iPon Hírek

Új alaplap, amin bármilyen OS fut - akár Mac OS X is

Dátum | 2013. 03. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Kickstarteren rengeteg érdekes projekt fut: az életképesebbek, illetve fantáziadúsabbak rendszerint hamar támogatókra találnak és fénysebességgel érik el a kitűzött limitet. Ezen a terülten eddig alaplapokat nem nagyon láthattunk, legalábbis olyanokat, amelyek felkeltették volna a média érdeklődését, szinte egészen biztosan nem. Most megtört a jég, ugyanis felbukkant egy rejtélyes projekt, amely projectQ névre hallgat. A kezdeményezés mögött álló cég, a Quo illetékesei a projekt keretén belül egy olyan alaplap piacra dobásához keresnek támogatókat, amely a piacon egyedülálló módon bármilyen asztali operációs rendszer futtatására képes. Ugyan a cég direkt módon nem említi az Apple nevét, illetve magát a Mac OS X operációs rendszert, de korábbi előéletének ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy az "első olyan alaplap, amely a felhasználó által választott bármelyik operációs futtatására használható lesz" kijelentés fényében a cég az úgynevezett Hackintosh rendszerek építőinek igényeit is szeretné maradéktalanul kiszolgálni.

Az új alaplap Ivy Bridge processzorokat fogad, négy darab DDR3-as memóriafoglalattal rendelkezik és a jelek szerint micro-ATX formátum köré épül. Találunk rajta Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlőt, HD audió vezérlőt, USB 3.0-s portokat, többféle digitális videó kimenetet és furcsa módon kétféle FireWire portot is - utóbbiak valószínűleg kifejezetten a Hackintosh rendszerek miatt kerültek a deszkára. A bővítőhelyek között két darab PCI Express x16-os slot, illetve két darab PCI Express x1-es slot lapul.

A Quo persze nem saját maga készítette az alaplapot, és a Z77MX-QUO-AOS nevet sem a cég illetékesei adták neki. Az alaplap a Gigabyte és a Quo együttműködéséből született, ami egy igen meglepő tény. Természetesen akkor, ha a Kickstarter projekt megkapja a kívánt támogatást, maga a Gigabyte fogja legyártani a deszkákat. A prototípus alaplap és a hozzá tartozó speciális firmware már készen van, az első gyártásra kész alaplap pedig májusra készülhet el. Az első 100 alaplap a tervek szerint azok között talál gazdára, akik hajlandóak érte legalább 219 dollárot kifizetni, majd az első készlet elfogyása után 239 dollárra ugrik az ár. Azoknak, akik szállítással együtt 869 dollárt is hajlandóak a projektre áldozni, komplett, készre szerelt konfigurációt szállít le a Quo, amelyben természetesen a fenti alaplap teljesít majd szolgálatot.
A projectQ kétségtelenül kevésbé lenne érdekes, ha a történetben nem szerepelne egy neves, rendkívül népszerű alaplapgyártó. Arra azért kíváncsiak leszünk, hogy hogyan alakul a kezdeményezés jövője - éppen ezért követni fogjuk. Az ötlet egyébként nem rossz, de az időzítés meglehetősen szerencsétlen, hiszen már csak júniusig kell várni a Haswell APU egységek és a hozzájuk passzoló, nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok megjelenésére. A következő generációs Intel processzorok nem lesznek kompatibilisek a Z77MX-QUO-AOS alaplappal - ezért nevezhető szerencsétlennek a projekt időzítése. A Quo egyébként a most futó projekt sikerességétől teszi függővé, hogy gyárt-e a jövőben videokártyákat, illetve további alaplapokat, úgyhogy siker esetén valószínűleg nem jelent majd problémát áttérni a Haswell platformra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. djgeg
2013.03.07. 13:42
Apple per szagot érzek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. qwertzzui
2013.03.07. 13:50
Ha 1 samsungnak is neki megy az apple, akkor ők se lesznek kivételek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Flegeton
2013.03.07. 13:52
Tehát az alaplap támogatja az op.rendszert és nem az op.rendszer az alaplapot?!
OSX alá lesz driver a laphoz, ennyit jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kray
2013.03.07. 14:15
A samsungnak megérte neki menni, mert szerintem ott mindkét cég igazából jól járt a pereskedéssel.

Gondoljatok csak bele, az Apple-nek ott van a hír, mint reklám. A samu meg beleégette magát az agyakba. Androidos rendszer, akkor samsungod van!
Nem lesz itt pereskedés szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tibaimp
2013.03.07. 14:24
Flegeton-nak van igaza, ez annyit jelent csupán, hogy lesz a laphoz osx driver?
Én úgy tudom, hogy bármilyen intel rendszerre fel lehet rakni osx-et, legalábbis visszafelé igaz, mert a munkatársam apple laptopján win7 fut az egyik partíción, szóval??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vivanto
2013.03.07. 14:27
Tudtommal a OS rendszerhez kell valami hw lock amit szépen beleheggesztenek a saját gépeikbe. Viszont ez egész biztos jogvédett megoldás, úgyhogy kíváncsian várom hogy is akarján ezt megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. asdsa
2013.03.07. 16:28
Felrakhatod a gépedre az OSX-et , de valami driverhiba nagy valószínűséggel lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alfoldi
2013.03.07. 16:31
Ez jó Hackinthos ha más miatt nem is, de a név miatt tuti hogy perelni fog az apple, mert ez szinte felhívás keringőre, s ahogy ismerem ezt a retek, gátlástalan, profitéhes céget tuti hogy nem hagyja ezt annyiban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Jocos
2013.03.07. 16:39
Elég sok alaplap van amivel vígan lehet osx-et futtatni. Főként a Gigabyte lapok, nálam mondjuk egy evga p67 sli microval megy a Mountain Lion, hibátlanul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. patrik2991
2013.03.07. 16:55
Jocos: ezért nem értem én ezt a projektetk. Szóval felvilágosíthatna valaki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. balazs630
2013.03.07. 17:50
Nem lesz itt semmilyen pereskedés, már az első OSX óta egyre több ember teszi fel Pc alapokra az OSX oprendszert, és már akkor is hackintoshnak becézték. Mezei 2-3 évnél nem régebbi Gigabyte alaplapból hirtelen nem is tudok olyat mondani amin ne menne gyönyörűen a Mountain Lion. Nem akkora szenzáció ez a deszka, mindenesetre érdekes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2013.03.07. 18:14
Na igen, az időzítés problémás. Amire lenne belőle valami, már nyakunkon lesz a Haswell és az Ivy-Bridge ára emelkedni kezd.
Szívesebben látnék egy olyan alaplapot, aminél a foglalat kompatibilis két generációnyi Intel foglalattal és garantált a gyártói támogatás. Tudom, csak álmodom, valószínűleg költségesebb lenne megoldani és többe kerülne, mint tervezni és gyártani, valamint felhasználói oldalról venni egy új alaplapot az új processzorral, de egy ilyen kezdeményezés, ha sikeres lenne, talán felkeltené az Intel figyelmét, hogy nana, kicsit időtállóbb tokozásokat kérnénk!
Nem is a 10-15.000 Ft-os lapokkal van baj, azokat nem nagy érvágás cserélni, de sokkal kevesebb ember fog emiatt próbálni befektetni egy komolyabb alaplapba, ha tudja, hogy idővel processzort cserél, de addigra már új foglalattal lesznek piacon. Legalábbis én nem szándékoznék venni egy 50.000 Ft-os lapot, hiába az extra lehetőségek, jobb, minőségibb komponensek, jobb hűtés, jobb támogatottság, stb., ha egy év múlva már nem vehetnék bele egy érdemben erősebb processzort az akkori microarchitektúrával, csak a "régivel".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke
2013.03.08. 09:09
Itt nem fog tudni pereskedni az apple.
Tulajdonképpen egy driverügyileg maceramentes alaplapot készítenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2013.03.09. 03:03
Tök cuki, még a TV alá is el lehet helyezni és OSX -el oltári lenne! Azt sajnálom, hogy ezt AMD alapon nem lehet megoldani ugyanis akkor most rendelnék belőle kapásból kettőt. Másik kérdés hogy az Apple iBoot -ját ami betölti az OSX -t, mégis hogyan akarják integrálni anélkül hogy az Apple azt jóváhagyná...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iHand
2013.03.09. 11:23
Fel lehet fáradni a [LINK]weboldalra, komplett gép ajánlatok mellett milliónyi leírás van.
Driverek telepítése pedig köbö egyszerübb mint windows alatt mert csak egyszer kell next next nextet nyomni és pár pipát betenni.

Egyetlen hátrány hogy a bootmédiát csak macen lehet megcsinálni ha jól tudom... De amúgy ez tényleg nem nagy hír mert ez az oldal is nagyrészt Gigabyte alaplapokra épít, én most a negyediket raktam össze, tökkéletesen müködik, nem igazán látom mi az értelme ennek, dehát hajrá! :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!