iPon Hírek

Új Acer noteszgépek, akár passzív hűtéssel is

Dátum | 2014. 04. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Jönnek a 11,6 hüvelykes képátlójú, passzív hűtéssel ellátott Acer notebookok Az Aspire V11-es és E11-es modellek mindketten FlowCurve dizájn szerint készülnek, processzoruk hűtéséről pedig passzív, ventilátort még csak hírből sem ismerő megoldás gondoskodik, így a hangtalan működés garantált. Mivel a termékeket merevlemezzel szerelik, így maximum az csaphat némi zajt, ha komolyabb munkára fogjuk.
Az új noteszgépek között sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Mindketten 11,6 hüvelykes képátlójú, 1366 x 768 pixeles felbontású LCD kijelzőt alkalmaznak, ami az érintőkijelzős V11 esetében IPS, az E11 esetében pedig TN+Film alapokon nyugszik. Utóbbiak miatt a V11-es modell 178/178 fokos, az E11-es pedig 170/160 fokos betekintési szögeket kínál. Az új notebookok Intel Celeron vagy Pentium sorozatú Bay Trail SoC egységet kaphatnak, amelyhez maximum 8 GB-nyi DDR3-as rendszermemória és maximum 1 TB-os merevlemez társulhat. Az E11-es modell 21,2 milliméter vastag és 1,29 kilogrammos tömeggel bír, ehhez képest a V11 21,7 milliméteres vastagsággal és 1,39 kilogrammos tömeggel büszkélkedik. Előbbi négyféle, míg utóbbi kétféle színben lesz elérhető. A két újdonság esetében pozitívum, hogy mindketten teljes méretű billentyűzettel rendelkeznek.
Az E11-es notebook egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására ötórányi, V11-es társa pedig hétórányi üzemidőt biztosít. A termékek normál méretű HDMI porttal, Gigabites Ethernet csatlakozóval, két darab USB 2.0-s porttal és egy USB 3.0-s porttal rendelkeznek, plusz SD memóriakártya-olvasó is helyet kapott rajtuk. Az Acer Aspire E11-es alapára 299 euróról indul, a V11-es modell pedig 349 eurós induló áron kerül forgalomba. A két új notebook érkezésére június folyamán számíthatunk. 14 és 15 hüvelykes képátlójú tagokkal bővül az E sorozat Hamarosan kaphatóak lesznek az Acer Aspire E sorozatának legújabb tagjai, amelyek E14-es és E15-ös jelöléssel érkeznek – előbbi 14 hüvelykes, utóbbi pedig 15,6 hüvelykes képátlójú LCD kijelzőt alkalmaz. Kijelző tekintetében sok opció közül lehet válogatni: a HD mellett Full HD panelek is rendelkezésre állnak, méghozzá akár érintő funkcióval is, sőt, a repertoár matt és fényes felületű megjelenítőket is tartalmaz.
Az eltérő képátlójú LCD kijelzőtől eltekintve mindkét modell ugyanazokra az alapokra építkezhet, már ami a legfontosabbakat illeti. A processzor szerepét Haswell sorozatú központi egység éppúgy betöltheti, mint 2014-es kiadású, A vagy E sorozatú AMD APU. Videokártyából opcionálisan GeForce 800M vagy AMD Radeon R sorozatú példányok közül lehet válogatni, a rendszermemória szerepét pedig akár 16 GB-nyi DDR3-as RAM is betöltheti. Az új noteszgépek akár 1 TB-os merevlemezzel is forgalomba kerülhetnek. Az E15-os modellnél – ami kategóriájának legvékonyabb noteszgépének tekinthető – még optikai meghajtó is szerepel a kínálatban. Ez, vagyis az E15-ös kiadás kiválóan alkalmas Skype VoIP beszélgetések lebonyolítására, ugyanis minőségi digitális mikrofonnal és jó minőségű sztereó hangszórókkal érkezik. Egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására nagyjából hétórányi üzemidőre számíthatunk mindkét újdonságnál. Az E14-es notebook hatféle, E15-ös társa pedig ötféle színben kerül az üzletek polcaira. Az E14 alapára 349 euróról indul, az E15 pedig 299 eurós alapárat kap. Az újdonságok május végén kerülnek az üzletek polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. j.panzer
2014.04.30. 19:04
Zseniális. Magával a márkával, és a konkrét gépek kinézetével sem szimpatizálok, de a passzívan hűtött laptop az zseniális. Én már évek óta vágyom ilyesmire. Persze eddig - mivel a nagy proci gyártók hanyagolták a ultra mobil CPU-kat - nem igazán volt olyan passzívan hűthető proci, aminek elégséges lett volna a teljesítménye, de mostanra ez változott. Oké, nem gamer gép lesz, de munkára tökéletes. Persze ha csak nem grafikus/videóvágó az illető. Irodai alkalmazottaknak teljesen tökéletes. Régi vágyam, hogy a teljesítményorientált gépeket leszámítva megszabaduljunk a ventilátoroktól. Ez most úgy fest beteljesedik lassan. Már csak egy jó NUC vagy Brix gép kéne itthonra, egy ilyen noti, meg valami 12-es Windows-os tabi, és kész lenne a paletta.

Remélem nem csak egy egyedi kísérlet ez, hanem egy trend kezdete. Nagyon szimpi.

UI: mondjuk első dolgom lenne a HDD-t SSD-re cserélni. Ha már venti nincs, más mozgó alkatrész se legyen. Ez annyira alap, hogy nem is értem, hogy miért nem tettek bele alapból egy 128 gigás SSD-t. Ma már nem olyan hatalmas összeg... Akinek meg nagyobb kell, cseréli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim j.pan...
2014.04.30. 19:29
"Ez annyira alap, hogy nem is értem, hogy miért nem tettek bele alapból egy 128 gigás SSD-t. Ma már nem olyan hatalmas összeg... Akinek meg nagyobb kell, cseréli."

Á, dehogy hatalmas, csak 20-25%-kal dobná meg az árát.

Jól tették hogy HDD-t raktak benne, 110-ért vinném, 140-ért bottal sem piszkálnám.

Akinek SSD kell, cseréli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer Asagr...
2014.04.30. 20:26
Te beverted a fejed??? Egy 120-128 Gb-s SSD 20K. Ha ebből levonod a HDD árát (mert nyilván az SSD kerül a helyére), ami mondjuk 12k, akkor a difkó 8 rugó. Ez bruttó, magyar, végfelhasználói árban kifejezett különbség.

A gyártónak szerintem kb. 10 dollár többletköltség, és akkor már stílusosak is, mert egy passzív hűtésű notihoz egy hangtalan háttértárad adnak.

De te tudod...

Én már adattároláson kívül semmire nem használok hdd-t. Még az asztali gépemben is SSD van, HDD csak belső rackben, egy mozdulattal eltávolítható (sőt, anélkül is kiakapcsolható). Laptopba meg már el sem tudnék képzelni SSD-t. Nekem egy +10K felárat (és akkor még pofátlanul le is rabolt a gyártó) simán megérné SSD-vel, és szerintem a legtöbb embernek is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim j.pan...
2014.04.30. 21:53
Ha az az egyetlen háttértár a gépben, akkor az MLC már alap, egy MLC-s 128 gigás SSD már nem 20, hanem 30 ezer forint, szóval a difkó - amit valóban nem vettem számításba - 18k. Mea culpa!

Ha viszont az egyéni preferenciákat is számításba vesszük viszont, 1 TB mindenre elég (ha csak 500 giga lenne benne már az is), 119 GB ( NTFS formázott 128 gigás SSD) már kevésbé (egy N270-es atom netbookom 160 gigás merevlemeze teljesen tele van, és semmi olyan dolog nincs rajta amit ezen az 1,66 GHz-es 2 magoson nem használok). Szóval passzív ide vagy oda, egy 1TB-os berregővel több mindenre lehet használni az eszközt önmagában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.05.01. 00:53
MLC-s is van már 20k-ért, sőt még picit olcsóbban is. Elég csak itt iPon-on szétnézni, rögvest találsz pár darabot.
Pl:
http://ipon.hu/webshop/product/kingston_120gb_sata3_25_ssdnow_v300_sv300s37a_120g/293863

Ennek kb 6 rugó lenne a felára. Nehogy már ennyit ne érjen meg...
(Már akinek bejön az SSD).

Ettől függetlenül:
Szerintem ezen a szinten teljesen mindegy, hogy milyen SSD kerül bele. Jó, nyilván nem a legalját kell elképzelni, de mivel ez se nem egy erőgép, se nem egy média center, szerintem minden téren kielégítő bele a példaként hozott, 18 rugós Kingston SSD. És ez még márka is.
Ezen felül még így is a proci lesz a szűk keresztmetszet. A lényeg, hogy egy SSD nem vibrál, nem mozog, nem kerreg és fele annyi hőt termel, és fele annyit fogyaszt, mint egy HDD.
A hurcolgatást is jobban bírja.

Egy ilyen passzívan hűtött proci max 4-5 wattos lehet szerintem, ez kb egy netbook (nEtbook és nem notebook) teljesítménye, kizártnak tartom, hogy pont az SSD-ből keljen bele valami hiperszuper. Minden másra meg bőven jó egy már említett 20 rugós kategória.

Szóval az a +10k felár az simán állna. Főleg, hogy az Acer az nem az Apple, hogy +128 giga SSD-ért elkérjen +40k felárat.

Akinek pedig mégsem elég, még mindig cserélheti. Gyorsabbra, nagyobbra.
Ami a lényeg, szerintem annyival stílusosabb lenne egy teljesen csendes, passzív gép, mint így HDD-vel kiadni. Ez pont hogy a koncepció lényegét öli meg egy picit, szvsz.
Persze akinek meg a tárhely a legfontosabb, annak nem opció az SSD, az tény. (Hacsak nem fizet ki 100+ rugót egy 1 terás SSD-re. De azért az ilyen madár ritka lehet kis hazánkban).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.05.01. 20:33
Acertol max monitort,mast semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim j.pan...
2014.05.02. 13:36
Ha saját bevallásod szerint ez inkább egy netbook teljesítményét adja, mint egy notebookét, akkor nem tartod ellentmondásosnak alárakni az adott esetben ötször nagyobb adatfeldolgozási kapacitással rendelkező háttértárat?

Ezzel csak állandó bottlenecket csinálsz a gép processzorából, ami így a multitasking kárára megy, mert többet van maxon a proci, többet akadnak a programok.

Ráadásul itt tapasztalatból beszélek, egy 2 magos 3 éves Intel laptopba pár hete raktam HDD helyett SSD-t, már előtte is eléggé limites volt a processzor, mert szinte alapjáratban járt 50%-on, de a 9-11 gigás Outlook levéltárnak már kellett nagyon az az SSD.

Mióta megtörtént a csere, a gép sokkal instabilabbnak tűnik, mert rengetegszer fordul elő, hogy egy program másodpercekig nem válaszol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer Asagr...
2014.05.02. 14:27
Szerintem nem érted, amit mondok. Nem azért raknék bele SSD-t, mert attól gyorsabb lesz, hanem mert nem lesz benne mozgó, kerregő, forgó, sérülékeny, sokat fogyasztó, melegedő alkatrész. Bekapcsolod, és néma csönd, mintha csak egy tablet lenne. Szerintem ez tök stílusos. Ha már passzív hűtésű, akkor tényleg legyen teljesen hangtalan. Szerintem. Persze ez csak egy vélemény.

Ami az SSD-t illeti, én nem akarok ebből vitát kezdeni, de két dolgot tapasztaltam velük kapcsolatban. Amibe én SSD-t raktam, az csak jobb lett, rosszabb soha, semmiképpen. A másik, ismerőseim közül, aki egyszer próbált már SSD-s gépet, annak nem nagyon kell többet HDD-s, max másodlagos háttértárnak.
Én még olyat nem láttam, hogy egy SSD-től valami lassabb, instabilabb legyen. Talán a régi gépeknél, amik nem volta felkészítve SSD-re. Talán. Nagyon talán. Viszont ezek a modern deszkák biztos, hogy fel vannak rá készítve.
Úgyhogy én nem félnék ebbe SSD-t tenni. Sőt. Az egészen biztos, hogy ha valaha veszek egy ilyen passzív gépet, abba 100%, hogy SSD-t teszek. Mint ahogy minden létező mobil eszközbe. Mondtam már egyszer, de ismétlem magam. Én már laptopot, tabletet, de még asztali gépet sem tudok már SSD nélkül elképzelni/elviselni.

És mint mondtam, nem is értem, hogy ez miért nem alap ezeknél a gépeknél. Vagy legalábbis gyártói opció. Mint mondtam, kicsit a koncepció lényegét ölik ezzel meg. Legalábbis szerintem.

Ettől függetlenül valószínűbb, hogy inkább egy Switch 10 szerű valami lesz a következő IT cucc, amit veszek (csak valszeg nem Acer lesz). Szerintem az ilyen tablet/lapop hibridek nagyon praktikusak, ha kicsit erősebbek lesznek a passzívan hűtött procik, akkor igencsak elterjedt koncepcióvá válhatnak a jövőben. Én nagyon szimpatizálok velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!