iPon Hírek

Új AMD lapkakészlet nettop-hoz, UMPC-hez

Dátum | 2008. 11. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a beágyazott rendszerek piacán új lapkakészlettel jelentkezik. Az újdonság alacsony fogyasztás és hőtermelés mellett üzemelő kétmagos vagy egymagos Athlon processzorokkal is alkothat majd rendszert, így a platform könnyedén teljesíteni tudja a hasonló konfigurációktól elvárt szintet. A rendszert a gyártó úgy alkotta meg, hogy az a négymagos Phenom processzorokkal is kompatibilis legyen, így a HyperTransport 3.0-s támogatás sem hiányzik a listáról. Az új beágyazott platformot a gyártó nettop (olcsó asztali számítógép), illetve UMPC szerkezetekben kívánja felhasználni.

A kép nagyítható!
A beágyazott rendszerekhez készülő processzorok BGA (Ball Grid Array) tokozással érkeznek, az egységek mérete a megszokottnál kisebb lesz. Az új platformhoz tervezett lapkakészlet lelke az AMD 780E típusjelzéssel ellátott északi híd lesz, amely tulajdonképpen egy karcsúsított 780G-s termék, ami alacsonyabb hőtermelés mellett dolgozik. Az északi hídban egy ATI Radeon HD 3200-as sorozatú integrált videó vezérlő foglal helyet, az egység természetesen SidePort támogatással is bír, így az alaplapra a vezérlő számára külön memóriát is elhelyezhet a gyártó a nagyobb teljesítmény érdekében. A tervek között már szerepel, hogy az alaplapokra DDR3-as memória chipeket tesznek, amelyek video memóriaként funkcionálhatnak majd. Az SB 7x0-as sorozatú déli híd és az északi híd között A-Link 2.0-s kapcsolat húzódik (PCI Express x4). Az északi híd az információk szerint képes kétutas ATI CrossfireX rendszert is kiszolgálni, amelyben a kártyák egyenként x8-os sávszélességen üzemelhetnek. Az SB7x0-as sorozatú déli híd összesen hat darab 3 Gbps-os SATA csatornát és12 darab USB 2.0-s csatornát biztosít a rendszer számára, de az egység HD Audio vezérlővel is fel lesz szerelve.

Az AMD érdeklődésére a beágyazott rendszerek, UMPC-k és nettopok iránt rendkívül egyszerű a magyarázat: a gyártó új terméke a felsorolt szegmensekben sokkal jobb PC-s élményt nyújt, mint a konkurens vállalatoké, mindezt pedig közel azonos áron teszi. Az esélyeket elnézve, az AMD-nek érdemes beszállnia a piacra. A vállalat szerint a PC-s élményt nem befolyásolhatja az energiatakarékosság, ami a nettop és egyéb "statikus" konfigurációk esetében nem is túl fontos, de a mobil platformok szempontjából viszont már meghatározó tényező.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások