iPon Hírek

Új ARM magok licencére tett szert a RockChip

Dátum | 2013. 11. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A RockChip sem szeretne lemaradni fejlesztések tekintetében, így a várakozásoknak megfelelően ők is benyújtották a licencelési kérelmüket az ARM legújabb processzormagjaira. A háromtagú széria a RockChipnek új lehetőséget fog biztosítani az előrelépés érdekében, ami az elmúlt időszakban nem igazán jött nekik össze.

A Cortex-A9 befutását követően a RockChip óriási sikereket ért el az RK3066-tal – még néhány dizájndíjat is sikerült bezsebelniük –, ám a fejlődés nekik nem hozta meg a várt eredményt. A négy Cortex-A9 magot egyesítő RK3188 már közel sem tudott olyan szintű népszerűségre szert tenni, mint a kétmagos előd, és a mérleg a MediaTek irányába kezdett dőlni. Ezt követően a RockChip a Cortex-A15 és Cortex-A7 magokról látszólag már le is mondott, így továbbra sincs épkézláb utódja az RK3188-nak. Ezt a fiaskót azonban nem szeretnék megismételni, és a következő generációs ARM IP-k mindegyikére szert tettek a legfrissebb értesüléseink szerint. Ennek megfelelően a jövőben Cortex-A53, Cortex-A12 és Cortex-A57 alapokra épített SoC-k is feltűnhetnek a kínálatukban. A Cortex-A12 ebből a sorból valamelyest ugyan kilóg, de ez a termék képezi majd a középkategóriát az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A53 és a teljesítményt központban tartó Cortex-A57 egységek között – legalábbis még két évig biztosan. A RockChip újdonságai között ez az egyetlen, amely még a jelenlegi ARMv7-A architektúrára alapoz. A Cortex-A5x típusjelzésű megoldások már a következő generációs, 64 bites ARMv8-A felépítéssel büszkélkedhetnek. Ezek mellett a RockChip egyébként más ARM fejlesztésekre is licencmegállapodást írt alá, így az új Mali grafikus egységek és az ARM CoreLink technológia használatára is jogosultak lesznek a jövőben.

"A Rockchip elkötelezetten nyújtja az élvonalbeli CPU és a GPU technológiákat és megoldásokat az ügyfelei és a végfelhasználók számára egyaránt, hogy lenyűgöző felhasználói élményt garantáljon a mobil eszközök és az otthoni berendezések terén is" - nyilatkozta Chen Feng, a RockChip marketingrészlegének vezetője. "Ez a licencmegállapodás az ARM-mal lehetővé teszi, hogy továbbra is széleskörű technológiai és a termékfelhozatalt vonultassunk fel. Így meg tudjuk mutatni, hogy elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a következő generációs okostelefonok, tabletek, androidos notebookok és internet televíziók számára egyaránt megfelelő teljesítményt és hatékonyságot szállítsunk a fogyasztóknak az egész világon." A RockChip, mint azt már írtuk, jelenleg csak Cortex-A9 magokat használ, amelyek mostanra nem túl kedvező képet festenek a hatékonyság tekintetében. Az előrelépés jövőre várható: 2014-ben a tervek szerint be fog mutatkozni az RK32xx széria, melyet már a Cortex-A12 magra alapoztak. Ennek a fogyasztásáról és a teljesítményéről egyelőre nincs pontos képünk, mert akcióban még nem igazán találkozhattunk vele, de a sebességet tekintve a Cortex-A15 nyomában lesz, míg a fogyasztása jóval alacsonyabbnak ígérkezik annál, így nem szükséges segéd-processzormagokat alkalmazni. Az ARMv8-A felépítés és ezzel együtt a 64 bit használata már 2015-re tolódhat, de nincs ezzel különösebb baj, mert a konkurenseinél is hasonlóak a kilátások. Remélhetőleg a RockChip némi piaci versenyre sarkallhatja a következő években a MediaTeket, amivel végeredményben a felhasználóknak kedvezhetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DemonDani
2013.11.11. 14:33
Hátha sikerülne átlendülni a mélyponton. Személy szerint sajnálom hogy lemaradtak arról a vonatról amin az MTK eljutott oda, hogy már a Qualcomm naphosszat őket ócsárolja, tehát fél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sede
2013.11.11. 19:01
Ez hülyeség. Az RK3188 nagyon bevált, kismillió készülékben (telefon, tablet, miniPC, médialejátszó) van, mert a cikkel ellentétben nagyon olcsón nyújt a versenytársaknál jobb teljesítményt. Viszont minden évben újítanak, hamarosan újabb modelljeik jönnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2013.11.11. 19:03
Pedig az RK3188 jobb mint a MTK-s vetélytársa tudtommal. Szerintem sincs semmi gond az 3188 népszerűségével. Főleg az olcsó kínai tabletekben találkozhatunk vele. Remélem továbbra is ki tudnak hozni hasonlóan jó termékeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tormasi
2013.11.12. 09:58
Az MTK-t és a RockChipet én nem említeném egy lapon. A Rockchipet simán felhoznám a középmezőnybe, az MTK pedig büszkén lenne az alsó kategória legalján a Telechips, Actions és egyéb kiváló gyártókkal. Az RK3xxx-ben legalább van kraft, ha már fűt. Az MTK pedig úgy fűt 4 maggal, hogy kraft az nincs. Energiagazdálkodás még még inkább nincs rendes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!