iPon Hírek

UHD és Full HD monitorokkal erősít a Samsung

Dátum | 2014. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Samsung több új monitorral is előrukkolt, amelyek között egy 4K-s, azaz UHD felbontást alkalmazó példány is lapul. Utóbbi az UD590-es típusjelzést kapta, de rajta kívül SD590-es, SD390-es és SD391-es modellek is bemutatkoztak Európában. A könnyebb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk az adataikat:
A 2014-es monitorválaszték meglehetősen színes lett, így mind az otthoni, mind pedig az irodai felhasználók megtalálhatják az igényeikhez és pénztárcájukhoz leginkább passzoló monitort. Bemutatkozik az U28D590-es monitor Az UD590-es sorozatot erősítő U28D590-es modell egy 28 hüvelykes képátlójú, 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellett üzemelő TN+Film panelt alkalmaz, így minden bizonnyal a költséghatékonyabb 4K-s monitorok táborát erősíti majd. Az újdonság minimalista dizájnnal büszkélkedik és egymilliárd színárnyalat megjelenítésére képes, G2G válaszideje pedig 1 ezredmásodperces értéket képvisel, így szellemkép nélkül, elmosódástól mentesen jelenhetnek meg rajta a különböző tartalmak – legyen szó filmekről vagy akár játékokról.
Mivel 4K-s tartalmakból még nem lehet Dunát rekeszteni, így igencsak jól jöhet az UHD Upscaling szolgáltatás, amely a Full HD tartalmakat UHD felbontásra skálázza fel, a lehető legszebb minőségben. A DisplayPort 1.2-es, illetve két darab HDMI 1.4a típusú videó bemenettel ellátott monitor Full HD felbontásig támogatja a Picture in Picture, azaz a kép a képben módot, de emellett Picture by Picture, azaz kép a kép mellett móddal is rendelkezik. Utóbbinak köszönhetően két PC képe egymás mellett, egyszerre jelenhet meg a monitoron. DisplayPort 1.2-es bemeneten keresztül 60 Hz-es, HDMI 1.4a bemeneten keresztül pedig 30 Hz-es képfrissítési rátával gazdálkodhatunk natív felbontás alkalmazásakor.
A játékosok leginkább a Game Mode névre hallgató szolgáltatásnak fognak örülni, ami a sötét és homályos képrészleteket világossá és tisztává varázsolja, így a bujkáló ellenségeket, illetve az egyéb fontos részleteket könnyebb lesz észrevenni. A monitor két HDMI portja a számítógépek mellett különböző AV eszközöket is fogad, így például Xbox vagy Playstation 4 is csatlakozhat hozzá. Az SD590-es sorozat tagjai Ebben a családban kétféle modell lapul: az egyik 27 hüvelykes, a másik pedig 23,6 hüvelykes képátlójú PLS panelt alkalmaz, amely mindkét esetben Full HD felbontást és 16:9-es képarányt kínál. A remek képminőség és a széles betekintési szögek mellé szupervékony, csaknem láthatatlan káva társul, a modern, T-alakú tartóállvány pedig olyan érzetet kelt, mint ha a levegőben lebegne a monitor.
A fentebb említett Game Mode ezeknél a modelleknél is rendelkezésre áll, csak úgy, mint a tartalmak felskálázásának lehetősége. Utóbbiról a Magic Upscale szolgáltatás gondoskodik, amely az alacsony felbontású képeket és videókat képes felkonvertálni Full HD felbontásra. Ezek a monitorok egy D-Sub és két HDMI videó bemenettel várják az asztali számítógépeket, illetve az egyéb műsorforrásokat, plusz fejhallgató kimenet is van rajtuk. SD390-es és SD391-es sorozatú monitorok A két új sorozatban 23,6 hüvelykes és 27 hüvelykes képátlójú monitorok lapulnak, amelyek között a legfőbb különbség mindössze az, hogy az SD390-esek fekete, az SD391-esek pedig fehér kivitelben érkeznek.
Az új monitorok mindannyian PLS panelt alkalmaznak, ami minden esetben Full HD felbontás mellett üzemel. A Touch of Color dizájnra támaszkodó újdonságok keskeny kávával büszkélkednek, ami meleg kék fénnyel világít. Az állvány kristálytiszta, átlátszó kivitelben érkezik, ami különleges és igényes megjelenést kölcsönöz a termékeknek.
Az SD390-es és SD391-es monitorok Magic Upscale és Game Mode szolgáltatást egyaránt kínálnak, videó bemeneteik között pedig egy D-Sub és egy HDMI port sorakozik, de a fejhallgató kimenetről sem kell lemondani. Az új monitorok hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az egyes családok tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. kiskoller
2014.01.30. 08:28
Amúgy fontos megemlíteni, hogy van különbség UHH és 4K között. Előbbi pár pixellel kisebb felbontást és sokkal rosszabb képminőséget takar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Netere
2014.01.30. 14:14
"Mivel 4K-s tartalmakból még nem lehet Dunát rekeszteni"

Ez nem szempont mivel kb ha lesz is 4k val felvett film, az is még évet távlata.

Viszont minden pc játékot fel lehet tolni ott csak a pc ereje szab határt, tehát minek is kell UHD upscaling? Mondjuk látni kellene mit hoz ki a dologból, de soket nem várnék el tőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. simontomi
2014.01.30. 18:25
Én annak örülnék, ha a WQHD monitorok ára végre lemenne
4K-hoz még nincs elég erős GPU sem... (jó, lehet SLI-t, meg Crossfiret használni, de egy GPU kevés mondjuk egy Battlefield 4 alatt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2014.02.01. 03:55
Aki munkára használja a számítógépet, annak minden egyes plusz pixel áldás. Nekem nincs bajom a TN panelekkel, szívesen áldozok a technológia oltárán a felbontásért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2014.02.02. 06:06
Játékra inkább már szemüveget használnék. A monitoros játék nekem már ódivatúnak tűnik. Remélem hamarosan mindenki számára elérhető lesz az Oculus Rift. Az az igazi virtuális valóság ha a külvilág el van zárva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!