iPon Hírek

Új ASRock alaplapok: a HDMI bemenet funkciója

Dátum | 2013. 05. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock új, nyolcas sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapjainak legérdekesebb tulajdonságairól már értesülhettünk az elmúlt napok folyamán. A héten kiderült, hogy egyes alaplapok cseppálló bevonatot kapnak, valamint arról is lehullott a lepel, hogy milyen audió vezérlő kerül a friss deszkákra. Néhány napja a Z87-es és H87-es lapkakészlettel ellátott termékek tulajdonságaiból is ízelítőt kaphattunk, most pedig annak járunk utána, hogy mi a funkciója az új alaplapokra kerülő HDMI videó bemenetnek. Egyes források szerint a HDMI videó bemenet jóvoltából lehetőség nyílik majd a csatlakoztatott eszközök audió és videó folyamának rögzítésére. Ezt a pletykát egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg, az viszont kiderült, hogy mi a legfontosabb funkciója a HDMI videó bemenetnek. A lényeg az alábbi videóból derül ki:
A HDMI bemenethez egy kapcsolóáramkör tartozik, amellyel válthatunk a PC képe és a HDMI videó bemenetre kapcsolt eszköz képe között. Ez akkor jön jól, ha az adott monitor nem rendelkezik elegendő HDMI videó bemenettel, hiszen ekkor forrásváltás alkalmával cserélgetni kéne a HDMI kábeleket. Az ASRock megoldásának köszönhetően ilyesmire nincs szükség, hiszen gyorsbillentyűk segítségével válthatunk a külső eszköz és a PC képe között. A váltás nem túl gyors, de a funkció így is hasznos lehet. Hab a tortán, hogy az extra bemenet akkor is használható, ha a PC éppen ki van kapcsolva. A videóból nem derül ki, hogy a szolgáltatás növeli-e a késleltetést, az viszont világos, hogy a rendszer a Haswell APU integrált videó vezérlőjére támaszkodik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a funkció videokártya használatakor nem működik: a megoldást ekkor a Lucid Virtu szoftvere jelentheti. Összességében úgy látszik, hogy az ASRock rengeteg innovatív megoldással készül a Haswell APU egységek és a nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok rajtjára. Most már csak az a kérdés, milyen újításokkal készülnek a rivális alaplapgyártók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. balazs630
2013.05.10. 10:30
Szerintem ezeket a gagyi vezetékes megoldásokat elfelejthetnék már... rég ott van az AirPlay és társai, miért nem kommunikál a routeren keresztül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kirrr
2013.05.10. 10:32
Öcsém, bedugok még egy kábelt a monitorba és kész. Ezért venni egy spéci alaplapot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wooper91
2013.05.10. 11:09
balzs630:
Naaaa, azért lássuk be egy HDMI kábel nem véletlenül HDMI..

Kirrr:
Pont ez a lényeg. ha végigolvastad volna a cikket tudnád..
" Ez akkor jön jól, ha az adott monitor nem rendelkezik elegendő HDMI videó bemenettel, hiszen ekkor forrásváltás alkalmával cserélgetni kéne a HDMI kábeleket. "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kray
2013.05.10. 11:11
Azért bármennyire is szeretnénk a vezetéknélküli technológia még nem tart ott ahol szeretnénk (legalábbis a kereskedelmi forgalomban lévőre biztosan igaz ez).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Insignia
2013.05.10. 17:32
Én kb 2000Ft-ért vettem olyan dobozt aminek 3db HDMI bemenete és 1db kimenete van... az elektronikája elfut a HDMI tápfeszről röhögve és még egy távirányító is járt hozzá...
Egy picit jobb megoldásnak találnám, ha a HDMI Inputon keresztül rögzíteni is tudna, de HDCP-s tartalommal az se fog működni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svidi
2013.05.11. 10:53
"Hab a tortán, hogy az extra bemenet akkor is használható, ha a PC éppen ki van kapcsolva."

"a rendszer a Haswell APU integrált videó vezérlőjére támaszkodik"

Na de kérdem én, ha ki van kapcsolva a szerencsétlen számítógép, akkor a processzor nem működik, igaz? Akkor a processzorban lévő IGP sem, igaz?
Akkor ez mégis hogyan lehetséges?!

Tipp: használható = be lehet dugni és ki lehet húzni, minden hatás nélkül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2013.05.11. 13:12
Mi is a lényeg ???

A videóból nem derül ki, hogy a szolgáltatás növeli-e a késleltetést, az viszont világos, hogy a rendszer a Haswell APU integrált videó vezérlőjére támaszkodik.

Csakis ez esetben müködik a dolog ... amikor APU igp-jét átkapcsolja ...

Ha a számítógép Leállítás megtörtént !!!! az nem egyenlő az áramtalanítással - mint tudjuk , attól még röhögve lehet USB-n is telót tölteni akár
NE hamarkodjunk csípőből tüzeléssel

Szóval : NEM ÁRAMTALANÍTVA - hanem kikapcsolva ....

A HDMI bemenethez egy kapcsolóáramkör tartozik, amellyel válthatunk a PC képe és a HDMI videó bemenetre kapcsolt eszköz képe között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!