasználó azonnal értesüljön arról, hogy a kedvenc szerzőjének egy új műve jelent meg a Play Áruház kínálatában. Ennek köszönhetően azonnal le lehet csapni a legfrissebb olvasmányokra, és a fenti képesség révén már éjszakába nyúlóan is kényelmesen, a szem fáradása nélkül olvashatnak az emberek. A Google Play Könyvek alkalmazást minden felhasználó frissítheti a Play Áruházon vagy az Apple App Store-on keresztül, illetve lehetőség van letölteni az APK Mirror honlapjáról is – itt a programot a 3.7.45 verziószámmal lehet pontosan beazonosítani. Google Play Könyvek | Android - iOS - APK Mirror
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Bzsolt
2015.12.16. 15:55
Ez a "low Blue Light" funkció monitoroknál is kezd terjedni. Bár ne tenné... Az a baj a kék fénnyel, hogy nincs vele semmi baj, csak kell valami amivel el lehet adni az újabb ugyanolyan terméket, minimális változtatással. Sárgítsuk be a képet, és máris milyen innovatívak voltunk. Hát NEM!
Ha szépen be van állítva egy monitor/mobil/tablet képe fehérre, akkor az nem iritál, inkább megnyugtat, hogy a színek helyesek, az agynak nem kell folyton korigálni, hogy ez a sárgás lap valójában fehér, csak elba*ták.
Ha a kijelzőn elvannak állítva a színek, és zöldes, netán magentás beuése van a képnek, az ugyan olyan zavaró, mint ha kékes lenne.

Ha veszel egy ledes villanykörtét a szobába választhatsz, hogy hideg/semleges/meleg fényűt akarsz, mert megvan, hogy kit mi iritál, és kit mi nyugtat meg. Erre több tanulmány is készült és kiderült hogy kb 50-50% hogy kit ez- kit az iritál, és a másik megnyugtat. Sajnos, ha nekem ilyen sárga képet kellene néznem, lecserélném a telefont/appot, mert zavar, és nem, nem nyugtatja a szemet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bzsolt
2015.12.16. 15:57
Egy másik dolog: Ugyebár időre állítja a színhőmérsékletet, hogy estére a "fáradt" szemnek kedvezzen, de mi van, ha az ember éjszakás, délelőtt alszik, és estére frissen szeretne olvasni. Akkor is besárgítja, nesze neked?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Csicso1
2015.12.16. 18:37
Az újonnan vásárolt LED-es monitoromat vissza akartam küldeni, hogy valami nem oké mert vibrált meg villogott - legalábbis ilyen érzet volt - plusz a fényerő is furcsa volt - Meglestem a beállításokat az alapfényerőt levette 100-ról kb. 60 százalékra, és kikapcsoltam az - energiatakarékos módot - na egyből jobb lett, Előtte egy régi notim volt nem ips paneles gyenge fényerejű stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. meridaboy
2015.12.16. 22:13
Nem olvasok túl sokat, de:
Le van tiltva az "újságos" alkalmazás, mert vacak!
Bzsolt:
Minden ember más, ahogy mondod!!!
Moon+ reader-t használok, mert azt úgy állítom be ahogy akarom, és én olyan 85-90%-os szürke háttér elött 20-25%-os szürke betű színt preferálok leginkább!
Se fehér se sárga se kék nincs benne még véletlen sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somafulop merid...
2015.12.17. 07:23
Elvileg a kék fény zavarja az ember szemét este.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2015.12.17. 14:17
A fekete alapon világos (nem teljesen fehér) betű lenne az igazi, csak makacsul ragaszkodnak a nyomdafesték használata által elterjedt kinézethez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2015.12.17. 19:12
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!