iPon Hírek

Új anyag forradalmasíthatja a vízhatlanítást

Dátum | 2016. 09. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az épületek ablakainak tisztán tartásától kezdve, a fürdőszobai tükrök páramentesítésén át, a hajótestek korrózióvédelmének megvalósításáig számtalan célra alkalmas lehet az az új víztaszító anyag, amelyet az Ausztrál Nemzeti Egyetemen fejlesztettek ki. A ráfújással felvihető bevonat felső rétegét nanorészecskék alkotják, amelyekről a víz könnyedén lepereg, mondja William Wong doktorandusz, a kutatás egyik résztvevője. Wong és kollégái korábbi kutatásaikra alapozva két, előzőleg kifejlesztett, biztatónak tűnő anyagot kombináltak a látványos eredmény eléréséhez. A kemény és hajlékony anyagok úgy fonódnak össze, mintha két, eltérő alapanyagból készült halászháló lenne egybeszőve, mondja Wong. A végeredményül kapott szuperhidrofób anyag átlátszó és rendkívül ellenálló az ultraibolya sugárzással szemben is, így ablakokon vagy kijelzőkön, de akár fémen és fán is használható lehet.
A fejlesztők elmondása szerint az áttetsző bevonat titka, hogy ellenálló nanoszerkezetbe rendezve sikerült stabilizálniuk az egyébként rendkívül sérülékeny nanoanyagokat. A csapat két módot is kidolgozott a hidrofób bevonat legyártására, és mindkét metódus jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a hasonló tulajdonságú matériák jelenlegi gyártástechnológiája. A két instabil anyag kombinálására kidolgozott módszerek ráadásul más bevonatok megerősítésére is alkalmazható lehetnek. Rengeteg olyan funkcionális védőréteg létezik, amely önmagában gyenge, de ha a most kifejlesztett metódussal stabilizáljuk ezek szerkezetét, minden korábbinál jóval tartósabb korrózióvédő, kosztaszító vagy olajtaszító bevonatokat hozhatunk létre, mondja Wang.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. dzsuz87
2016.09.08. 17:14
És a módszer minden részletét nyilvánosságra is hozták, na ez a legszebb az egészben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djalienecs...
2016.09.09. 09:38
De jó is lenne egy ilyennel körbefújni a kocsit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hcsa
2016.09.09. 10:00
"mindkét metódus jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a hasonló tulajdonságú matériák jelenlegi gyártástechnológiája."

Mire ez megérkezik a boltokba drága és bonyolult lesz. Jah, és Kínában gyártják majd. (Elvégre ez a kapitalizmus.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rottenbull
2016.09.09. 12:07
Ha ilyennel kezelnek a csovek belsejet, az csokkentene a surlodast ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jimday rotte...
2016.09.12. 07:40
Nem a legjobb, becsavarozni konnyebb, de magatol is konnyebben kialzulhat. Kell az a surlodas, nem hiaba alakitottak igy ki az egesz rogzites mechanizmust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. okostojas0...
2016.09.12. 14:00
Pár éve előállt egy brit labor/egyetem/cég is. Akkor arra hegyezték ki, hogy nem kell majd dorkót tisztitani meg a hajóknál is mennyit lehet spórolni az üzemanyagon.
Az ilyen cuccoknál a pr-sales csapat legalább annyira erős, mint a kutatói. Csak a végén mégsem jutnak a világmegváltó találmányok a piacra. Talán épp ezért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!