iPon Hírek

Új, 45 nm-es Intel Penryn processzorok

Dátum | 2007. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel bejelentette 45 nm-es csíkszélességgel készült processzorait, amelyek között mindössze egy darab asztali processzor található, a maradék 15 példány kifejezetten a szerver- és munkaállomás piacon veszi fel a harcot az AMD hamarosan megjelenő Barcelona kódnévre hallgató processzoraival. Az Intel most bejelentett újdonságai között kettő és négymagos egységek egyaránt megtalálhatóak.

A Core 2 Extreme és további tíz Xeon processzor már mostantól elérhető, míg a maradék öt Xeon modell majd csak 30-45 nap múlva lesz elérhető a piacon.
Az alábbi táblázatban láthatóak az újdonságok paraméterei, valamint a várható áruk:

Forrás: TheTechReport
A táblázatban szereplő összes egység a 45 nm-es Penryn magra épül. A 45 nm-es Penryn architektúra alacsonyabb fogyasztást, több gyorsítótárat, SSE4 utasításkészletet és gyorsabb hardveres virtualizációt kínál, mint a 65 nm-es változatok. A Stoakley szerver/munkaállomás platform az új Xeon processzorokat szolgálja ki, az újdonságok nagyobb teljesítménnyel, 1600 MHz-es FSB-vel és 800 MHz-es DDR2 FB-DIMM memóriákkal gazdálkodhatnak.

Az Intel 45 nm-es újdonságai jobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a 65 nm-es elődök, valamint az AMD négymagos Opteronjai, az Opteronok viszont a regisztrált DDR2-es memóriáknak köszönhetően alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek idle módban. Az Intel a Core 2 Extreme QX9650 piacra dobásával bebiztosította vezető helyét az asztali processzorok piacán a rivális AMD-vel szemben, igaz, az AMD még nem dobta piacra a négymagos asztali Phenom processzorait.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.12. 14:43
vissza a hírhez

Az Intel bejelentette 45 nm-es csíkszélességgel készült processzorait, amelyek között mindössze egy darab asztali proceszor található, a maradék 15 példány kifejezetten a szerver- és ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!