iPon Hírek

Új adattár: téglalap alakú, forgókorong helyett

Dátum | 2009. 06. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

HDD-ket és SSD-ket egyaránt lekörözheti idővel a jelenleg is fejlesztés alatt álló HRD ("Kemény Négyszögletű Meghajtó"), a DataSlide szabadalmaztatott alkotása, amely elmondásuk szerint 160.000 IOPS-re és 500MB/s-os teljesítményre képes, miközben 4 wattnál is kevesebbet fogyaszt.


Az eszközben az adattárolásra használt négyszögletes lapokat egy piezolektromos szerkezet mozgatja (a súrlódási problémák kiküszöbölésére és a felületek védelmére egy speciális kenőanyagot használnak), az adatok írásáról és olvasásáról pedig rengeteg párhuzamosan elhelyezett mágneses fej gondoskodik (egyszerre akár 64 is).

Az alapötletet ehhez a megoldáshoz az IBM Millipede koncepciója adta, amit aztán kissé átdolgoztak. A prototípuson is sokat kell még fejleszteniük, mielőtt piacképes termékké válhat, és egyelőre megtippelni se tudják, hogy erre mikor kerülhet sor. Remélhetőleg ez idő alatt a kapacitását is nagyban meg tudják majd növelni, mivel a prototípus 36GB-ja nem túl impozáns.

Mindenféleképpen nagy előnye azonban a technológiának az, hogy jelenleg is elérhető gyártási eljárásokat használ, így jó esély van rá, hogy a végtermék ára megfizethető legyen. Végül megemlítették, hogy dolgoznak a technológia egy úgynevezett "smart" változatán is, amit kifejezetten intenzív I/O igényű feladatokra (főként streaming-re) hegyeznek ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. polarx
2009.06.22. 19:46
VISSZA A HIRHEZ

Már megint a mágneses elv.. még ha lesz is belöle valami mi pénz az?!.. millió meg 1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.06.22. 19:49
Erre kiváncsi leszek, hogy valaha látni fogjuk-e.
- Csiszatol, mint a floppy
- A pörgetés (winyó, CD, stb.) csak a nem tökéletes körszimetrikusság esetén hoz be rázkódást. Ennél ez automatikusan bekövetkezik.
- Hőtranszfer 300-400 fokon.

Streaming inkább az SSD otthona, mert annál nincs, itt viszont már van mechanikai elérési idő kényszer. Mondjuk az átviteli sebességet itt (is) a masszív párhuzamosság segítheti. De mire kijön már az SSD-k se a maiak lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TJZ83
2009.06.22. 20:33
Röviden tömören, akárcsak a neve vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2009.06.22. 20:58
ÉS ITT AZ ÚJ TÉGLA-DRIVE!

Vegyék-Vigyék, nagyon olccó, nem dága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CsorvaGep
2009.06.22. 22:55
hát az ssd már most se mai jószág, de amúgy olyan érzésem van vele kapcsoaltban mint a már vagy 10 féle új akkuval, mindegyik szuper meg jó de egyik sincs még sehol se, csak Li-ion...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!